Home / Nieuws / Is Felix Van Groeningen met zijn ‘Beautiful Boy’ op weg naar de Oscars?

Is Felix Van Groeningen met zijn ‘Beautiful Boy’ op weg naar de Oscars?

Donderdag mocht Steve Carell (‘The Office’, ‘Evan Almighty’, ‘Little Miss Sunshine’, ‘Foxcather’) op CinemaCon in Las Vegas, een beurs waarop Amerikaanse bioscoopexploitanten een exclusieve vooruitblik krijgen op de films van het komende seizoen, een eerste fragment laten zien van ‘Beautiful Boy’. Carells jonge tegenspeler Timothy Chalamet keek via Skype mee vanuit Londen en zag, net als het ruime publiek in Caesar’s Palace, dat het goed was. ‘Beautiful Boy’ is de eerste, langverwachte Hollywoodfilm van Felix Van Groeningen (‘Belgica’, ‘The Broken Circle Breakdown’ en ‘De Helaasheid der dingen’). Ruben Impens en Nico Leunen vergezelden hem naar Amerika. 

De film is  gebaseerd op ‘Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction,’ de memoires van New York Times-journalist David Sheff, een verslag van hoe zijn gezin omging met de drugverslaving van zijn zoon, en op ‘Tweak: Growing Up on Methamphetamines’, een boek waarin zoon Nic Sheff het relaas brengt van de tijd dat hij aan de drugs zat. Het publiek kreeg een emotionele confrontatie tussen vader en zoon te zien en was ten zeerste onder de indruk. Carells jonge tegenspeler Timothy Chalamet stond via Skype in rechtstreekse verbinding vanuit Londen, en de vele bioscoopuitbaters in de megazaal van het Caesar’s Palace, bleken onder de indruk. Er hangt trouwens al een tijdje een buzz rond de film.

Toronto, Telluride of Venetië?

regisseur Felix Van Groeningen

Toen eerder bekend geraakte dat Amazon de film in Amerika wil uitbrengen in oktober, werd al gezegd dat het festival van Cannes te vroeg zou komen voor ‘Beautiful Boy’. Insiders denken veeleer dat de eerste Engelstalige film van Felix Van Groeningen zal gelanceerd worden op de festivals van Toronto of Telluride. En waarom niet Venetië? Noteer maar dat ‘Beautiful Boy’ in wereldpremière gaat op één van de grote najaarsfestivals waar de films op de wereld worden losgelaten die even later ook het gros van de Oscarnominaties binnenhalen. Niet toevallig ook wordt nu al door insiders voorspeld dat Timothy Chalamet, dit jaar voor het eerste genomineerd werd voor zijn vertolking in ‘Call Me By Your Name’, aan zijn vertolking in ‘Beautiful Boy’ opnieuw een Oscarnominatie zou kunnen overhouden. De vraag die de Amerikanen nog niet stellen: zou er ook een nominatie in zitten voor de regisseur? Waarom niet? Laten we maar al een beetje dromen. Felix weet intussen al een beetje hoe het er toegaat tijdens zo’n Oscaruitreiking. ‘The Broken Circle Breakdown’ was eerder genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Met beelden van Ruben Impens, bewerkt door Nico Leunen.

‘Beautiful Boy’ vertelt het verhaal van een vader die machteloos toeziet hoe zijn zoon kampt met een crystal meth-verslaving en het gevecht dat hij voert tijdens zijn ontwenningsperiode. Het scenario werd geschreven door Felix van Groeningen en Luke Davies.

De financiering en distributie is in handen van Amazon Studios dat daarmee opnieuw bewijst te geloven in de toekomst van auteurscinema. De film wordt geproduceerd door Plan B, het productiehuis van Brad Pitt, dat recent scoorde met kwaliteitsvolle films (o.a. ‘Moonlight’, ‘The Big Short’, ‘Selma’, ‘Twelve Years A Slave’).De film werd gedraaid op locatie in Los Angeles en San Francisco. Ruben Impens, Felix’ vaste Director of Photography, was samen met monteur Nico Leunen de enige van Felix’ vaste medewerkers die mee de oversteek maakte naar Amerika. Impens draaide ook al de spraakmakende Franse film ‘Grave’ en stond onlangs ook achter de camera tijdens de opnames van ‘Mustang’, een film waarin Matthias Schoenaerts de hoofdrol speelt. Nico Leunen, de partner en vaste monteur van Fien Troch, die eerder in Hollywood met ‘Lost River’ ook al het regiedebuut van Ryan Gosling monteerde, leek aanvankelijk zijn planning niet te kunnen schikken voor ‘Beautiful Boy’, maar hij heeft net als Impens natuurlijk een verleden met Felix Van Groeningen.  Al van ‘Steve + Sky’, de eerste langspeler van de regisseur, werkt het trio samen. Ruben Impens was er zelfs nog iets eerder bij. Hij hanteerde al de camera toen Van Groeningen zijn kortfilm ’50CC’ regisseerde.

Bekijk ook

Interview met winnares van het BSFF, ‘Melanie’ is nu Oscar Qualified!

Vorige week werden de winnaars van het Brussels Short Film Festival bekendgemaakt, de Grand Prix …