Home / Nieuws / Festivals / Ket & Doc: vijf Vlaamse kinderdocumentaires op JEF festival én Ketnet!

Ket & Doc: vijf Vlaamse kinderdocumentaires op JEF festival én Ketnet!

JEF brengt met Ket & Doc binnenkort vijf gloednieuwe, Vlaamse kinderdocumentaires uit. De korte docu’s, gericht op kinderen tussen 9 en 12 jaar, brengen waargebeurde verhalen en tonen de wereld telkens door de ogen van een kind. De documentaires gaan op 22 februari in première tijdens het JEF festival, en zijn in de krokusvakantie te bekijken op Ketnet.

Twintig jonge filmmakers stelden zich in het najaar van 2018 kandidaat voor de eerste editie van Ket & Doc, waarvan er acht werden geselecteerd voor een workshopreeks van drie maanden in het voorjaar van 2019. De deelnemers kregen er de kans om aan een filmplan te werken onder begeleiding van Paul Pauwels en een reeks docenten, waaronder Peter en Petra Lataster-Czich, Wytzia Soetenhorst en Ellen Vermeulen.

In april 2019 mochten de acht deelnemers hun project pitchen aan ervaren producenten tijdens de Macky Industry Day op Docville. In juni 2019 dienden ze samen met hun producent bij het VAF/Mediafonds een plan in om voor productiesteun in aanmerking te komen. Een jury selecteerde vijf kinderdocumentaires voor een productiepremie van 30.000 EUR. Ketnet legde per project 10.000 EUR bij.

Telidja Klaï, ontwikkelingspsychologe bij Ketnet: ‘Ketnet wil met het project Ket & Doc, samen met het VAF en JEF, vijf jonge Vlaamse makers en vijf ervaren documentaireproducenten de mogelijkheid bieden zich te verdiepen in de wonderlijke wereld van kinderen en specifieke ervaring op te doen in het maken van jeugddocumentaires. We zijn erg blij dat deze eerste editie in vijf juweeltjes met een absolute meerwaarde en een hoog must see en vooral must feel gehalte resulteerden.’

De winnende projecten waren Radio Felix van regisseur Lauranne Van den Heede (productie Associate Directors), Circus zonder tent van Nina Landau (productie Associate Directors), Papamagneet van Daphne van den Blink (productie Cassette for timescapes), Bertha en de wolfram van Tijs Torfs (productie Las Belgas), en Fien, Jip en Fien van Marie De Hert en Ellen Pollard (productie Storyhouse).

Het gaat om korte films van 15 minuten voor kinderen van 9 tot 12 jaar oud, waarin de wereld wordt bekeken door de ogen van een kind. In Radio Felix leert een kind met autisme de wereld begrijpen via een radioprogramma. In Circus zonder tent heeft een dochter uit een circusfamilie grote dromen en ambities. Papamagneet gaat over ‘iemand missen’ (je papa, je beste vriend…). In Bertha en de wolfram leert een kind omgaan met een slepende ziekte. En in Fien, Jip en Fien wordt een hechte band tussen broer en zus op de proef gesteld door de eerste liefde.

De vijf Ket & Doc-producties werden van juli 2019 tot januari 2020 geproduceerd. Ze gaan op 22 februari in wereldpremière tijdens het JEF festival in Antwerpen en worden daarna ook vertoond op de andere festivallocaties in Kortrijk, Gent en Brugge. Tijdens de krokusvakantie zijn de Ket & Doc-producties te bekijken op Ketnet. Nadien worden ze door JEF verdeeld en o.a. aangeboden voor schoolvertoningen.

Bekijk ook

Ghost Eye geselecteerd voor Kortfilmfestival Leuven!

Enkele maanden geleden ging Ghost Eye van Wouter Sel en Thijs De Cloedt in première, …