Home / Nieuws / Kijk op moederdag naar ‘Mother’ op Canvas!

Kijk op moederdag naar ‘Mother’ op Canvas!

Nu zondag, 10 mei, kan je op Canvas kijken naar de ontroerende documentaire Mother van Kristof Bilsen.

In een uniek verzorgingstehuis voor Europeanen met Alzheimer in de Thaise stad Chiang Mai, worden de bewoners intensief en liefdevol begeleid tijdens de laatste fase van hun leven. Regisseur Kristof Bilsen volgt de Thaise Pomm, die zich ontfermt over de Zwitserse Elisabeth. Elisabeth en Pomm hebben een nauwe band. Pomm leeft noodgedwongen ver weg van haar drie kinderen om financieel voor hen te kunnen zorgen en dat weegt zwaar op haar gemoed. ’s Nachts vertrouwt ze Elisabeth haar angsten toe. Ondertussen besluit ook een familie in Zwitserland om de zorg voor hun moeder Maya, een jonge vrouw met Alzheimer, over te laten aan Pomm.

De film daagt ons uit om na te denken over wat de rol van een moeder is, stelt in vraag wat we aan onze kinderen en onze moeders verschuldigd zijn, en werpt een diepgaande blik op hoe we de meest pijnlijke dilemma’s van het leven met waardigheid het hoofd kunnen bieden. Het brengt ook een verrassend beeld van een verzorgingstehuis dat onze kennis over mantelzorg en zorg voor zieken in een ander daglicht stelt.

Mother werd gefilmd met een uiterst attente observationele aanpak en het uitzonderlijke camerawerk onthult hoe dementie op een verwoestende en bedrieglijke manier een persoon transformeert en degenen die voor deze mensen zorgen emotioneel beïnvloedt.

Kristof Bilsen regisseerde en produceerde de documentaire voor zijn eigen productiehuis Limerick Films. Het scenario schreef hij samen met Xan Márquez Caneda. Coproducenten zijn Marion Hänsel voor Man’s Film Productions, Olivia Sophie van Leeuwen voor het Nederlandse Halal Docs, RTBF, VRT-Canvas en EOdocs, in samenwerking met Radio-Télévision Suisse (RTS). Associate producer is Steven Dhoedt en executive producer is Kirsten Johnson. De film wordt internationaal vertegenwoordigd door Deckert Distribution.

Mother is een prachtige en pakkende reflectie vol onvergetelijke portretten van mensen die zich doorheen zware uitdagingen worstelen.

Bekijk ook

De eerste beelden van Black-out!

Eén lost de eerste beelden van hun nieuwe prestigieuze reeks Black-out. Het ganse land valt …