Home / Nieuws / Binnenkort / Kristof Bilsen pakt uit met zijn ‘Elephant’s Dream’

Kristof Bilsen pakt uit met zijn ‘Elephant’s Dream’

Bij sommigen zal de naam een belletje laten rinkelen, bij anderen een hele beiaard aan belletjes en klokken.  En mocht de naam Kristof Bilsen u niets zeggen, noteer hem dan maar of tatoeëer hem op uw voorhoofd.  Want het is een naam om in de gaten te houden.  En wat hij maakt moet u nog veel beter in de gaten houden.  Zijn nieuwste documentaire ‘Elephant’s Dream’ werd eerder al getoond op ‘DOK in Leipzig en gaat na is momenteel de komende dagen ook te zien op het gerenommeerde IDFA in Amsterdam, nog voor de film bij ons op 15 december in de Roma in première zal gaan, waar Kristof Bilsen persoonlijk de film zal inleiden en er achteraf nog een afterparty gepland is met een live concert van de Antwerpse Congolees Junior Akwety.

BEKIJK HIER DE TRAILER

BEKIJK HIER : KRISTOF BILSEN OVER ‘ELEPHANT’S DREAM’

De Democratische Republiek Congo is een land dat voornamelijk om verhalen van geweld, verkrachting, rebellen en misdaad bekend staat. In ‘Elephant’s Dream’ neemt regisseur Kristof Bilsen ons mee voorbij de gewoonlijke berichtgeving en geeft ons een poëtisch en empathisch inzicht in een land in transitie.

‘Elephant’s Dream’ biedt een beeld dat we te weinig zien en horen van Congo.  We krijgen een poëtische en meelevende inkijk in een land dat zich in een overgangsfase bevindt.  Kristof Bilsen toont een microcosmos van drie staatsinstellingen in de derde grootste stad van Afrika, Kinshasa : een treinstation, de enige brandweerkazerne van de stad en het centrale postgebouw.  Daar maken we kennis met enkele beambten die het doen met de middelen die ze hebben.  Zo krijgen we een bij momenten surrealistisch beeld van hoe mensen hun waardigheid behouden in een wereld die vooral geregeerd wordt door chaos.De in elkaar verweven verhalen van een vrouwelijke postbeambte in een vervallen postkantoor, twee collega’s op een verlaten treinstation en een groep brandweermannen in de enige brandweerkazerne, geven inzicht in hun dagelijkse (over)leven in de derde grootste stad van Afrika, Kinshasa.

Hoewel deze drie overheidsinstellingen op hun laatste benen lopen, zorgt de film voor een verrassend poëtische en empathische kijk op een staat in verval. Toch maakt de film ons ook getuige van de kleine, maar duidelijke tekenen van verandering en revolutie. Het is tegelijkertijd een spiegel voor wat er gebeurt in het Westen.

De beroemde documentairemaker Hubert Sauper (‘We come as Friends’, ‘Darwin’s Nightmare’) was alvast zeer onder de indruk van de film : “Een van de zachtste en meeste intense films die ik in lange tijd heb gezien. Het lijkt zich af te spelen in een tijdsbubbel van Kinshasa’s achtertuinen, maar de film toont vooral veel bekommernis om de mensen die er in voorkomen. En toch spreekt hij ook over de onnoembare brutaliteit die deze mensen al generaties lang moeten verdragen.  De marteling en de littekens van het kolonialisme zijn zeer kunstzinnig gevangen in deze echte auteursfilm.”

Kristof Bilsen (regisseur, co-producer) behaalde zijn Bachelor in de audiovisuele kunsten in Brussel (2002) en ging dan aan de slag als cameraman, monteur en regisseur in hedendaags theater en dans. Daarna studeerde hij aan de prestigieuze National Film and Television School (UK) waar hij afstudeerde van de Master in documentaireregie. Zijn werk sleepte enkele internationale prijzen in de wacht, waaronder de Grand Prize Nanook /Jean Rouch in Parijs. Hij is ook medeoprichter van het Kitchen Sink Collective in Londen.

‘Elephant’s Dream’ is een productie van Associate Directors, een onafhankelijk productiehuis actief vanuit Antwerpen. Associate Directors is gespecialiseerd in de (co)-productie van creatieve documentaires voor een internationaal publiek. De focus ligt op maatschappelijk relevante onderwerpen en verhalen vanuit de culturele wereld.

Bekijk ook

‘Wees blij dat het regent’ wordt de nieuwe film van Gust Van den Berghe

De Raad van Bestuur van Het Vlaams Audiovisueel Fonds kende vandaag productiesteun toe aan de …