Home / Nieuws / Kim Snauwaert en haar overpeinzingen bij de jaarwisseling (2019 – 2020)!

Kim Snauwaert en haar overpeinzingen bij de jaarwisseling (2019 – 2020)!

Kim Snauwaert ©Kaat Pype

En plots was daar… Kim Snauwaert! Uit het niets dook ze op dit jaar en met verve nam ze de hoofdrol in The Best Of Dorien B. – het langspeelfilmdebuut van Anke Blondé – voor haar rekening. Niet alleen mocht de film het filmfestival van Oostende dit jaar openen en werd hij kort daarna bij ons op het grote publiek losgelaten, hij werd ook op tal van internationale filmfestivals geselecteerd, van Australië tot China, van Rotterdam tot New York, en wist er tal van prijzen in de wacht te slepen.

Wat was het meest onvergetelijke moment van 2019?
Trump die een muur wou bouwen in Colorado om Mexicanen buiten te houden.
https://www.youtube.com/watch?v=xu2ee536I9g

Kim Snauwaert
©Kaat Pype

Wat was volgens jou de beste Belgische film van het jaar?
Ik heb heel weinig Belgische langspeelfilms gezien dit jaar dus daar kan ik moeilijk een eerlijk antwoord op geven. Graag wou ik De Patrick zien, maar dat is tot nog toe niet gelukt. The Mustang, een Frans-Amerikaans-Belgische productie, met camerawerk door de mega coole DOP Ruben Impens vond ik bijzonder indrukwekkend qua beeldtaal. Gewoon wijs. En die scene waar Matthias Schoenaerts huilt voor zijn dochter vond ik iets om naar op te kijken qua acteerprestatie. Daar kan ik wat van leren. Doorheen het jaar heb ik meer kortfilms gezien. Ik ben een enorme fan van Charlotte Lybaert als beginnend regisseur maar ook van haar persoonlijkheid. Haar kortfilm Gyre was van een bijzondere kwaliteit, vooral haar esthetisch beeldtaal en haar origineel verhaal die wordt verteld met heel weinig woorden. Kato De Boeck’s kortfilm Provence was simpelweg gewoon ‘wauw’, ik ben erg benieuwd naar wat ze nog zal maken. Ik denk dat die kortfilm uit 2018 is maar ik zag die pas onlangs. Michiel Dhondt’s film Holiday is naar horen zeggen ook schitterend. Die zal ik absoluut ook nog ergens proberen te zien. Opvallend voor mij was de prestatie van opkomend DOP Maxime Lahousse, die Gyre draaide. Wat een ongelofelijk talent die jonge vrouw heeft!

Wie waren voor jou de figuren van het jaar op filmvlak?
Voor mij is Maxime Lahousse de meest opvallende ontdekking van het jaar.

Wie moeten we volgens jou in 2020 in de gaten houden?
Anthony Nti (RITCS) die ‘Beste Belgische kortfilm’ van op het filmfestival van Gent won 2019 en die die prijs ook al in 2016 eens heeft gewonnen en Tom Barman is ook aan een film aan het werken hoorde ik.

Wat zijn je filmplannen voor 2020?
Ik heb nog geen filmplannen als actrice, dus iedereen mag me bellen! Buiten maart en mei heb ik een heel erg flexibele agenda :). Dat wil niet zeggen de hele dag zit te wachten, starend naar mijn telefoon, haha. Momenteel werk ik aan een performance, die speelt op Wowmen (Kaaitheater en Workspacebrussels) in maart (Brussel), daar zal ook een installatie van mij / ons collectief te zien zijn. Verder heb ik nog een tentoonstelling waar ik nog weinig over mag vertellen, die opent in mei, in Antwerpen. Ook dien ik binnenkort zelf een dossier in voor een documentaire die ik ga maken, en komende zomer kruip ik zelf achter de camera voor een fictie-docu die wordt gecoproduceerd door BUDA.

Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld zou willen stellen? Zo ja, welke?
YES, Ellen Schoenaerts: Kan jij meer van dat soort columns schrijven? en aan Ikram Aoulad, kunnen we eens een ‘freezing hair contest’ doen binnenkort?

Wat is je nieuwjaarswens?
Mijn nieuwjaarswens is dat empathisch denken een wereldwijde epidemie wordt die de hele wereld overneemt en onomkeerbaar blijkt te zijn.

Bekijk ook

De twaalf op Netflix!

Vanaf 10 juli kan je op Netflix kijken naar De twaalf. Twaalf burgers moeten beslissen …