Johan Heldenbergh over ‘The Zookeeper’s Wife’, over de sterrenstatus en zijn toekomstplannen

Johan Heldenbergh is vanaf vandaag te zien in ‘The Zookeeper’s Wife’, de Amerikaanse film met onder meer Jessica Chastain en Daniel Brühl waar zo lang naar uitgekeken werd. Heldenbergh heeft een grote rol, vrijwel evenveel screen-time als hoofdrolspeelster Chastain.  We hadden een uitvoerige babbel met hem over de film, over zijn toekomst in het buitenland, over de film die hij momenteel draait in La Réunion, over zijn ambitie om meer Vlaamse films te doen en over wat het nu precies is dat ook Vlaamse acteurs bigger than life maakt. U bent slechts enkele klikken verwijderd van de passages waar u Johan Heldenbergh over deze thema’s aan het woord hoort en ziet.

‘The Zookeeper’s Wife’ speelt zich af in de jaren ’40.  En dus moest Heldenbergh doen alsof hij een man was uit de jaren ’40. Niet al te emotioneel.  Hij moest ingehouden acteren.  Terwijl hij bij momenten net groot wou spelen om te tonen dat hij kon acteren.  Want hij voelde zich onzeker op die grote set tussen al die sterren.

In zo’n grote Hollywoodfilm bracht veel druk met zich mee, vertelde Heldenbergh ons.  KLIK HIER om zijn verhaal te horen.

In ‘The Zookeeper’s Wife’ spreekt Johan Heldenbergh met een accent. Met een Oost-Europees accent. Net als Jessica Chastain.  Jammer.  Vooral omdat hij eigenlijk zelf heel verzorgd Engels spreekt, zoals we vorig jaar konden horen tijdens de lange speech die hij gaf toen hij de prijs voor de beste acteur mocht uitreiken tijdens The European Film Awards. Had hij de wereld kunnen laten horen hoe vlot hij wel is in het Engels, dan was  ‘The Zookeeper’s Wife’ nog een veel beter visitekaartje geweest dan het nu al is.  Dat vindt Heldenbergh zelf ook.  Zelfs in de Vlaamse film gaat hij liever voor authenticiteit, liever dialecten dan gekuist Vlaams, zo legt hij ons uit.

KLIK HIER om hem te horen over wat hij denkt over praten met of zonder accent.

Het is even wennen om Johan Heldenbergh in ‘The Zookeeper’s Wife’ aan de zijde te zien spelen van Jessica Chastain.  Ook voor hem was het wennen toen hij de film zag. En nog meer toen hij op de set stond. En de Hollywoodiaanse behandeling mee te maken. “Een cadeautje,” zegt hij zelf.

KLIK HIER om te horen en zien waarom  Johan Heldenbergh de film een cadeau vond.

Het fenomeen van lopende-band-interviews was hem wellicht al bekend van toen hij ‘The Broken Circle’ over de hele wereld moest promoten, maar zo’n Amerikaanse film als ‘The Zookeeper’s Wife’ gaat vanzelf naar grote zalen waar Europese films doorgaans niet komen. En plots moet Johan Heldenbergh dan meedraaien in die Amerikaanse promomachine.  En dat vond hij eindelijk wel best leuk, zo geeft hij toe.

KLIK HIER om zijn verhaal over het promowerk te horen.

Johan Heldenbergh zag de film intussen twee keer.  Zelfs wanneer je in België een ster bent, in Frankrijk met een César stond te pronken en in Amerika al de Oscaruitreikingen hebt bijgewoond, voelt het eigenaardig aan om jezelf op het grote scherm bezig te zien in het gezelschap van sterren als Jessica Chastain en Daniel Brühl.

KLIK HIER om Johan Heldenbergh te zien en te horen over werken met sterren.

