Home / Nieuws / Jaco Van Dormael en ‘Le tout nouveau testament’ dicht bij Oscarnominatie

Jaco Van Dormael en ‘Le tout nouveau testament’ dicht bij Oscarnominatie

Vorig weekend pakte hij nog naast de Europese Filmprijs voor beste komedie in Berlijn, maar een week later is Jaco Van Dormael aan het feest. En met hem heel België. Want ‘Le tout nouveau testament’ is geselecteerd voor de shortlist voor de Oscar voor de beste buitenlandse film.  Negen films zijn nog in de running en ‘Le tout nouveau testament’ is er één van.  Geweldig nieuws nadat onlangs ook bekend gemaakt werd dat de film genomineerd is voor een Golden Globe.  Op 14 januari zullen we weten of ‘Le tout nouveau testament’ bij de laatste vijf is. De bekendmaking van de shortlist bracht ook goed nieuws voor Jan Bijvoet, die een hoofdrol speelt in het Colombiaanse ‘El abrazo de la serpiente’, dat ook nog op de shortlist staat.

Straf in ieder geval dat Jaco Van Dormael het met zijn film zover schopt in het land dat ‘In God We Trust’ op zijn bankbiljetten zet.  Terwijl bij Jaco diezelfde God een smeerlap is die in Brussel woont.  Een reden wellicht waarom de film, waarin Benoît Poelvoorde schittert als God, het voorlopig nog zonder filmverdeler moet stellen in de Verenigde Staten. Maar de prijzenregen zou daar snel verandering in kunnen brengen. Hopen maar.  Want een distributeur kan de film serieus helpen bij de campagne.

Er zijn verschillende grote namen die op tal van festivals al prijzen wonnen, die er niet meer bij zijn.  ‘Ixcanul’, de Guatemaltese film die het Film Fest Gent won, is er niet bij.  Net als ‘Rams’, de IJslandse film die Un Certain Regard won in Cannes, het Kroatische ‘The High Sun‘, dat in dezelfde competitie de grote prijs van de jury won, terwijl ook ‘El Club’, de Chileense film van Pablo Larrain, winnaar van de grote prijs van de jury op het Filmfestival van Berlijn er evenmin bij is.  Ook ‘Arabian Nights’ van de Portugees Miguel Gomez is een titel die op tal van prestigieuze festivals te zien was en ontzettend veel lovende kritieken verzamelde.  Met de negen titels die nu overblijven, maakt ‘Le tout nouveau testament’ echt wel een kans.

Jaco Van Dormael samen met Johan Heldenbergh, vorige week in Berlijn (foto KVdm – Cinevox)

Naast de film van Van Dormael zijn dit de acht andere kanshebbers :  ‘El abrazo de la serpiente’ van Ciro Guerra (Colombia), ‘A War’ van Tobias Lindholm (Denemarken), ‘The Fencer’ van Klaus Härö (Finland), ‘Mustang’ van Deniz Gamze Ergüven (Frankrijk), ‘Labyrinth of Lies’ van Giulio Ricciarelli (Duitsland), ‘Son of Saul’ van László Nemes (Hongarije), ‘Viva’ van Paddy Breathnach (Ierland) en ‘Theeb’ van Naji Abu Nowar (Jordanië).  Duimen dus voor de Belgische film waarin ook de Vlaamse acteurs Laura Verlinden, Johan Heldenbergh en Johan Leysen zijn te zien, terwijl Viviane De Munck en Tom Audenaert ook even in beeld komen.

Straf ook dat een Belgische film er weer zo dicht bij is.   In 2011 was ‘Rundskop’ al genomineerd, in 2013 ‘The Broken Circle Breakdown’.  Slechts Canada, Polen en Denemarken haalden de voorbije vier jaar ook twee nominaties binnen.  Als België straks een nominatie versiert en Denemarken niet, dan is België het enige land ter wereld dat in de laatste vijf jaar drie keer genomineerd werd. Zijn we goed bezig of zijn we goed bezig?

Bekijk ook

Undercover met Tom Waes!

Zondagavond werd op Eén en Netflix het startschot gegeven voor de tweede reeks van Undercover. …