Home / Nieuws / Festivals / Johan Leysen over het eerbetoon aan zijn adres

Johan Leysen over het eerbetoon aan zijn adres

Johan Leysen sukkelde vorig jaar nog met gezondheidsproblemen, na een hartaanval, maar enkele maanden later is hij de meest aanwezige topacteur van het 44ste Film Fest Gent. Dit weekend kwam hij even uit Parijs waar hij woont, en pikte twee wereldpremières mee van films waarin hij een hoofdrol speelt : ‘Façades’ van Kaat Beels en Nathalie Basteyns en ‘Resurrection’ van Kristof Hoornaert.  En er is nog een derde film op het festival te zien, ‘Tueurs’, waarin hij een mooi bijrol vertolkt. Maar bij die première, dinsdagavond 17 oktober, zal hij er niet bij zijn. Voor aanvang van ‘Resurrection’, gisteren, zondag 15 oktober, kreeg hij de Joseph Plateau Honorary Award uitgereikt.  Wij kregen hem even te spreken in het Reylof Hotel. 

“Johan Leysen is al decennialang een vaste waarde in de Vlaamse film en werkte met de grootste talenten van de Belgische cinema, van André Delvaux tot Joachim Lafosse”, aldus Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent. “Ook heeft geen enkele Vlaamse acteur zo’n avontuurlijk internationaal parcours afgelegd, met films van Jean-Luc Godard, François Ozon, Patrice Chéreau, Anton Corbijn, Raoul Ruiz en Philippe Grandrieux.”

Dat Leysen een breed spectrum aan rollen aankan, bewijst het uitgebreide palmares van de in Hasselt geboren acteur. Hij studeerde begin de jaren zeventig af aan Studio Herman Teirlinck en zette sindsdien meer dan 150 rollen, zowel in binnen- als buitenland, achter zijn naam. Zo speelde Leysen, die ook actief is in het theater, onder meer in ‘De grens’ (1984) van Leon De Winter en ‘L’oeuvre au noir’ (1998) van André Delvaux, beiden geselecteerd voor Cannes.

Zijn eerste grote Franstalige rol was in ‘Trahir’ (1993) van Radu Mihaileanu, waarvoor Leysen op het Wereldfilmfestival van Montréal bekroond werd als Beste Acteur. In 1998 won hij ook een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival met ‘Felice…Felice…’.

In eigen land was hij te zien in onder meer Fien Trochs ‘Een ander zijn geluk’, de televisiereeks ‘De smaak van De Keyser’, Stijn Coninx‘Soeur Sourire’ en ‘Het vonnis’ van Jan Verheyen. Daarnaast kreeg Leysen ook een belangrijke bijrol naast George Clooney in Anton Corbijns ‘The American’ uit 2010 en speelde hij in François Ozons ‘Jeune et jolie’ (2013) en de internationale dramareeks ‘The Missing’ (2014). Leysen was ook te zien in ‘Souvenir’, vorig jaar nog de slotfilm van Film Fest Gent.

De Joseph Plateauprijs is een replica van de fenakistiscoop die de Belgische natuurkundige Joseph Plateau rond 1831 uitvond, een toestel dat aan de basis lag voor het idee van bewegende beelden en daarmee ook de filmkunst. De Joseph Plateau Award ging tijdens eerdere edities al naar verschillende vooraanstaande filmgasten waaronder Lord Richard Attenborough, Luc en Jean-Pierre Dardenne, Catherine Deneuve, Paul Greengrass, Isabelle Huppert, Mike Leigh en Christopher Plummer.

Bekijk ook

Kortfilms kunnen nu ook een Ensor winnen: Call for Entry

De Ensors, de prijzen van de Vlaamse Film die Filmfestival Oostende sinds 2010 jaarlijks organiseert, …