Home / Nieuws / Prijzen / ‘King of the Belgians’ en ‘Vincent’ genomineerd voor de European Film Awards 2017

‘King of the Belgians’ en ‘Vincent’ genomineerd voor de European Film Awards 2017

(foto KVdm – Cinevox)

BRUSSEL/BERLIJN, 24 oktober 2017. De speelfilms ‘King of the Belgians’ van Jessica Woodworth en Peter Brosens en ‘Vincent’ van Christophe Van Rompaey zijn bij de vier genomineerden voor de categorie Comedy van de European Film Awards 2017. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. Eerder raakte al bekend dat ‘Home’ van Fien Troch genomineerd is in de categorie European University Film Award. Aan Waalse zijde is er ook een nominatie voor ‘Zombillenium’, een Frans-Belgische animatiefilm. De winnaars van de European Film Awards worden op 9 december bekendgemaakt in Berlijn.

‘King of the Belgians’ is de vierde speelfilm van het regisseursduo Woodworth en Brosens. De film ging in 2016 in première in Venetië en stapelde sindsdien de festivalselecties en nominaties op. Zo werd de film onder meer vertoond op de festivals van Gent, Busan, Valladolid, Les Arcs, Göteborg en Palm Springs, en viel hij in de prijzen in Rotterdam, Chicago en San Jose. In juni sleepte King of the Belgians nog een nominatie in de wacht voor de LUX Prijs van het Europees Parlement.

Na de succesvolle speelfilms ‘Khadak’, ‘Altiplano’ en ‘La Cinquième Saison’ waagden Woodworth en Brosens zich met King of the Belgians voor het eerst aan een komedie. In deze road-movie vol donkere humor volgen we de Koning der Belgen op staatsbezoek in Istanbul wanneer zijn koninkrijk onverwacht uit elkaar valt. Met de hulp van een Britse filmmaker en een groepje Bulgaarse zangeressen slagen de Koning en zijn entourage erin om incognito uit Turkije te ontsnappen. Het is de start van een odyssee door de Balkan waarin de Koning het leven en zichzelf ontdekt.

(foto KVdm – Cinevox)

De hoofdrollen in ‘King of the Belgians’ zijn voor Peter Van den Begin, Lucie Debay, Titus De Voogdt en Bruno Georis. Jessica Woodworth en Peter Brosens schreven, regisseerden en produceerden de film, in coproductie met Entre Chien et Loup, Topkapi Films en Art Fest. Ton Peters verzorgde de cinematografie en David Verdurme deed de montage. ‘King of the Belgians’ haalde uiteindelijk meer dan 50 festivalselecties binnen en de rechten voor de film werden verkocht aan ruim 25 landen. In september maakten Brosens en Woodworth bekend dat ze aan een opvolger van ‘King of the Belgians’ werken: ‘The Barefoot Emperor’, waarvan de opnames in de zomer van 2018 van start gaan.

foto KVdm – Cinevox

‘Vincent’ is een zwarte komedie van Christophe Van Rompaey, de regisseur van onder meer ‘Aanrijding in Moscou’ (2008) en ‘Lena’ (2011). De film vertelt het verhaal van de zeventienjarige Vincent, een geboren wereldverbeteraar die de groene revolutie predikt en zijn familie de gordijnen injaagt door koste wat het kost hun ecologische voetafdruk te willen verkleinen. De hoofdrollen in Vincent zijn voor Spencer Bogaert, Barbara Sarafian, Geert Van Rampelberg, Kimke Desart en Alexandra Lamy. Het scenario is, net als bij ‘Aanrijding in Moscou’, van de hand van Jean-Claude van Rijckeghem. De film werd geproduceerd door Dries Phlypo voor A Private View, in coproductie met Les Films de la Croisade en Les Enragés. David Williamson tekende voor de cinematografie, Alain Dessauvage monteerde.

(foto KVdm – Cinevox)

‘Vincent’ ging in augustus 2016 in première in Locarno, waar hoofdrolspeelster Barbara Sarafian bekroond werd met de Boccalino d’Oro Prijs voor Beste Actrice. De film haalde ook selecties binnen voor de festivals van Arras, Palm Springs, San Jose en Cleveland.

‘King of the Belgians’ en ‘Vincent’ nemen het in de Comedy-categorie op tegen ‘Wilkommen bei den Hartmanns’ van regisseur Simon Verhoeven en Gouden Palm-winnaar ‘The Square’ van Ruben Östlund.

Vorige week werd al bekendgemaakt dat ‘Home’ van Fien Troch bij de vijf genomineerden is in de categorie European University Film Award van de EFA, een prijs die wordt uitgereikt door Europese universiteitsstudenten. Home staat overigens ook op de shortlist in de categorie Feature Film.

De genomineerden in alle categorieën (o.a. Beste Speelfilm, Beste Regisseur, Beste Acteur en Actrice, enz.) worden bekendgemaakt tijdens het Sevilla European Film Festival op 4 november, waarna ze zullen worden bekeken en beoordeeld door de meer dan 3000 EFA-leden. De prijzen van de dertigste editie van de European Film Awards worden uitgereikt tijdens een awardceremonie in Berlijn op 9 december.

‘Home’, ‘King of the Belgians’ en ‘Vincent’ kwamen tot stand met steun van het VAF. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders in ‘King of the Belgians’ en ‘Vincent’.

 

Ook de film ‘Zombillénium’ is genomineerd, een Frans-Belgische animatiefilm van Arthur de Pins & Alexis Ducord.  De film speelt zich af in een Frans pretpark waar echte monsters, zombies en weerwolven, openlijk kunnen rondlopen zonder op te vallen. De film loopt nu in de Franstalige Belgische zalen.

foto KVdm -Cinevox

Bekijk ook

JEF festival beleeft topeditie met 17.000 bezoekers!

Met de prijsuitreiking werd deze namiddag de 32ste editie van het JEF festival afgesloten, met een …