Home / Nieuws / Festivals / ‘Kursk’ met Matthias Schoenaerts in wereldpremière op het Filmfestival van Toronto

‘Kursk’ met Matthias Schoenaerts in wereldpremière op het Filmfestival van Toronto

BRUSSEL/TORONTO, 14 augustus 2018. ‘Kursk’, de historische actiefilm van de Deense regisseur Tomas Vinterberg met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, krijgt zijn wereldpremière op het Toronto International Film Festival (TIFF, 6-16 september). Dat werd zopas bekendgemaakt. ‘Kursk’ gaat over de ramp met de gelijknamige Russische onderzeeër in 2000. Het is een Frans-Luxemburgs-Belgische coproductie. De omvangrijke onderwaterscènes voor de film werden in Vlaanderen gedraaid.

‘Kursk’ is een verfilming van ‘A Time To Die’, een boek uit 2002 van Robert Moore dat verslag doet van de ramp met de K-141 Kursk-onderzeeër van de Russische marine die in 2000 in de Barentszee zonk na enkele krachtige explosies aan boord. 118 bemanningsleden verloren onmiddellijk het leven. De film speelt zich af tijdens de laatste uren van 23 zeemannen die de eerste explosies overleefden en wanhopig wachtten op hulp terwijl het zuurstofniveau bleef dalen.

‘Kursk’ werd geregisseerd door de Oscargenomineerde Deense filmmaker Tomas Vinterberg, bekend van ‘Festen’, ‘Jagten’ en ‘Far from the Madding Crowd’ (ook met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol). Het scenario werd geschreven door Robert Rodat en Anthony Dod Mantle deed de fotografie. De originele muziekscore werd gecomponeerd door tweevoudig Oscarwinnaar Alexandre Desplat.

Matthias Schoenaerts is te zien in de rol van Mikhail Kalekov, kapitein-luitenant van de onderzeeër. Naast Schoenaerts kan de film rekenen op een internationale sterrencast met o.a. Colin Firth, Léa Seydoux, Michael Nyqvist, Max von Sydow en Martin Brambach. Daarnaast zijn er bijrollen voor de Vlaamse acteurs Tijmen Govaerts, Guido De Craene, Danny Van Meenen, Kristof Coenen en Tom De Vreese.

‘Kursk’ is een coproductie van EuropaCorp (Frankrijk), VIA EST (Luxemburg) en Belga Productions (België). De film werd van april 2017 tot juli 2017 opgenomen op locaties in België, Frankrijk en Noorwegen. De onderwaterscènes zijn gedraaid in de AED Studios in Lint, met materiaal en crewleden van het Vlaamse Cinediving.

Op 7 november komt ‘Kursk’ in België en Frankrijk in de zalen, een dag later ook in Nederland.

Zie ook:

Matthias Schoenaerts over ‘Kursk’

Thomas Vinterberg draait ‘Kursk’ in Lint

Bekijk ook

Korte film ‘White Goldfish’ van Jan & Raf Roosens geselecteerd voor Semaine de la critique!

De korte fictiefilm White Goldfish van Jan & Raf Roosens is geselecteerd voor de Semaine …