Jan Verheyen krijgt 1 miljoen voor ‘Happening’!

Jan Verheyen kreeg één miljoen euro subsidiegeld van het Vlaams Audiovisueel Fonds, om de brand in de Innovation in 1967 te verfilmen. 

Regisseur Jan Verheyen krijgt voor zijn film Happening, over de brandramp in het Innovation-warenhuis in Brussel, een subsidie van één miljoen euro van het VAF. Zoveel steun kreeg een Vlaamse nog nooit, maar een reconstructie van zo’n ramp is bij ons dan ook nog nooit gebeurd.

Verheyen noemt Happening dan ook ‘spectaculair en Amerikaans’. Het wordt meteen zijn meest complexe en duurste film, het totale budget zit tussen de vier en vijf miljoen euro. De productie is in handen van Eyeworks.

Op 22 mei 1967 brak een verwoestende brand uit in ‘de Innovation’, het warenhuis aan de Brusselse Nieuwstraat werd daarbij vernield en er vielen 250 doden. Zoals bij de Titanic, zal het verhaal ook hier verteld worden door de ogen van twee personages.

Enerzijds krijgt de kijker het verhaal van een 21-jarige vrouw die deel uitmaakt van de vermeende aanslagplegers, anderzijds volgen we een 12-jarige jongen die zijn beide ouders verliest.

Happening is gebaseerd op het gelijknamige boek van Johan Swinnen, wiens ouders in de Innovation het leven lieten. De auteur gaat ervan uit dat de brand werd aangestoken als protest tegen de Vietnamoorlog, de film volgt die theorie.

Het VAF deelde in deze ronde ook 925.000 euro uit aan o.a. Wil, de verfilming van de gelijknamige roman van Jeroen Olyslaegers. Die wordt bewerkt door Tim Mielants, regisseur van De Patrick, en scenarist Carl Joos (De zaak Alzheimer).

De opnames van Happening gaan in het voorjaar van 2022 van start met een bedoelde release voor eind dat jaar.

Bekijk ook

A Parked life vanaf 14 december in de zalen!

Eerder dit jaar was A Parked life van Peter Triest geselecteerd voor DOCVILLE, binnenkort kan …