Jules Debrock en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016-2017)

Jong ondernemend talent, dat kan onze filmwereld meer dan ooit gebruiken.  Films moeten niet alleen geschreven en geregisseerd worden, ze moeten gefinancierd en georganiseerd worden.  Er moet een drijvende kracht achter zitten die van visie, lef en durf  getuigt.  Een producer die van wanten weet.  Jules Debrock heeft alles in zich om in de toekomst uit te groeien tot een man die de Vlaamse film nog een stuk ambitieuzer kan helpen maken.  En bovendien weet hij als steadicam-operator op tal van prestigieuze films, best van wanten.  Met Debrock kan je alle kanten uit.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Dit jaar hebben we ‘Dag vreemde man’, de nieuwe kortfilm van Anthony Schatteman gedraaid. Met een ongelooflijke cast en crew hebben we een hele mooie en ontroerende film gemaakt, als ik dat zelf mag zeggen. De film werd reeds vertoond in Leuven en nu is het wachten op een internationaal festival om in officiële wereldpremiere te gaan. Daarnaast was 2016 ook een succesvol jaar voor ‘Nkosi Coiffure’, de kortfilm van Frederike Migom. Sinds de selectie in Tribeca heeft de film een verdienstelijk parcours afgelegd. Daarnaast was 2016 voor mij ook vooral het jaar van heel veel verbouwstof. Maar dat volledig terzijde.

Frederike Migom op de set van ‘Nkosi Coiffure’

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Met ons net opgerichte productiehuis ‘Raised by wolves’ staan er verschillende zaken op stapel. Enkele coproducties die zich in ontwikkeling bevinden en natuurlijk het debuut van Frederike Migom. ‘Binti’ is een jeugdfilm die ik samen met Katleen Goossens van Bulletproof Cupid produceer. We hebben ontwikkelingssteun van het VAF gekregen en zijn momenteel in volle verdere financiering. Ook met Anthony Schatteman staat er een vervolg op onze samenwerking op stapel.
Dan is er ook ons postproductiehuis ‘Flow Postproduction’ waar we enkele grote projecten op til hebben staan. De combinatie van het produceren van eigen (kleinere) films en het betrokken zijn bij de postproductie van soms hele grote internationale projecten blijft super interessant.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Ik ben omver geblazen door de acteerprestaties van Arend Pinoy, Delfine Bafort en Wim Opbrouck in de kortfilm ‘Dag vreemde man’. Daarnaast is DOP Brecht Goyvaerts met hele mooie dingen bezig op een hele aangename en betrokken manier.
En jazzdrummer en componist Jens Bouttery blijft me ook verbazen met ongelooflijke composities en soundtracks.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Ik kijk uit naar de nieuwe projecten van Boris Kuijpers en Ruth Mellaerts, Anthony Nti, Moon Blaisse en natuurlijk Frederike Migom.

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …