Jeroen Perceval spreekt over ‘Borgman’ en andere mannen

Jeroen Perceval is een topacteur. Een man die je altijd gelooft. Zet hem in om het even welke rol en je gaat met hem mee. Geef hem om het even welk accent, en je verstaat hem. We hebben hem graag. Een man naar ons hart. De zoon van theatermonument Luk Perceval heeft het leven naar zijn hand leren zetten. Het gaat goed met hem. Sinds hij een hoofdrol in ‘Rundskop’ speelde, blijft het geluk hem toelachen. In ‘Borgman’, de Nederlandse film van Alex van Warmerdam die voor de officiële competitie van ’s werelds belangrijkste festival geselecteerd is, speelt hij één van de hoofdrollen. Voor ie naar Cannes vertrok hadden we een gesprek bij Viggo’s, een toffe koffiebar, waar ze ook lekkere smoothies serveren, vlakbij de Antwerpse bib, op het Pieter De Coninckplein. Jeroen komt er wel vaker langs.

Eigenlijk zag je hem tot nu toe vrij zelden in langspeelfilms. Hij geeft toe dat hij selectief is. En inderdaad, als je hem in een film ziet, dan is het een goeie : ‘Dagen Zonder Lief’ van Felix Van Groeningen, ‘Rundskop’ van Michaël Roskam en nu ook dus ‘Borgman’ van Alex van Warmerdam. Daarin speelt hij de man van het huis waar het personage van Jan Bijvoet aanbelt met de vraag om een badje te nemen.

Zijn filmografie zou de komende maanden wel eens snel kunnen groeien. Hij heeft nu een Franse agent en zo is hij ook terechtgekomen in ‘Mon Epouse’ van Michel Spinosa met Charlotte Gainsbourg en Yvan Attal en ook in ‘Die Andere Heimat’, het vervolg op zijn legendarische‘Heimat’-reeks van Edgar Reitz.

Maar Jeroen Perceval heeft voor de toekomst nog veel meer filmplannen. Er wacht hem een heel drukke zomer. Zo speelt hij een hoofdrol in ‘Plan Bart’, de langspeelfilm van Roel Mondelaers en meteen daarna inParadise Trips’ van Raf Reyntjens. En dan staat er ook nog een Franstalige kortfilm op het programma. Deze zomer gaat Jozefien Scheepers ook zijn toneelstuk ‘Liebling’ verfilmen, en een ander stuk van hem ‘d’Ardennen’, heeft hij zelf herschreven tot een filmscenario. Dat zou aanvankelijk verfilmd worden door Michaël Roskam, en hij en Matthias Schoenaerts zouden de hoofdrollen spelen. Intussen staat niet langer Roskam op dat project, maar wel Robin Pront, de regisseur die in ‘De Slimste Mens’ zat en die eerder een uitstekende kortfilm draaide met Schoenaerts en Perceval, ‘Injury Time’. Het project is nu voorzien voor 2014. Als de agenda van Matthias Schoenaerts een beetje mee wil. En de agenda van Jeroen Perceval. Want wil ‘Borgman’ straks in de prijzen vallen in Cannes, dan zou het kunnen zijn dat Jeroen ook nog weinig tijd zal hebben om koffietjes en smoothies te gaan drinken in Viggo’s.

Het was daar dat we een gesprek hadden met Jeroen. Bekijk het hier door op onderstaande items te klikken.

 

over hoe hij in ‘Borgman’ terechtkwam

over werken met Alex van Warmerdam

over het belang van selectief te zijn

over wat ‘Rundskop’ voor zijn carrière heeft gedaan

 

Zie ook :

Veel Belgen in Cannes met ‘Borgman’

Vlaamse acteur Jan Bijvoet speelt hoofdrol in ‘Borgman’

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …