Johan Heldenbergh doet binnenkort een film in Frankrijk

‘The Broken Circle Breakdown’ doet het fantastisch in Frankrijk.  De toonaangevende filmwebsite Allociné zette de film zelfs op 1 in de lijst van de films die je als kijker moet zien, en het publiek gaat massaal kijken.  Met het gevolg dat ook de acteurs worden opgemerkt.  En zie : Johan Heldenbergh heeft een rol te pakken in Frankrijk. Hij zal samen met Reda Kateb en Ludivine Sagnier in de misdaadsfilm ‘La Résistance de l’Air’ te zien zijn.

 

“Ik heb midden augustus auditie gedaan met een acteur en dat klikte meteen tussen ons. Een zeer goeie speler.  Reda Kateb.  In ‘Un Prophète’ speelde hij de maat van het hoofdpersonage die in de cel zat. (red. Jordi, le gitan)  En hij zat ook in ‘Zero Dark Thirty’ van Kathryn Bigelow en recent nog in de Waalse film van Stephan Streker, ‘Le Monde Nous Appartient’.  De regisseur is een super kerel, Fred Grivois.  Hij heeft enkele kortfilms op zijn naam en krijgt nu de kans om een langspeler te doen.”

GRIVOIS HEEFT CONNECTIES MET AUDIARD

 

Enig opzoekwerk leert ons bij dat Fred of Frédéric Grivois zijn filmstudies aan de ESRA-filmschool heeft gedaan, en daarbij het laatste jaar aan de New Yorkse afdeling van die school heeft afgerond, hij heeft voor tv (France 2) gewerkt, heeft ook videoclips gedraaid voor Johnny Hallyday en David Guetta, werkte op ‘De Battre Mon Coeur s’est Arrêté’ van Jacques Audiard.  Voor diezelfde Audiard nam hij de second unit voor zijn rekening bij ‘Un Prophète’ en in 2010 draaide hij een kortfilm, ‘Tempus Fugit’, waar onder meer de bekende Franse acteur Vincent Perez in zat.  Zijn film ‘La Résistance de L’Air’ wordt geproduceerd door Iconoclast, een productiemaatschappij uit Parijs. Het scenario is van Noé Debré en Thomas Bidegain.  Die laatste kennen we natuurlijk als de scenarist van Audiard, die ‘De Rouille et d’Os’ schreef, maar ook ‘Un Prophète’. Ook aan het script van ‘A Perdre La Raison’ leverde hij zijn bijdrage.  Ludivine Sagnier speelt in de film de echtgenote van Reda Kateb. Zij brak helemaal door toen ze de hoofdrol speelde in ‘Swimming Pool’ van François Ozon.

 

“Ik heb nog geen agent in Frankrijk,” zegt Heldenbergh, “maar ik hoor van alle kanten zeggen dat ik daar beter wel een agent zou nemen om de onderhandelingen te voeren.  We zullen zien.”

 

HELDENBERGH SPEELT DE DUIVEL

 

Heldenbergh weet in ieder geval al wat van hem verwacht wordt in de film.  “Freddy zegt dat mijn personage eigenlijk het hoofdpersonage trekt.  Het is eigenlijk een sociaal drama. Het gaat over een kerel die geen geld heeft, compleet aan de grond zit. Zijn vader kan hem niet uitstaan, zijn vrouw staat op het punt het bij hem af te trappen en de aannemer van zijn huis wil zijn dak er weer afhalen omdat hij het niet kan betalen.  En op dat moment komt er een man die bij hem in de club zit, een club voor lange-afstandschieters – 300 meter – met echte kogels, met een voorstel.  Die man zegt : ‘Ik kan je helpen, ik je uit je ellende verlossen.  Ik kan je een contract geven, een contract om iemand uit de weg te ruimen.  Je moet naar Keulen en daar iemand doodschieten. Jij kunt dat, je bent de beste van Frankrijk. En die man doet dat.  En ik ben dus de man die hem met heel veel charme over de streep trekt.  Klassiek verhaal hé, hij geraakt niet meer uit het milieu.”

 

FRANS MET EEN ACCENTJE

 

Heldenbergh kan alvast zijn Frans beginnen oefenen.  “Ja, ik spreek Frans in de film.  Maar het is de bedoeling dat ik een Duitser of een Nederlander ben, dat wordt niet gespecifieerd. Ik moet perfect Frans spreken, maar er mag een accentje bij.  Maar dat schrikt me niet af.  Ik heb tenslotte al veel in het Frans gespeeld op het theater.  Met de stukken van Arne Sierens gaan we altijd op toernee in Frankrijk.  Ik ken die taal wel een beetje.”

 

Heldenbergh had na ‘The Broken Circle Breakdown’ verkondigd dat hij even geen films ging doen, omdat hij zich weer ten volle wou toeleggen op het toneel.  Maar voor die kans wil hij een uitzondering maken.

 

“Ik heb maar een tiental draaidagen, dus dat moet wel lukken.  De opnamen zijn gepland voor januari en februari.  In Strasbourg en in Parijs.”

 

Dat hij er zoveel zin in heeft, komt niet doordat hij nu al zit te dromen van een grote carrière in Frankrijk.  Het is gewoon eens iets anders. Een avontuur.

 

“Die auditie met Reda was zo geweldig.  Het was gelijk seks. Goed spelen.  Mekaar uitdagen.  Hij daagde mij uit, ik hem. Het was echt een super-auditie.  Na tien seconden wist ik het : dat klikt hier tussen ons.  En het is ook een fantastische rol. Eigenlijk speel ik duivel : charme en stout.  Heel erg stout.  Dat is een toprol. Een droom voor een acteur om dat te spelen.  Ik zal nerveus zijn wanneer de opnamen van start gaan, maar ik was ook nerveus bij die auditie in Parijs.  Maar de zenuwen waren meteen weg.  Ik zie het enorm zitten. Ik moet deze week weer naar Parijs om af te spreken wat ik moet laten groeien of knippen. Of ik moet vermageren of verdikken. We zullen wel zien.”

 

En nog dit : U LEEST HET EERST OP CINEVOX

later

In het Nieuwsblad : met bronvermelding

Op de site van De Redactie : met bronvermelding

In het Laatste Nieuws : met bronvermelding

In De Morgen : met bronvermelding

op de site van de RTBF : met bronvermelding 

In Focus Knack : toevallig euh… gevonden

Bekijk ook

Ruth Beeckmans over Aller/Retour!

Aller/Retour ging al in avant-première op Filmfestival Oostende op 02/02, vanaf vandaag is de film te …