Josse De Pauw nodigt zijn vrienden uit

Van 28 juni tot en met 6 augustus loopt in Oostende weer het jaarlijkse festival ‘Theater Aan Zee’.  Theater ja.  Juist, dat is geen film.  Maar dit jaar is het een beetje anders.  Want zoals ieder jaar werkt het festival van een gastcurator.  Dit jaar hebben ze gekozen voor Josse De Pauw, een echte theaterman, maar tegelijk iemand die heel veel films gedaan heeft. En vooral, een man die heel veel vrienden in de film heeft.

DE FOTO VAN MARGARITA

Er waren tijden dat die vrienden dagelijks samen op café zaten, in de buurt van de Dansaertstraat, waar ze toen allemaal woonden.  We schrijven eind de jaren tachtig, begin de jaren negentig.  Eén van hen was Arno.  Hij was toen al een bekende zanger.  Toen hij op een avond met zijn vrienden in het mooie jazzcafé L’Archiduc zat, was er een Frans meisje, ene Margarita, dat een foto van hem wou maken.  Arno wou best poseren, maar het was te donker in het café.  Ze probeerden op straat, maar dat was ook te donker.  Dus stelde Arno voor om even mee te lopen naar dat andere café wat verderop, meer richting De Beurs, waar ze zoveel uren sleten, ‘Le Coq’.  Daar hing van dat ongezellig daglicht, dat zou wel klaar genoeg zijn.  Zo gezegd, zo gedaan.  Zijn vrienden gingen mee en het meisje zette ze ook op de foto.  Ze beloofde de foto te zullen opsturen en ze hield woord : even later vielen er vijf exemplaren van de prent bij Arno in de bus.  Arno en zijn companen: de Hombres Complicados.

DE FOTO VAN DANNY WILLEMS

Josse De Pauw vond dat hij in Oostende zeker iets moest doen met zijn goeie maat Arno, die vroeger ook al gastcurator was geweest van ‘Theater Aan Zee’.  Maar niet alleen met Arno, want ook Dominique Deruddere had een Oostends verleden. Hij had er ooit een appartement en spendeerde heel veel tijd in Oostende.  Dus besloot Josse ook Deruddere erbij te halen.  Een unieke gelegenheid trouwens om de man die intussen toch al enkele jaren in Los Angeles woont, nog eens terug te zien.  Van het één kwam het ander, en ook die andere goeie maat, Marc Didden, ook al een filmman werd erbij gehaald.  Restte alleen nog Jan Decorte, die als theaterfiguur meer dan thuis was op TAZ.  Het clubje was compleet.  En daar moest een foto bij.  Van Danny Willems natuurlijk, intussen huisfotograaf van TAZ, maar ook de man die alle hoezen van Arno van beeld voorzag.  Hij zette de mannen neer in één van de bekendste en mooiste cafés van de kuststad, Hotel du Parc.  Zalige foto.

ARNO OVER DOMINIQUE DERUDDERE

Arno was zoals gezegd eerder al curator van TAZ, maar ook master van het Filmfestival van Oostende.  Toen hij als eerste master in 2007 een aantal films mocht kiezen die hem als mens en als artiest getekend hadden, koos hij onder meer voor ‘Hombres Complicados’, een film van Dominique Deruddere, waarvoor hij de muziek maakte.  Gratis en voor niets.  Tenminste, dat is wat hij zelf zei in een filmpje dat toen ter intro van de vertoning geprojecteerd.  Dat filmpje kan je hier bekijken : Arno over ‘Hombres Complicados’.

DIT ZIJN DE FILMS

Er worden uiteraard enkele films getoond waar de heren iets of wat mee te maken hebben.  Het gaat om volgende titels :

Deruddere: ‘Crazy Love’, ‘Hombres Complicados’, ‘Iedereen beroemd’

Didden: ‘Brussels by Night’, ‘Istanboel’, ‘Sailors don’t cry’

De Pauw: ‘Just Friends’

Jan Decorte: ‘Pierre’, ‘Hedda Gabler’

 

Diezelfde titels worden tussen 10 en 31 augustus ook nog eens in de Brusselse CINEMATEK getoond, aangevuld met nog meer werk van de heren in kwestie.  Je kunt daar ook gaan kijken naar ‘Wait Until Spring, Bandini’, ‘Firmin’, ‘Abracadabra’ en ‘Bruxelles, Mon Amour’

(foto Josse De Pauw : Danny Willems voor TAZ)

Bekijk ook

Het programma van Anima 2023 staat online!

Het festivalteam onthulde vandaag trots het programma van Anima 2023. Ze kijken ernaar uit jullie te …