Le Ciel Flamand’ wint in Aubagne. Speciale vermelding voor ‘Le passé devant nous’.

‘Le Ciel Flamand’ is de tweede speelfilm van Peter Monsaert, na het internationaal gelauwerde ‘Offline’.  Nadat hij vier jaar geleden met zijn eerste langspeler ook al het Franse festival gewonnen had — waar klank en muziek de hoofdthema’s zijn — sleepte de Gentse regisseur met ‘Le Ciel Flamand’ opnieuw de hoofdprijs in de wacht. Nathalie Teirlinck kreeg een speciale vermelding voor haar eerste langspeler ‘Le passé devant nous’.

Prix du meilleur film voor ‘Le Ciel Flamand’

In ‘Le Ciel Flamand’  zoomt Monsaert in op de levens van drie generaties vrouw
en. Monique en haar dochter Sylvie baten een baanbordeel uit op de grens van WestVlaanderen en Frankrijk. Eline, het zesjarige dochtertje van Sylvie, is gefascineerd door de mysterieuze werkplek van haar mama en oma, waar ze nooit binnen mag. Een dramatische gebeurtenis plaatst de zekerheden in hun levens op een helling en zet de familiebanden onder druk.

Klik hier voor de trailer

In de hoofdrollen zien we o.a. Sara Vertongen (‘Binnenstebuiten’) en haar dochter Esra Vandenbussche, Ingrid De Vos (‘De Behandeling’, ‘Chaussée d’Amour’) en Wim Willaert (‘Eigen Kweek’, ‘Offline’).

David Williamson tekende voor de fotografie, met Alain Dessauvage als monteur. Frederik Van de Moortel stond in voor de klankband van ‘Le Ciel Flamand’ gebaseerd op muziek van Bert Dockx. Producenten zijn Annemie Degrypse, Jan De Clercq en Alexander Vandeputte voor Lunanime (de productietak binnen de Lumière Groep).

Speciale vermelding voor ‘Le passé devant nous’

‘Le passé devant nous’ van Nathalie Teirlinck vertelt het verhaal van de gereserveerde Alice die een routineus bestaan als luxe escorte leidt en zorgvuldig elk dieper sociaal contact mijdt. Wanneer haar ex-vriend omkomt in een auto-ongeval worden haar hoog opgebouwde muren abrupt gesloopt. Alice wordt onverwacht met haar zesjarig zoontje Robin geconfronteerd die ze jaren geleden achterliet. Zijn plotse aanwezigheid bedreigt haar zorgvuldig bewaakte autonomie en legt onherroepelijk sterk onderdrukte emoties bloot.

Klik hier voor de trailer

In ‘Le Passé devant nous’ worden de hoofdrollen vertolkt door de Canadese Evelyne Brochu (o.a. Netflix-reeksen ‘Orphan Black’ & ‘X Company’), Eriq Ebouaney (o.a. ‘Lumumba’ & ‘Transformers 3’) en Johan Leysen (o.a. ‘The American’, ‘Het vonnis’). ‘Le passé devant nous’ is een Belgisch-Nederlands-Deense coproductie van Savage Film, geproduceerd door Xavier Rombaut en Bart Van Langendonck, en werd opgenomen in de winter van 2015 (tijdens de lockdown van Brussel.) Naast een overtuigende hoofdcast werkten ook andere verschillende nationale en internationale talenten mee, zoals o.a. Frank Van den Eeden (camera – winnaar Vlaamse Cultuurprijs 2014), Molly Malene Stensgaard (montage – o.a. films Lars Von Trier) en John Parish (muziek – o.a. PJ Harvey).

‘Le passé devant nous’ mocht vorig jaar het Filmfestival van Oostende afsluiten, beleefde onlangs zijn internationale première op Cinequest in Amerika en kwam in februari 2017 bij ons in de bioscoop. De komende weken toert Nathalie Teirlinck nog langs tal van culturele centra om haar film voor te stellen.

‘Le Ciel Flamand’ ging vorig jaar in wereldpremière op het Toronto International Film Festival. Na tussenstops op de Festivals van San Sebastian en Londen, was hij bij ons in aanloop van zijn bioscooprelease te zien op het Film Fest Gent. Vervolgens ging het naar o.a. Talinn , Göteborg, Rotterdam en Cinequest. ‘Le Ciel Flamand’ komt op 28 maart uit on demand en op DVD in de reeks Lumière Cinema Selection.

Bekijk ook

Close, Zillion en Roomies zijn de grote winnaars van De Ensors 2023!

Vanavond werden voor de dertiende keer De Ensors – de Vlaamse film- en televisieprijzen – …