‘La tierra roja’ gaat in première

Vanavond gaat in de Vendôme in Brussel de film ‘La tierra roja’ van de Argentijnse regisseur Diego Vignatti in première.  Een productie van het Belgische productiehuis Entre Chien et Loup, dat aan Vlaamse kant de steun kreeg van de Vlaamse producent A Private View. De film speelt zich helemaal af in de Argentijnse jungle en is Spaans gesproken. Ook al speelt Geert Van Rampelberg de hoofdrol. Hij doet dat trouwens heel voortreffelijk. Straf hoe hij in korte tijd een taal dermate onder de knie kreeg dat hij met het bekende vuur kan staan acteren.  Want de acteur werd er pas op het laatste nippertje bij gehaald. Toen de hoofdrolspeler die men aanvankelijk in gedachten had om persoonlijke redenen afhaakte, hapte hij toe. Het werd een avontuur voor Geert.

Er werkten nog wel wat Belgen op de set, maar het grootste deel van de crew was Argentijns.  Het ging er naar verluidt bij momenten nogal heftig aan toe op de set. Niet alleen werd er in heel moeilijke omstandigheden gewerkt, die Vignatti bleek niet echt een diplomatisch type.   Een aanhanger van het motto : klinkt het niet dan botst het.   Vignatti is een Argentijn die jaren geleden in Brussel film kwam studeren en hier bleef hangen.  Hij filmde zich een reputatie bijeen als cameraman, van onder meer de wereldvermaarde cineast Carlos Reygadas, maar met ‘La tierra roja’ heeft hij zich nu ook aan de regie gewaagd.  Het resultaat is een protestfilm die voor het milieu opkomt en voor de mensen die het slachtoffer worden van de kapitalistische aanvallen op dat milieu.

Bekijk hier de trailer : KLIK HIER

Dit is een synopsis van het verhaal : Pierre wordt door een multinational in Misiones, in het noorden van Argentinië, aangesteld om de ontbossing en het planten van nieuwe dennen te beheren. Als rugby liefhebber leidt hij ook het jonge lokale team ‘Los Carpinchos’. Pierre heeft geen morele bezwaren; hij haalt de bomen neer, verbrandt ze en dumpt agro-giftige producten op deze vruchtbare grond om de winsten van zijn bedrijf op te drijven. In Misiones zijn er talloze misvormde baby’s, geestelijk gehandicapte kinderen en kankerpatiëntjes omwille van het gebruik van deze agro-toxische producten. Ondertussen broedt een beweging van verontwaardiging onder de lokale bevolking en Pierre ziet sommige van zijn eigen werknemers vertrekken. Pierre is ook verliefd op Ana, een jonge activistische lerares, die partij kiest voor de bevolking. In het nauw gedreven, zal ook Pierre partij moeten kiezen.

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …