Josep wint César voor beste animatiefilm!

De Belgische coproductie Josep werd vrijdagavond in Frankrijk bekroond met de César voor beste animatiefilm.

Vrijdag werden voor de 46e keer de Césars uitgereikt, de Franse filmprijzen. De Belgische coproductie Josep won die voor beste animatiefilm. Tien jaar na de start van Lunanimes eigen animatiestudio StudioLumière brengt Lumière wederom een opmerkelijke co-productie uit eigen huis uit: Josep. Van de kat geen kwaad, Phantom Boy, Funan, en nu ook Josep, de lijst met gelauwerde animatiefilms waar Belgisch talent aan meewerkte wordt steeds groter.

Ook nu weer werden twintig minuten van de film Josep volledig geanimeerd in de Gentse inhouse animatiestudio StudioLumière, waar een team van acht animatoren op hebben gewerkt. Lunanime tekent graag in op kwalitatieve, grafisch sterke lange animatiefilms met een boodschap en daar past Josep perfect in.

Josep speelt zich af in Februari 1939. Compleet overweldigd en onvoorbereid door de stroom aan Spaanse vluchtelingen die het regime van Franco trachten te ontvluchten, vindt de Franse overheid er niets beter op dan deze Spaanse burgers in allerijl onder te brengen in concentratiekampen. Door het gebrek aan voedsel en onderdak worden de vluchtelingen gedwongen om zelf schamele barakken te bouwen en zich te voeden met hun eigen paarden. Tientallen sterven door het ontbreken aan hygiëne en proper water. Gescheiden door prikkeldraad ontstaat in één van deze kampen een vriendschap tussen twee mannen. De ene is een bewaker, de ander Josep Bartolí (Barcelona 1910 – New York 1995), verzetsstrijder en tekenaar.

Josep is een Frans – Belgisch – Spaanse coproductie, geregisseerd door Aurel, geschreven door Jean-Louis Milesi en met originele muziek van Sílvia Pérez Cruz.

Producenten en studios: Les films d’ici Méditerranée (Frankrijk), Les Films du Poisson Rouge (Frankrijk), Lunanime (België), Promenons-Nous dans les bois (Frankrijk), Tchack (Frankrijk), Les Fées Spéciales (Frankrijk), In Efecto (Spanje), Belga productions (België). JOSEP kwam mede tot stand dankzij de steun van de Belgian Tax Shelter (via Lum.Invest en Belga Film Fund).

Vanaf 17 maart zal de film dan in premium VOD aangeboden worden op de platformen cinemabijjethuis.be, Proximus Pickx en Sooner.

Bekijk ook

Vlaamse feestdag met 11 filmparels van bij ons!

Streamz viert de Vlaamse feestdag met 11 filmparels ‘van bij onz’. De straffe selectie zal vanaf …