Johan Heldenbergh is de eerste om zichzelf te relativeren : ik ben 50 jaar, ik heb mijn kinderen, en ik heb een spiegel waarin ik mezelf zie.  Argumenten om te zeggen : toch maar bescheiden blijven en op niet te veel te hopen. Anderzijds ziet hij nu al enkele jaren dat er wel wat mogelijk is.  Dat mag wat hem betreft gerust uit Amerika komen, van mensen als Tarantino, maar de kans is groter dat de buitenlandse kansen veeleer uit Frankrijk zullen komen.

KLIK HIER om Johan Heldenbergh aan het woord te zien over kansen uit het buitenland

Johan Heldenbergh wil meer in Vlaanderen werken. Maar hij snapt dat sommigen hem niet meer vragen omdat hij nu de acteur is die met mensen als Jessica Chastain, Daniel Brühl of Reda Kateb (in ‘La résistance de l’air’) werkt.  Zo is hij zelf ook, zegt hij. Hij is nog altijd starstruck wanneer hij Jan Decleir ziet.  Maar hij wil echt wel nog in Vlaanderen werken. En heeft ook plannen in die richting.

KLIK HIER om Johan Heldenbergh aan het woord te zien over wat hij in ons land hoopt te doen.

Wie is bigger than life? Wie heeft die magische X-factor? Johan Heldenbergh over wat Vlaamse acteurs te groot maakt voor Vlaanderen. We confronteerden Johan Heldenbergh met onze vaststelling dat Vlaamse sterren precies bigger than life worden eens ze over de grens zijn gegaan.  Of is het juist doordat ze dat ‘je ne sais quoi’ hebben dat ze tot internationale sterren uitgroeien.  De redenering gaat natuurlijk ook op Heldenbergh zelf.  Binnenkort te zien in ‘The Zookeepers Wife’, aan de zijde van Jessica Chastain, die hem er absoluut bij wou. Sinds ‘The Broken Circle Breakdown’ zat hij in veel meer Franstalige producties dan Vlaamse, had hij Benoît Poelvoorde en Reda Kateb als tegenspeler, en straks moet hij naar Réunion om er aan de zijde van Miou-Miou in alweer een Franse komedie te spelen.  Kijk op Imdb en je ziet nog een Nederlandse film, er was een Italiaanse, nog een Franse, en een Frans-Britse serie, maar bitter weinig Vlaams.

KLIK HIER om te zien waarom Matthias Schoenaerts bigger than life is volgens Johan Heldenbergh

Johan Heldenbergh zal je de komende dagen niet in de Belgische zalen zien waar ‘The Zookeeper’s Wife’ vertoond wordt.  En wel omdat hij momenteel in La Réunion vertoeft voor een nieuwe Franse film, ‘Sauver Maman’, een komedie met Miou-Miou en Camille Cottin.

‘Sauver Maman’ is de eerste langspeler die Eloise Lang alleen draait. Zij was eerder co-regisseuse van de film ‘Conasse, Princesse des coeurs’.  ‘Sauver Maman’ is een bewerking van ‘All Inclusive’van Hella Joof, waarvoor Eloise Lang zelf het scenario heeft geschreven.

Het is voor Johan Heldenbergh een zoveelste Franstalig project. Want er was eerder een heel overtuigende hoofdrol aan de zijde van Reda Kateb in ‘La résistance de l’air’, hij was indrukwekkend in een klein rolletje in ‘Le tout nouveau testament’, zit binnenkort in ‘Gaspard va au marriage’ en er zijn nog wel wat projecten waar hij mee bezig is. Want zoals hij zelf zegt : hij doet wel vaker audities in Frankrijk.

KLIK HIER om Johan Heldenbergh aan het woord te horen over ‘Sauver Maman’ en andere Franse projecten.

 

Bekijk ook

Close, Zillion en Roomies zijn de grote winnaars van De Ensors 2023!

Vanavond werden voor de dertiende keer De Ensors – de Vlaamse film- en televisieprijzen – …