Koen Mortier wint ‘De Gouden Uil’

Bij ons is het een befaamde boekenprijs, in Leeds is ‘The Golden Owl’ de naam van de grote prijs van het Leeds International Film Festival dat van 3 tot 20 november al voor de 25ste georganiseerd werd. ’22 mei’, de film van Koen Mortier, die eerder ook al ‘Ex-Drummer’ maakte, was geselecteerd voor dat festival. Het was meteen ook het 25ste filmfestival waar de film vertoond werd.  ’22 mei’ zat in de officiële selectie van dat festival en won meteen ook de grote prijs, ‘The Golden Owl’.

Fantastisch nieuws natuurlijk voor Koen Mortier, die daarmee meteen ook een beetje het leed verzacht ziet dat hem werd aangedaan toen zijn film in eigen land veel te vlug uit de bioscopen verdween.  Met het gevolg dat heel veel mensen de film niet gezien hebben. Het goeie nieuws is dat ’22 mei’ intussen ook op DVD is.  En dat hij binnenkort nog op het grote scherm mee te rapen valt. Al moet je daarvoor een kleine verplaatsing doen, naar Frankrijk bijvoorbeeld of naar Duitsland, twee landen waar de film binnenkort te zien is.

De Jury in Leeds omschreef ’22 mei’ als ‘een krachtig en evocerend verhaal van schuld en boete […] Mortier mixt realisme met pop video esthetiek om een unieke en intense film te creeren’. De jury voegde ook een persoonlijke oproep toe naar UK distributeurs om deze film zeker op te nemen in hun aanbod.

In Frankrijk wordt ‘22 mei’ uitgebracht door Blaqout. Op 25 november krijgt de film zijn avant-premiere in Rijsel om daarna op 7 december officieel in premiere te gaan in Parijs. De Franse distributeur heeft niet enkel de rechten voor ‘22 mei’ gekocht maar ook de bioscoop- en dvd rechten voor Mortiers debuut ‘Ex-Drummer’. Beide films worden nu simultaan uitgebracht in Frankrijk om maximale ruchtbaarheid te geven aan hun unieke regisseur. In het kader van de Franse mediacampagne verscheen Mortier onlangs op het programma “Tracks” op Arte. (Lees het na op de website van ARTE)

De Duitse release van ‘22 mei’ is in handen van Donau Film. De premiere staat gepland voor 8 december, kort daarna brengt de distribteur ook een exclusieve dvd en bluray box van de film op de markt. Donau Film beschreef ’22 mei’ zelf als ‘Atmosphärisch dicht, wunderbar gefilmt… ein düsteres Glanzstück des Independent-Films.’

’22 mei’ beleefde zijn wereldpremière vorig jaar op het prestigieuze Toronto International Film Festival (TIFF) en werd daar persoonlijk voorgesteld door TIFF co-directeur Cameron Bailey die de film beschreef als een ‘striking and thought-provoking response to our times’.

Hoe je leven kan veranderen in een oogopslag, is het onderliggende thema bij 22 Mei. We volgen Sam, een wat troosteloze veertiger die als bewakingsagent in een winkelcentrum werkt. Zijn leven wordt door elkaar geschud wanneer er op een dag een jongen met een rugzak zichzelf in het winkelcentrum tot ontploffing brengt. Angst, onmacht en schuld zijn de centrale thema’s van dit verhaal.

In de hoofdrollen zien we Sam Louwyck, Titus De Voogdt, Barbara Callewaert, Jan Hammenecker, Wim Willaert, Norman Baert en Steffi Peeters. De fotografie was in handen van Glynn Speeckaert, terwijl Nico Leunen voor de montage signeerde.

’22 mei’ is een productie van Eurydice Gysel voor Epidemic/CCCP. Internationale sales agent van de film is het in Parijs gevestigde Reel Suspects. Zowel ‘22 mei’ als ‘Ex-Drummer’ (in mindere mate) werden mede mogelijk gemaakt met de steun van o.a. Het VAF/Filmfonds. Ondertussen blijft Mortier actief als regisseur van reclamefilms, en werkt hij aan nieuwe speelfilmprojecten.

Bekijk ook

Dit zijn de winnaars van Les Magritte du Cinéma!

Zaterdagavond vond de Magritte du Cinéma plaats in het Théâtre National Wallonie-Bruxelles. De grote winnaars …