Julien Kerknawi presenteert de trailer van zijn kortfilm met Koen De Graeve

In het begin van de vakantie draaide de piepjonge Julien Kerknawi zijn kortfilm, ‘A Broken Man’, een verhaal over onrecht en onmacht in oorlogstijden. De film volgt een Vlaamse boer die in het midden van de Eerste Wereldoorlog moet opboksen tegen een meedogenloze en brutale Duitse officier. Een film waarvoor hij een prestigieuze cast te pakken kreeg, met eerst en vooral Koen De Graeve, en  Joren Seldeslachs en Ella-June Henrard. (foto bovenaan : Koen Cassiman) Straf voor iemand die niets eens filmstudies heeft gevolgd en ook niet van plan is om dat te doen. We kunnen u nu al de trailer van zijn film laten zien.

Julien Kerknawi is een jongeman van (bijna) 20 die al zijn hele leven in Gent woont, of liever aan de rand van de stad, in Gentbrugge. Hij heeft de middelbare school achter de rug, maar is hij eigenlijk niet van plan om filmstudies te gaan volgen. Want eigenlijk is hij al filmmaker. Een complete selfmade-man.

 

“Mijn zus Virginie had een gigantische collectie films liggen thuis. Dus zelfs toen ik nog in de luiers zat kreeg ik al de ene film na de andere te zien. Op mijn 14de ben ik dan zelf films beginnen maken. Samen met vrienden regisseerde ik kleine actievideo’s met een oude VHS-camera. Een jaar later kreeg ik van de Gentse Jeugddienst de kans om met een bescheiden budget 2 films van respectievelijk 45 en 60 minuten te maken. Pure trial and error… maar met de hulp van mijn zus als producent kwam altijd alles in orde. Na dat laatste project begon ik te werken aan een kortfilm rond WOI. En zo ontstond ‘A Broken Man’.”

Klinkt allemaal alsof het vanzelf ging. Maar vermoedelijk zal het niet zo eenvoudig geweest zijn om een Koen De Graeve te strikken te krijgen.

 

“Ik moet toegeven dat ik nooit had durven dromen om Koen De Graeve te kunnen casten. Maar toen ik hem in een moedige bui het scenario liet lezen was hij meteen dolenthousiast. Ten eerste kreeg hij een rol voorgeschoteld waar hij zich, als vader, volledig in kan uitleven: een man die koste wat het kost zijn familie wil beschermen. Bovendien denk ik dat hij wel gecharmeerd was door mijn enthousiasme. Mijn portfolio is nog niet zo sterk maar ik heb wel een frisse geest en zin om verder te geraken. Ook Joren en Ella-June waren snel overtuigd. Iedereen die aan dit project meewerkt doe het voor de kunst. Fantastisch he!”

 

Julien C. Kerknawi en Joren Seldeslachts © Koen Cassiman

Ja, fantastisch, maar film kost geld. En zelfs al wilden de acteurs het allemaal ‘voor de kunst’ doen, was er een productiebudget nodig. Als je ziet hoe het talent dat uit prestigieuze filmscholen komt in dichte drommen staat aan te schuiven om subsidie van het VAF te krijgen, vraag je je af waar een jongeman zonder contacten en zonder bekende films op zijn cv aan de centen geraakte voor zijn film.

“Ons productiebudget werd via verschillende stedelijke, provinciale en Europese organisaties betoelaagd. Hierdoor hadden we genoeg om (met serieuze kortingen) alles te draaien op Alexa met een mooi grip- en lichtassortiment. Mollywood hielp ons bij het krijgen van een tax shelter die ons toeliet de film volledig te graden en af te mixen in Galaxy Studios. Die mannen hebben alles waar je als filmmaker van kan dromen: screening ruimtes, Baselight, mixing-stages,… Maar de ploeg zelf heeft mij ook enorm veel geholpen. Ik had het geluk om als DOP Frederic Van Zandycke te hebben. Zijn visie over beeld vond ik de max. Samen met Michael Swennen, Vincent-Aaron Segers en Guillaume Renoir hebben zij prachtige beelden gedraaid.

Ze zijn jong, koppig, werken hard en weten ook perfect waar ze mee bezig zijn. Echt mannen naar mijn hart. De Amerikaanse Anne-Kathrin Dern heeft de hele soundtrack (incl. trailer) vanuit Los Angeles gecomponeerd en afgemixt.En niet vergeten: de lokale Carrefour van Gentbrugge was zo vriendelijk om ons van catering te voorzien.”

 

Julien hoopt zijn film vanaf eind 2014 voor een aantal festivals geselecteerd te zien.

KLIK HIER OM DE TRAILER TE ZIEN

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …