‘Le fidèle’ van Michaël R. Roskam na Venetië ook naar Toronto

TORONTO/BRUSSEL, 15 augustus 2017. Le Fidèle, de derde speelfilm van Michaël R. Roskam (‘Rundskop’, ‘The Drop’), heeft een uitnodiging op zak voor het Toronto International Film Festival (TIFF, van 7 tot 17 september). Het festival maakte zopas bekend dat de film er onder de Engelse titel ‘Racer and the Jailbird’ in het Special Presentations-luik zal worden vertoond. Toronto is hét festival waar de betere commerciële Amerikaanse titels van het najaar in première gaan. Het ideale platform voor een Europese cross-over titel.  ‘The Drop’ beleefde er in 2014 ook al zijn première. Eerder raakte al bekend dat ‘Le Fidèle’ begin september in wereldpremière zal gaan op het Filmfestival van Venetië, in de Officiële Selectie buiten competitie. Bij ons komt de film op 4 oktober in de zalen.

“Na een wereldpremière in Venetië is een Special Presentation in Toronto voor ons de kers op de taart”, zegt producent Bart Van Langendonck in een eerste reactie. “TIFF is het belangrijkste festival voor het lanceren van de film op de Amerikaanse markt en een selectie daar is dan ook heel belangrijk voor onze Amerikaanse distributeur Neon en voor de verdere internationale verkoop van de film.”  De film komt trouwens ook in China in de bioscopen, zo raakte eerder bekend.

‘Le Fidèle’ is Michaël R. Roskams derde speelfilm, na het voor een Oscar genomineerde ‘Rundskop’ en zijn Amerikaanse filmdebuut ‘The Drop’. In deze romantische neo-noir brengt hij Matthias Schoenaerts en de Franse actrice Adèle Exarchopoulos (‘La Vie d’Adèle’) samen in een donkere liefdestragedie tegen de achtergrond van het beruchte Belgische gangstermilieu.

Het is liefde op het eerste gezicht tussen de raadselachtige Gino “Gigi” Vanoirbeek en de beloftevolle racepilote Bénédicte “Bibi” Delhany. Passionele, onvoorwaardelijke liefde. Maar Gigi draagt een geheim met zich mee. Het soort geheim dat levensbedreigend kan zijn, voor hen beiden en voor iedereen rond hen. Tegen noodlot, rede en eigen zwaktes in zullen Gigi en Bibi moeten vechten om hun liefde te redden. Maar hoe lang kan je vechten voor iets dat misschien al lang verloren is?

Naast Schoenaerts en Exarchopoulos zijn er bijrollen voor o.a. Sam Louwyck en Stefaan Degand. Roskam schreef het scenario samen met Thomas Bidegain (scenarist van o.m. ‘Dheepan‘ en ‘De rouille et d’os’) en Noé Debre. Nicolas Karakatsanis stond opnieuw achter de camera, nadat hij eerder ook al meewerkte aan ‘Rundskop’ en ‘The Drop’. Alain Dessauvage deed de montage, Raf Keunen zorgde voor de originele muziekscore.

‘Le fidèle’ is een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film (‘Le passé devant nous’, ‘The Land of the Enlightened’), in coproductie met Peter Bouckaert van Eyeworks. De Franse coproducent is Pierre-Ange Le Pogam van Stone Angels SAS, de Nederlandse coproducent is Maarten Swart voor Kaap Holland Film BV.

Vanaf 4 oktober brengt Kinepolis Film Distribution (KFD) ‘Le fidèle’ in de Belgische filmzalen. Begin november komt de film ook uit in Frankrijk (via Pathé) en in Nederland (Paradiso Filmed Entertainment). In de VS brengt distributeur Neon de film uit.

Naast ‘Le Fidèle’ zullen nog twee Vlaamse coproducties in Toronto te zien zijn: ‘Insyriated’ van Philippe Van Leeuw, een coproductie van Minds Meet en de openingsfilm van het Film Fest Gent, en ’55 Steps’ van Oscar- en Gouden Palm-winnaar Billie August, een coproductie van Potemkino Port met in de hoofdrollen o.m. Hilary Swank en Helena Bonham Carter. Ten slotte zal ook Kevin Janssens in Toronto te zien zijn, met een hoofdrol in de Franse productie ‘Revenge’.

‘Le Fidèle’ en ‘Insyriated’ kwamen tot stand met de steun van het VAF. Het economisch fonds Screen Flanders investeerde daarnaast ook in ‘Le Fidèle’ en ’55 Steps’.

Bekijk ook

Gratis tickets voor Filmfestival Oostende!

Deze wedstrijd is afgelopen! Als partner van Filmfestival Oostende mag Cinevox een hoop tickets weggeven …