Home / Nieuws / Kato De Boeck wint de BILL Award 2019!

Kato De Boeck wint de BILL Award 2019!

Filmmaker Kato De Boeck wint de BILL Award 2019, de ULTIMA voor jong talent. Met haar kortfilm Provence gooide de 25-jarige regisseur hoge ogen op nationale en internationale filmfestivals. Ze kreeg de BILL Award 2019 in ontvangst op de uitreiking van de ULTIMAS in het Concertgebouw te Brugge op dinsdag 18 februari 2020.
De BILL Award 2019 was de eerste editie waarbij zowel een jongerenjury als een stemming van het publiek de winnaar bepaalde.

OVER KATO DE BOECK
Met haar afstudeerfilm aan het RITCS, Provence (2018), brengt zij een coming of age-verhaal op een erg toegankelijke manier. De Boeck benaderde de film autobiografisch. Voor Provence baseerde ze zich op een gesprek dat zij als kind met haar broer voerde toen ze samen met hun ouders naar het zuiden van Frankrijk trokken om er te kamperen.

Zelfs een kleine greep uit de prijzenkast voor Provence is indrukwekkend: de Publieksprijs voor beste kortfilm op Film Fest Gent 2018, de Publieksprijs op het Kortfilmfestival Leuven 2018, De Nationale ‘Grand Prix’ op het Brussels Short Film Festival 2019, de Ensor voor beste kortfilm 2019, … De BILL Award 2019 past mooi in dat rijtje.

Bovendien is het coming-of-ageverhaal in Provence tot in de kleinste details uitgewerkt: van de symboliek met de insecten, tot het humoristisch contrast met de jongere broer. De film speelt met herkenning door het gebruik van de setting en de uitwerking van de personages. Je wordt terug naar je eigen kindertijd gekatapulteerd. ‘Ik kan pas stoppen om naar een volgend shot te gaan als ik in een van de takes echtheid heb gevoeld’, zegt Kato De Boeck. En dat voel je.

Bekijk ook

2 x 5.000 euro aan productiesteun te winnen met Pitch Your Script!

Kortfilmfestival Leuven organiseert dit jaar opnieuw Pitch Your Script, in samenwerking met de Scenaristengilde.  Stuur …