Jan Verheyen op toernee door het Vlaamse land

Dit najaar is Jan Verheyen ontrouw aan zowel zijn eerste liefde (film) als zijn minnares (televisie) en gaat hij vreemd – op de planken, nog wel. De afgelopen maanden werkte hij in alle stilte aan een solo-voorstelling geïnspireerd op zijn boek ‘Alles wat je eigenlijk zou moeten weten over film volgens Jan Verheyen’ (uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts) en na een aantal try-outs her en der in het Vlaamse land staat die voorstelling nu op punt.  ‘Lights! Camera! Action!’ heet ze en de bedoeling is dat Jan 100 jaar film brengt in 100 minuten.  Of met andere woorden een persoonlijke  reis door de geschiedenis van de film geïllustreerd met massa’s fragmenten, weetjes, verhalen, anekdotes en uiteraard ook ruime aandacht voor de Vlaamse film, een  terugblik op Hollywood’s Golden Age, en een onderdompeling in de wilde en bizarre jaren ’60 en ’70.

De voorstelling gaat in première op 8 september in de Kinepolis in Oostende, tijdens het Filmfestival van Oostende.   Daarna brengt Jan nog bijna 50 X zijn 100 minuten in culturele centra, theaters en parochiezalen overal te lande.  Wij kregen de kans om hem voor de start van zijn tournee aan de tand te voelen.  Een uitgebreid gesprek — bestaan er andere als je deze ongelooflijke vlotte babbelaar voor je microfoon haalt — dat we netjes hebben opgedeeld in veel fragmenten.  Klik hieronder op de titel om het fragment te bekijken dat je wilt zien.

WAAROM EEN THEATERVOORSTELLING? Films maken, films verdelen, tv-stations runnen, presenteren op tv, hij heeft het allemaal gedaan, maar een theatershow aan mekaar praten, dat is nieuw.  Kan geen probleem voor dit taalwonder, maar we vroegen ons alleen af hoe hij erbij gekomen was.  Jan zelf geeft ons een naar zijn doen beknopt antwoord.

WAAROM STARTEN IN OOSTENDE? Jan Verheyen start binnenkort met een theatertournee waarin hij 100 jaar filmgeschiedenis in 100 minuten wil verpakken.  De eerste show is gepland voor het Filmfestival van Oostende op 8 september.  Waarom daar?  Hij vertelt het u zelf.

HOE ZIT HET MET DE RECHTEN VAN DE FRAGMENTEN? In ‘Lights! Camera! Action!’ brengt Jan Verheyen in 100 minuten 100 jaar filmgeschiedenis.  Met heel veel fragmenten.  Maar mag hij die fragmenten wel tonen?  We vroegen het hem.  En hij antwoordde. U kent hem.  En wilt u hem nog veel beter leren kennen, we vroegen hem nog veel meer.

JAN VERHEYEN HEEFT VOELING MET ZIJN PUBLIEK. Jan Verheyen staat wel vaker voor de camera’s, net zoals acteurs.  Maar echte acteurs staan liever voor een levend publiek.  Net zoals Jan straks tijdens zijn theatertournee.  Kijkt hij daar naar uit?  Of toch niet?  Hij vertelt het u zelf.

JAN VERHEYEN IS VOLGEBOEKT Jan Verheyen zal wellicht niet gedacht hebben dat hij maanden aan een stuk de culturele centra zou moeten afdweilen toen hij zich engageerde om een theatershow te maken.  Maar dat is de tol van de roem.  Of valt het allemaal wel mee? We vroegen het hem en hij antwoordde.

JAN VERHEYEN IN 100 MINUTEN.  IS DAT MOGELIJK? Jan Verheyen verkapt 100 jaar filmgeschiedenis in 100 minuten.  En in die 100 minuten komen 200 films aan bod en waanzinnig veel fragmenten.  Als je weet hoe graag Jan praat, dan vraag je af hoe hij zijn boodschap in godsnaam in 100 minuten moet verpakt krijgen.  Maar dat is zijn intentie, zo vertelt hij.

HIJ PRAAT OOK OVER DE VLAAMSE FILM : Maar wat kan en mag hij zeggen? En valt er nog wel veel over te zeggen dat mensen niet weten?

 

Bekijk ook :

Jan Verheyen over ‘De Ensors’

Jan Verheyen over zijn nieuwe film

Bekijk ook

Op de première van Arcadia!

Onlangs schitterde de cast en crew van Arcadia in blauwe en grijze tinten op de premiere …