Home / Nieuws / Varia / ‘Le Ciel Flamand’ van Peter Monsaert nu ook geselecteerd voor Toronto

‘Le Ciel Flamand’ van Peter Monsaert nu ook geselecteerd voor Toronto

TORONTO/BRUSSEL, 23 augustus 2016. ‘Le Ciel Flamand’, de tweede speelfilm van Peter Monsaert, krijgt zijn wereldpremière op het prestigieuze Toronto International Film Festival (TIFF, 8-18 september). Met een uitnodiging op zak voor het competitieve TIFF Discovery programma treedt de film resoluut in de voetsporen van films als ‘Black’ en ‘D’Ardennen’ die vorig jaar in deze sectie te zien waren. Eerder werd al bekend dat het International Filmfestival van San Sebastian ‘Le Ciel Flamand’ in zijn New Directors competitie zal vertonen.

Het competitieve TIFF Discovery-luik brengt een selectie wereldfilms van opkomend regietalent dat volgens TIFF best in de gaten worden gehouden. “De selectie voor Toronto, één van de belangrijkste filmfestivals ter wereld is een fantastische bekroning,” zegt Peter Monsaert. “Het is samen samen met de vertoning op het festival van San Sebastian de gedroomde internationale lancering voor mijn film.”

Na ‘Offline’ dat op tal van internationale filmfestivals in de prijzen viel, is ‘Le Ciel Flamand’ de tweede speelfilm op het conto van regisseur-scenarist Peter Monsaert. Deze keer zoomt hij in op de levens van Monique en haar dochter Sylvie die samen een baanbordeel uitbaten. Eline, het zesjarige dochtertje van Sylvie, is gefascineerd door de mysterieuze werkplek van haar mama en oma, maar mag er nooit binnen. Een dramatische gebeurtenis zet de familiale banden danig onder druk.

Wim Willaert, Sara Vertongen, Esra Vandenbussche en Ingrid De Vos vertolken de hoofdrollen in dit drama dat naast Toronto ook al geselecteerd werd voor het filmfestival van San Sebastian. ‘Le Ciel Flamand’ loopt er eind september in competitie binnen het New Directors luik.

De film is een productie van Annemie Degryse van het Gentse productiehuis Lunanime en wordt vanaf 16 november door Lumière in de Belgische zalen verdeeld.

Wat Toronto betreft komt de teller hiermee op drie majoritair Vlaamse speelfilms te staan. TIFF loste de voorbije weken al verschillende programmaonderdelen waar Vlaamse films deel van uitmaken. Fien Troch mag haar nieuwste film Home voorstellen binnen de Platform-competitie waarbinnen ook het met Vlaanderen gecoproduceerde ‘Layla M.’ (coprod. Menuet) van Mijke de Jong wordt vertoond.

‘Souvenir’, de tweede speelfilm van Bavo Defurne met in de hoofdrol Isabelle Huppert, geselecteerd voor het luik Special Presentations, net zoals twee Vlaamse coproducties: Martin Koolhovens ‘Brimstone’ (coprod. Prime Time) en David Leveaux‘The Exception’ (coprod. uMedia Production).

Onder de Masters vinden we Terence Davies‘A Quiet Passion’ (coprod. Potemkino) met Cynthia Nixon in de hoofdrol terug, net zoals La fille inconnue van de gebroeders Dardenne dat voor Vlaanderen gecoproduceerd werd door Savage Film en Eyeworks.

‘L’économie du couple’ van Joachim Lafosse, een coproductie via Prime Time, maakt dan weer deel uit van de sectie Contemporary World Cinema, terwijl ‘Noces’ van Stephan Streker te zien is binnen het luik Discovery. Vlaamse coproducent van deze laatste is Minds Meet, dat samen met A Private View ook ‘Toen mijn vader een struik werd’ coproduceerde. Deze nieuwe film van Nicole van Kilsdonk maakt in Toronto zijn opwachting binnen TIFF Kids.

Verder werkte ook talent uit Vlaanderen mee aan ‘Raw’, een Frans-Belgische film van Julia Ducournau geselecteerd voor Midnight Madness. De fotografie was in handen van Ruben Impens, gekend als DOP van onder meer ‘Belgica’, ‘Café Derby’, ‘The Broken Circle Breakdown’, ‘Adem’, ‘Turquaze’ en ‘Aanrijding in Moscou’.

Tot slot richt het festival zich met Prime Time voor het tweede jaar op rij op hoogstaande televisiefictie. Op het programma staat de Brits-Zuid-Afrikaanse reeks Black Mirror, een verzameling op zichzelf staande verhalen waarin de duistere kant van de hedendaagse technologie naar voren komt. Jakob Verbruggen, die eerder al naam maakte met onder meer ‘The Fall’, ‘London Spy’ en ‘House of Cards’, regisseerde ook één aflevering uit het derde seizoen van ‘Black Mirror’ waarin Madeline Brewer (‘Orange is the New Black’) en Michael Kelly (‘House of Cards’) de voornaamste rollen vertolken.

‘Le Ciel Flamand’, ‘Souvenir’, ‘Home’, ‘L’économie du couple’, ‘La fille inconnue’, ‘Layla M.’, ‘Noces’, ‘Toen mijn vader een struik werd’ en ‘Brimstone’ konden allen rekenen op steun van het VAF. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders in ‘Le Ciel Flamand’, ‘Layla M.’, ‘A Quiet Passion’ en ‘The Exception’.

Bekijk ook

Red Light geselecteerd voor Canneseries!

Red Light is geselecteerd voor de Officiële Competitie van het internationale televisiefestival Cannesseries.  De regie van Red …