Jan Matthys en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Als er al een prijs voor de sympathiekste filmmaker moet worden uitgereikt, dan kan Jan Matthys niet naast een nominatie pakken. Hoewel, eigenlijk is hij nog geen filmmaker.  Jan is tot nu toe een van onze meest prominente tv-makers, maar zijn werk op tv is zo filmisch dat hij tegelijk meer filmmaker is dan vele van zijn collega’s die die al jaren voor het grote scherm werken.  En dit jaar is sowieso het moment van de grote overstap aangebroken. Want de maker van prestigieuze en zeer gesmaakte topseries als ‘Katarakt’,  ‘De smaak van de Keyser’,  ‘Quiz me Quick’ en  ‘In Vlaamse Velden’ vertoefde de voorbije maanden meer in het buitenland om er afleveringen in te blikken van gerenommeerde BBC-series.  Allemaal tv-en allemaal opdrachtwerk. Maar dit jaar komt daar verandering in, en gaat Jan een filmproject doen waarin hij zelf alle keuzen maakt. Er breken dus spannende momenten voor hem aan.  En we kregen hem nog net te pakken om onze nieuwjaarsvragen te beantwoorden.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

2016 was voor mij het jaar van de buitenlandse projecten. Veel boeiende en fascinerende mensen ontmoet. Heerlijke professionele ‘push’ gehad. De reeks ‘Shetland’ (BBC1), waarvan ik 3 afleveringen draaide verzilverde ook een Schotse BAFTA.
Het andere project ‘Our Girl’ bracht mij 3 maanden in Zuid Afrika. Onvergetelijke tijd. Straffe local crews. Evenwichtsoefening met het thuisfront ook…

 

Op de set van ‘Our Girl’

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

In 2017 draai ik mijn eerste speelfilm. ‘Vele Hemels’ (naar de roman ‘Vele Hemels boven de Zevende’ van Griet Op de Beeck).
3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Was weinig in’t land dit jaar, maar dé figuur van de laatste maanden is voor mij: Peter Van den Begin. Een mooie, krachtige authentieke speler die zowel in Nic Balthazar’s prachtige ‘Everybody Happy’ als in ‘King of the Belgians’ de pannen van het dak speelt.

© Diego Franssens

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Ik hou enorm van wat de nieuwe jonge garde vrouwelijke cineasten bezig houdt

Durven gaan!, Maaike Neuville, Eva Cools, Anke Blondé, Silke De Rycke en wellicht vergeet ik er nog een paar…(sorry!)
5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

V: Wat wens je jezelf toe voor volgend jaar?
A : Massa’s integriteit, helderheid van geest, open voor toeval en verrassing, vertrouwend op intuïtie. Maar ook nuchter inschattingsvermogen en pragmatiek waar nodig.
Dat wens ik mezelf en alle medewerkers van ‘Vele Hemels’ toe. En een warm hart natuurlijk.
… en het recht om af en toe te twijfelen en al ‘ns géén mening te hebben .

Zie ook : 

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoord hebben

 

Op de set van ‘In Vlaamse Velden’

 

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …