‘Knor’ krijgt Publieksprijs Film Fest Gent!

Op maandag 24 oktober is de allerlaatste prijs van de 49ste editie van Film Fest Gent uitgedeeld. Het festivalpubliek duidde de charmante stop-motionfilm Knor van Mascha Halberstad aan als de winnaar van de North Sea Port Publieksprijs. De animatiefilm was eind september ook al de grote winnaar bij de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival in Utrecht, waar hij in de categorieën Beste Regie, Beste Film en Beste Production Designde hoofdprijs pakte. Bovendien is Knor de officiële Nederlandse Oscarinzending in de categorie ‘best animated feature’.

De internationale jury’s hadden hun winnaars al bekendgemaakt, maar zoals steeds heeft het publiek op Film Fest Gent het laatste woord. Tot en met zondagavond kon elke festivalbezoeker zijn stem uitbrengen voor de North Sea Port Publieksprijs. Gedurende twee weken was het een geregeld haasje-over tussen de films Zee van tijd (Theu Boermans), Echo (Ruben Desiere) en Knor. Uiteindelijk trok die laatste aan het langste eind. Met een gemiddelde publieksscore van 4,7 op 5 sleept Knor, het langspeeldebuut van de Nederlandse Mascha Halberstad, de North Sea Port Publieksprijs in de wacht. De prijs komt met een distributiepremie van € 5.000 voor de Belgische distributeur O’Brother Distribution, samen met een mediacampagne ter waarden van € 12.500.

Het is de Vlaamstalige versie van de Belgische coproductie die op het festival in première ging. De stemmen van deze familiefilm worden verzorgd door Jan Bijvoet, Maaike Cafmeyer, Titus De Voogdt, Barbara  Sarafian, Jelle De Beule, Dominique Van Malder, Britt Valkenborghs, Thomas Cordie, Lize Verschoren en Jules Dorné.

Synopsis
Knor is de eerste stop-motionlangspeler van filmmaker Mascha Halberstad – de eerste tout court uit Nederland. Het vertederende avontuur plaatst een onschuldig biggetje te midden van een worstencompetitie. Dé hamvraag tijdens de worstwedstrijd: wie wordt Koning Worst van de eeuw? De negenjarige Babs woont in een typisch Nederlands dijkdorpje met haar verveelde papa en haar overtuigd vegetarische mama. Ze krijgt van opa Tuitjes, die net uit de VS is teruggekeerd, het biggetje Knor cadeau. (Wan)smakelijk detail: opa is een ambachtelijke worstendraaier die lang geleden slaags raakte met een collega-slager en nu heimelijke plannen heeft. Babs is volledig weg van Knor, maar hij moet wel z’n puppydiploma behalen, wil hij bij het gezin blijven.

Na het bekroonde Munya in mij (2013) en een animatieclip voor The Prodigy imponeert Halberstad opnieuw met haar typerende, rafelige siliconen poppetjes. Knor – naar het kinderboek van Tosca Menten – is een warme familiefilm gemaakt vanuit een garage die de filmmaker liet ombouwen tot een heuse animatiestudio.

O’Brother Distribution brengt Knor in het voorjaar van 2023 in de zalen.

Bekijk ook

Het programma van Anima 2023 staat online!

Het festivalteam onthulde vandaag trots het programma van Anima 2023. Ze kijken ernaar uit jullie te …