Koen De Bouw is Master van Filmfestival Oostende!

De eerste wintereditie van Filmfestival Oostende pakt uit met Koen De Bouw als Master en opent op 15 januari 2021 in heel Vlaanderen met Red Sandra van Jan Verheyen & Lien Willaert.

Vorig jaar nog te gast voor de avant-première van Grenslanders en de slotfilm Bastaard, dit jaar dé gastheer van de eerste wintereditie van Filmfestival Oostende 2021. FFO kondigt met trots de Master van het festival aan: Koen De Bouw, die met het thema ‘Age Before Beauty’ de nadruk zal leggen op sterke verhalen. Hij volgt leading lady Lynn Van Royen op, die de vorige editie cureerde.

© Pieter Clicteur

Met het dit thema refereert De Bouw naar het loslaten van vorm, tijd, gender, of ras, in het voordeel van de inhoud. Hij wil hulde brengen aan het verhaal en een ode aan de scenarioschrijvers/schrijfsters, de bron van creativiteit waaruit alles vertrekt.

“Ook voor het festival zélf zal dit jaar dan misschien wel de vorm, maar zeker niet de inhoud wijzigen: het brengen van sterke verhalen waarin we ons universeel verbonden weten en waaruit blijkt dat artiesten, scheppende en creatieve kunstenaars, hun medewerkers én publiek wel degelijk een essentiële bijdrage leveren aan de samenleving”, zegt de acteur.

In zijn masterselectie koos hij voor films die hem persoonlijk raken en waarin de grenzen van vorm en inhoud zowel elegant als minder elegant worden opgezocht. In de selectie vind je o.a. Toni Erdmann (Maren Ade), Abel (Alex Van Warmerdam), Capharnaüm (Nadine Labaki), King Kong (John Guillermin), Boyhood (Richard Linklater), ….

Peter Craeymeersch (artistiek directeur FFO): “Net zoals de hospitalen de beste zorg blijven bieden aan alle patiënten, moet een filmfestival ook de essentiële en genuanceerde verhalen, die het nieuws soms niet halen, blijven brengen. De keuze voor een master die deze nuance en integriteit belichaamt, geeft ons een enorme boost om opnieuw een mooi programma klaar te stomen.”

Deze zomer bracht Filmfestival Oostende met de expo Het Wonder Is Geschied! een ode aan de voorbije 20 jaar nieuwe Vlaamse film. Een constante doorheen deze expo was de alomtegenwoordigheid van Koen De Bouw. Hoe De Bouw gedurende zijn hele carrière gelaagdheid, nuance en integriteit naar elke rol brengt, is opmerkelijk en bewonderenswaardig.

De expo loopt nog tot 11 oktober, tickets kan je hier bestellen.

Filmfestival Oostende (FFO) maakte de verhuis naar januari reeds in september 2019 bekend. Het festival valt hierdoor centraal in het cinema- en awardseizoen. Door een betere spreiding in het festivallandschap en de daaraan gekoppelde film-releasekalender kan FFO extra aandacht geven aan nieuwe Vlaamse producties.

Ook de Ensors, de Vlaamse filmprijzen die op de slotdag van het festival worden uitgereikt, verhuizen mee. De Ensors zullen in 2021 een centrale rol innemen door enkele prijzen (de Ensors voor internationale doorbraak, beste coproductie, beste debuut, …) al tijdens het festival uit te reiken.

Nieuw dit jaar is de internationale COOP! competitie, die zich focust op Vlaamse en Nederlandse coproducties en De Jamies, de eerste Vlaamse online content awards, een samenwerking met Hurae. Door online content een plaats te geven op het filmfestival wil FFO een brug slaan tussen de online content makers en de traditionele filmwereld.

“Al 14 jaar werken we hard aan het festival om het te brengen waar het nu staat. We hebben er alle vertrouwen in dat we, zelfs in deze vreemde tijden, een inhoudelijk sterk festival zullen verwezenlijken en zo een positief signaal kunnen uitsturen naar een filmsector die door een moeilijke periode gaat.”, zegt Peter Craeymeersch.

“We willen ons publiek een veilig event bieden met veel aandacht voor essentiële verhalen die het voorbije jaar door de pandemie wat op de achtergrond geraakt zijn. We blijven hiervoor trouw aan onze programmatorische lijnen, die zich focussen op Vlaamse films en talent van eigen bodem, aangevuld met sterke (inter)nationale competities, en een mooi aanbod brede publieksfilms en uitdagende auteursfilms. Samen met onze gasten zullen we ervoor zorgen dat filmbeleving centraal staat. We blijven toegankelijke filmprijzen en een democratische filmpas hanteren, waardoor FFO ook in de winter  het meest toegankelijke filmfeest blijft”, aldus de directeur van het festival.

Het festival opent dit jaar met de film Red Sandra van Jan Verheyen en Lien Willaert. Zowel het gala-event als de avant-première van deze prangend actuele film zullen op 15 januari niet enkel in Oostende te volgen zijn, maar in heel Vlaanderen. De ticketverkoop start op 6 oktober.

Het volledige programma wordt bekendgemaakt in december. Het festival zelf start op vrijdag 15 januari en eindigt op zaterdag 23 januari met de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film – en televisieprijzen.  

Bekijk ook

Wine Dierickx over Kom hier dat ik u kus!

Kom hier dat ik u kus is nu eindelijk te zien in de zalen, met Wine …