Home / Nieuws / Festivals / Klara Van Es wint met haar ‘Zie mij doen’ juryprijs voor beste Belgische documentaire op Docville

Klara Van Es wint met haar ‘Zie mij doen’ juryprijs voor beste Belgische documentaire op Docville

Op donderdag 28 maart werd de 14e editie van DOCVILLE feestelijk afgesloten met de bekendmaking van de winnaars van de DOCVILLE competitie. ‘Zie Mij Doen’ van Klara Van Es won de SABAMprijs van de jury voor de Beste Belgische Documentaire. De Braziliaanse film ‘Piripkura’ van Renata Terra, Bruno Jorge en Mariana Olivia ging naar huis met de juryprijs in de Internationale Competitie en ‘The Deminer’ van Hogir Hirori won de Juryprijs in de Weten & Geweten Competitie.

Klara Van Es (foto ©Magalie Dierick)

‘Zie Mij Doen’ van Klara Van Es is de winnaar van de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire, geschonken door SABAM. Gedurende een jaar volgde de documentairemaakster zes bewoners van Monnikenheide, een organisatie die hulp en onderdak biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. ‘Zie Mij Doen’ is een ingetogen, diep humaan portret in prachtig zwart-wit. De Jury prees de warmte, oprechtheid en het vakmanschap van de film. Jef Neve voorzag de film van een prachtige soundtrack.  Klara Van Es ontroerde in 2010 reeds met ‘Verdwaald in het Geheugenpaleis’, waarin ze mensen met Alzheimer volgde.

De Juryprijs, goed voor €2000, wordt geschonken door SABAM.

De jury van de nationale selectie bestond dit jaar uit Prof. Leen Engelen (BE), regisseur Christopher Quinn (VS) en filmjournalist Ward Verrijcken (BE).

“Wat een vreugd om te zien, deze film”
– Jury Nationale Selectie

 

Mensen met een verstandelijke beperking worden vandaag de dag helaas nog altijd meewarig op straat nagestaard. Daar zijn ze, zo vertelt bewoonster Jessica in deze film, zich zelf maar al te vaak pijnlijk van bewust. Vandaar willen de documentaire en haar hoofdpersonages tegengewicht bieden door expliciet de blikken tegemoet te treden: “zie mij doen.” Met haar nieuwe film wil Klara Van Es een commentaar geven op hoe de samenleving kijkt naar mensen met een verstandelijke beperking, en de weerslag daarvan op hun leven. Daarbij ging ze allerminst lichtzinnig te werk. Ze bezocht Monninkenheide jarenlang alvorens ze de cameraploeg betrok. De persoonlijke band die ze in die tijd met de bewoners opbouwde straalt – net als de personages – van het scherm af.Bekijk ook

Peter-Van-Den-Begin-Cinevox

The Barefoot Emperor haalde 25e festivalselectie!

Op vrijdag 25 september opent The Barefoot Emperor het Odessa Film Festival in Oekraïne. Voor het …