Lang leve Film Fest Gent!

De coronacrisis heeft Film Fest Gent duidelijk niet klein gekregen, het programma belooft weer een mooie editie van het festival.

De 47ste editie van het Film Fest Gent opent op 13 oktober, met de Deense donkere komedie Drunk van rascineast Thomas Vinterberg. Het festival vertoonde in het verleden al zeven van zijn films en ontving de dogma 95-regisseur twee jaar geleden op de rode loper.

Wim De Witte, programmadirecteur: “Het feit dat er überhaupt een openingsfilm is in deze vreemde tijden, is voor ons een soort van historische gebeurtenis. Het traditionele openingsglas zullen we moeten missen dit jaar, maar we laven ons aan de film.”

“Veel historische momenten gingen gepaard met drank. Van grote literatuur – Hemingway – tot de wereldoorlogen. Churchill dronk ’s morgens al”, zei Vinterberg een paar jaar geleden, toen bekend raakte dat hij een film over alcohol schreef.

Geen beter historisch mo(nu)ment om het glas op te heffen, dan de onlangs overleden regisseur Robbe De Hert. Met de vertoning van zijn Dood van een Sandwichman en De Bom brengt het festival een kleine hulde aan hem.

Met L’ennemi van Stephan Streker opent een film van eigen bodem opnieuw de internationale competitie. Met een ijzersterke Jérémie Renier in de hoofdrol en een fameuze bijrol voor Sam Louwyck, behoort de film tot de strafste landelijke producties van het jaar.

Nog meer in Vlaanderen bekend volk in Éden van de Hongaarse Ágnes Kocsis want Daan Stuyven speelt een hoofdrol in haar mooi ogende ecologische sciencefictionfilm met het spectaculairste eindshot van het jaar. Kocsis gebruikt ook de muziek van Daan.

Sommige Vlaamse films zijn door corona helaas niet tijdig klaar geraakt voor het festival, maar Familie zal er zijn. De film is een verfilming van Milo Rau, van het gelijknamige en geruchtmakende toneelstuk van Filip Peeters en zijn gezin.

Ook de Griet Op De Beeck-verfilming Kom hier dat ik u kus, ziet er veelbelovend uit. Het regisseursduo Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden gebruikten hun achtergrond als documentairemakers voor het maken van fictie.

Alle genres komen aan bod, maar documentaires hebben dit jaar op het festival een streepje voor. Met Je ne suis pas un héros brengen drie documentairemakers, Pablo Crutzen Diaz, Stijn Deconinck & Robin Smit ons met de voeten op de grond en in de actualiteit.

Naast boeiende muziekdocumentaires leggen ook twee meesterlijke documentaires de verkrampte genderverhoudingen in de filmwereld bloot. Dat Film Fest Gent niet ongevoelig is voor de genderproblematiek blijkt vooreerst al uit het campagnebeeld van deze 47ste editie. Het gaat om een intrigerend dubbelportret van filmicoon Romy Schneider en Duits acteur August Diehl.

Daarnaast hanteert FFG het door Fien Troch in De Standaard bedachtzaam verwoordde principe “het feit dat je vrouw of man bent, mag geen kwaliteitslabel zijn voor wat je doet” bij de filmkeuzes. Het levert dit jaar bij de competitiefilms haast een ex-aequo op. Van de vijftien regisseurs zijn er acht man en zeven vrouw.

Dat het festival die verhoudingen nog niet haalt in alle secties, is ook een reden waarom het de soms grondig verstoorde verhoudingen uitgebreid aan bod laat komen tijdens de aan die problematiek gewijde Industry Day op 16 oktober, waarop onder meer de mensen van WIFTM (Women in Film, Television & Media), Wanda Collective en Represent het debat zullen openbreken.

Sofie Decleir in ‘Mia’

Er komt een tweede editie van de International Short Film Competition met drie verschillende programma’s waarin telkens opnieuw een Vlaamse kortfilm zit. Zoals Howling van Laura Van Haecke, Mosaic van Imge en Sine Özbilge. Met Mia stapt ook Christina Vandekerckhove, net als de makers van Kom hier dat ik u kus, na verschillende bekroonde documentaires over op fictie.

Van een aanvankelijk gevreesd tekort aan ‘filmgrondstof’ blijkt uiteindelijk geen sprake, met ongeveer 110 lange, een dertigtal korte, plus twee televisieseries – verschilt het amper met vorige edities. Ze werden gekozen uit de ruim 1.000 ingezonden screeners en de honderdvijftig fysiek of digitaal geziene festivalfilms uit Berlijn, Cannes, Karlovy Vary, Locarno, Toronto, Venetië en andere.

De geconsolideerde solidariteit met andere festivals zoals MOOOV, Courtisane, Art Cinema OFFoff – die door de coronacrisis hun edities moesten staken – maakt het aanbod diverser dan ooit. Programmadirecteur Wim De Witte ziet deze hybride editie van Film Fest Gent ook als een steunbetuiging aan de meewerkende bioscopen Kinepolis, Studio Skoop, Sphinx, en Miry Concertzaal.

Daarbij komt ook een initiatief samen met vzw Enchanté: wie een ticket koopt voor een festivalbezoek, heeft de kans om een vrije bijdrage te doen opdat kansarmen later van een cinemabezoek kunnen genieten.

Naast het fysieke festival is er voor het eerst een digitaal platform waarop mensen tijdens de festivalperiode een grote selectie aan festivalfilms zullen kunnen bekijken, met hier en daar een Q&A. “Veiligheid voor iedereen – onze gasten, onze bezoekers en onze medewerkers en vrijwilligers – gaat voorop”, zegt algemeen directeur Marijke Vandebuerie.

De coronacrisis laat zich wél onvermijdelijk voelen in het aantal gasten dat fysiek zal kunnen aanwezig zijn tijdens het komende festival. Toch slaagt Film Fest Gent erin om grote namen naar Gent te halen. Op kop staat Viggo Mortensen, die halverwege het festival zijn regiedebuut Falling komt voorstellen, waarvoor hij overigens ook de muziek componeerde en het script schreef.

De internationale jury wordt dit jaar voorgezeten door Brussels filmmaker Fabrice du Welz (Adoration). De jury wordt vervolledigd met actrice Natali Broods, Frans regisseur Damien Manivel, Braziliaans-Nederlandse cineaste Maria Ramos, Duits componiste Dascha Dauenhauer en The Beasts of the Southern Wild-regisseur Benh Zeitlin.

De jury voor de kortfilmcompetitie bestaat uit muzikant en regisseur Baloji, regisseur Eliza Petkova uit Duitsland en Dorian Jespers. De selectie voor de nieuwe studentenkortfilmcompetitie wordt dezer dagen afgerond omdat door corona de filmscholen de deadlines verlegden.

In de nieuwe secties ‘Masters’ en ‘New Voices’ gaat het grosso modo om gevestigde waarden tegenover interessante nieuwlichters, en voor de 20e keer worden de World Soundtrack Awards uitgereikt. Wegens de omstandigheden wordt dat op 24 oktober hoofdzakelijk digitaal en via livestreaming gevierd.

Samen met de jeugdfilmorganisatie JEF maakt FFG zijn 47ste editie ook kidsproof.  In Kunstencentrum Vooruit kan je dan weer naar ‘Videodroom’, waar je als Jack Nicholson als je in de balzaal plaatsneemt aan de iconische bar uit The Shining.

Film Fest Gent 2020 vindt plaats van 13 tot 24 oktober 2020 l ​Filmfestival.be l #FFGent & #WSAwards

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …