Home / Nieuws / Lancering muziek van de Vlaamse historische dramareeks ‘De Bende van Jan De Lichte’!

Lancering muziek van de Vlaamse historische dramareeks ‘De Bende van Jan De Lichte’!

Stef Aerts & Matteo Simoni

Het prestigieuze label Milan Records / Sony Classical lanceert de muziek uit de Vlaamse historische dramareeks De Bende van Jan de Lichte! De originele muziek werd gecomponeerd door Svínhunder (Michelino Bisceglia & Hans Mullens).

De Bende van Jan de Lichte (getiteld Thieves of the Wood voor de internationale distributie via Netflix) is een 10-delige historische dramareeks die zich afspeelt in de regio van Aalst halverwege de 18e eeuw. Matteo Simoni vertolkt Jan de Lichte, de bendeleider die in de 18de eeuw in de buurt van Aalst de strijd aanging met de Oostenrijkers en de Fransen die Vlaanderen bezetten. Gedreven door armoede en gebrek ging hij samen met zijn bende vrienden over tot diefstallen, overvallen en uiteindelijk moord. Naast Simoni spelen ook Stef Aerts, Tom Van Dyck, Dirk Roofthooft, Inge Paulussen, Rik Verheye, Ruth Beeckmans, Mathijs F. Scheepers, Charlotte Timmers en Anemone Valcke belangrijke rollen.
De serie is gebaseerd op de klassieker ‘De Bende van Jan de Lichte’ van Louis-Paul Boon uit 1957. De roman werd voor aangepast voor de reeks met een scenario van Christophe Dirickx (Tabula Rasa, De Helaasheid der Dingen) en Benjamin Sprengers (Beau Séjour, De Patrick) en geregisseerd door Robin Pront (D’Ardennen), Maarten Moerkerke (13 Geboden) en Pieter Van Hees (Waste Land, Linkeroever). Na de wereldpremière op Film Fest Gent, heeft Netflix de serie internationaal gedistribueerd.

Om het verhaal van deze ‘Vlaamse Robin Hood’ van gepaste muziek te voorzien, dompelde het componistenduo Svínhunder (Hans Mullens & Michelino Bisceglia) zich volledig onder in de’sound van de 18e eeuw’ en creëerde een boeiende score, zonder enig gebruik van digitale samples noch library sounds:
“Ons uitgangspunt voor de compositie van de muziek voor deze historische reeks was dat we instrumenten uit de tijdgeest wilden gebruiken maar die op een onconventionele manier wilden weergeven.”

In Svínhunder dagen filmcomponisten Michelino Bisceglia en Hans Mullens elkaar muzikaal uit. Ze experimenteren via het tweaken en samplen van eigen geluidsopnames en combineren soundscapes met strijkers om een instrumentaal filmisch geluiduniversum te creëren dat bestaat uit inventieve thema’s en harmonieën: “Instrumenten zoals de Draailier, het Hakkebord, piano, oude trommels en andere percussie-instrumenten werden zorgvuldig gesampled zodat ze op verschillende manieren konden worden geïntegreerd. We vinden ze onder andere terug bij de terugkerende drone sounds en vele andere geluidstexturen. Dankzij deze bijzondere databank aan klankbronnen waar we uit konden putten, konden we de  soms wel 300 jaar oude instrumenten integreren en zo de link met de tijdsgeest behouden, maar het geheel tegelijkertijd ook een hedendaagse toets geven. Bovenop deze texturen, hebben we met een fantastisch 24-koppig strijkersensemble gewerkt en worden de meest meeslepende thema’s uitgevoerd op Nickelharpa (Viola à chiavi d’amore) door Didier François.
De hoeveelheid ‘content’ en de emotionele evolutie doorheen de serie, zorgden ervoor dat we per aflevering nieuwe muzikale elementen moesten ontwikkelen, wat resulteerde in een enorme hoeveelheid muziek.”

Luister hier naar De Bende van Jan de Lichte Original Series Soundtrack Album gecomponeerd door Svínhunder.

Tracklist:
1. Trekpaard
2. Main Theme
3. Baru
4. Girl Hunt
5. Boskamp
6. The Ritual
7. Hanged Children
8. Kampvuur
9. Wedding
10. Hold up
11. House of Pleasure
12. Torturing
13. The Punishment
14. Tincke’s Romance
15. Iedereen verliest
16. Beaten Up
17. Verzopen
18. Good Advice!
19. Excorcism
20. Baru’s Promotion
21. The Hangman
22. Mayor’s Statement
23. Christus Bloed
24. Emiel’s Letter
25. Terugkeer Jan
26. Act of Mercy
27. This Is Gold
28. De Strandbrief
29. Where Is Isabelle
30. The Downfall

CREDITS Original Series Soundtrack Thieves of the Wood
Original score by Svínhunder
Music orchestrated & conducted by Michel Bisceglia
Music mixed by Michel Bisceglia & Hans Mullens

Score Performed by: Hungarian Studio Orchestra
Concertmaster: Balázs Buitor
Solo Nickelharp: Didier François
Score recorded at: Tom Tom Studios (Budapest)
Music Supervision: Sonhouse

Score published by Milan Records / Sony Classical
Design OST cover: Onno Hesselinck

Over Svínhunder:

Michel Bisceglia en Hans Mullens zijn hun leven lang al soulmates. Vóór Svínhunder gingen ze elk hun eigen muzikale weg, maar hebben ze steeds elkaars artistieke avonturen gevolgd en gewaardeerd. Beide componisten hebben jarenlang muziek gecomponeerd en georkestreerd voor filmprojecten en andere audiovisuele media.

Sinds kort komen ze elkaar muzikaal terug tegen via hun gezamenlijk project ‘Svínhunder’: vaak gelijkgestemd, maar ook met de nodige artistieke uitdaging.
De hybride composities van Svínhunder zijn een instrumentale trip vol filmische muziek: organische, niet té afgelikte muziek, waarvan de schurende, donkere kantjes de aanhoorder spontaan in een intrigerende, mysterieuze wereld katapulteert. In december 2019 lanceerde Svínhunder hun eerste EP ‘Anna’ die werd opgenomen in samenwerking met het Brusselse neoklassieke strijkersensemble ‘Echo Collective’.

Over Hans Mullens & Michel Bisceglia:
Hans Mullens is al ruim 30 jaar professioneel muzikant, componist, arrangeur, sound designer en music-programmer. Hij is o.a. verbonden aan de internationale geluidsproductiefirma Sonhouse en voerde tientallen opdrachten uit voor de postproductie van films (o.a. Cafard, 2015 en Il était une fois, une fois, 2012), tv-series (o.a. de zesdelige Zwitserse tv-serie Quartier des Bancs, 2017), documentaires, animatieseries en publicitaire spots. Hans speelde onder andere bij Buscemi, Arsenal, Guido Belcanto en toert momenteel met ‘Placenta Plays Placebo’.

Michel (Michelino) Bisceglia is sinds 1989 professioneel actief als muzikant in de kunstensector in binnen- en buitenland. Hij werd veelvuldig ingeschakeld voor compositieopdrachten, orkestraties, arrangementen en directie van orkesten voor allerlei live en corporate events en ondertussen bouwde hij ook een aanzienlijke reputatie op als filmcomponist. Zo ontving hij in 2014 een World Soundtrack Award op het Film Fest Gent voor zijn soundtrack van de film Marina van Stijn Coninx. Daarnaast componeerde hij ook soundtracks voor verschillende internationale filmprojecten en wordt hij op regelmatige basis gecontacteerd door producenten en andere filmcomponisten voor het maken van arrangementen, orkestraties en het dirigeren van filmorkesten. Bisceglia is ook actief als jazzmuzikant, voornamelijk via zijn eigen piano trio, dat reeds meer dan 20 jaar in de originele bezetting speelt, zeven studio albums op nam en op talrijke gerenommeerde nationale en internationale jazz festivals concerteerde. Het album ‘Jazz Works’, een samenwerking tussen Buscemi en Michel Bisceglia, verscheen op het vermaarde Blue Note label. Sinds 2007 brengt Michel Bisceglia zijn albums uit op het door Bisceglia Music opgerichte label Prova Records. Michel Bisceglia zet zich ook (onbezoldigd) in voor de verdere ontwikkeling van het kunstenveld. Zo speelde hij als vicevoorzitter een belangrijke rol in de oprichting van de Belgian Screen composers Guild.  In oktober 2017 won hij de Limburgse Cultuurprijs.

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk ook

Matthias Schoenaerts is onsterfelijk!

Vanaf 10 juli kan je op Netflix Matthias Schoenaerts zien aan de zijde van superster …