Home / Nieuws / In de zalen / Le Sac de Farine : Halfweg tussen België en Marokko

Le Sac de Farine : Halfweg tussen België en Marokko

Alsemberg, 1975. Sarah, acht jaar oud, woont in een katholiek opvangtehuis.  Op een zekere dag komt haar biologische vader, een man die ze nooit eerder heeft gezien (Smaïn Fairouze), zich aanmelden en neemt haar mee voor een weekendje uit naar Parijs.  Maar dat blijkt helemaal niet zijn bestemming.  Ze wordt wakker in Marokko.  Daar zal ze opgroeien, in het gezin van haar oom en tante, heel eenvoudige, goedbedoelende mensen.  Hoe goed ze het ook met haar menen, ze zijn anders.  Ze hebben gewoon een andere cultuur dan die van haar.   In haar tienerjaren wordt ze opgevreten door een hevig innerlijk verlangen om terug te keren naar ’haar’ land, België.  ’Le Sac de Farine’ gaat alle mogelijke clichés zorgvuldig uit de weg : het conflict tussen de verschillende culturen, tussen verschillende religies ook, de vader die had kunnen afgespiegeld worden als een tiran, maar hier gewoon een man is die vanuit zijn traditie goed tracht te doen… Want de clichés zijn niet nodig om dit verhaal te vertellen.  ’Le Sac de Farine’ stelt vele vragen en biedt een frisse kijk op op het thema van de multiculturele problematiek.  De film is nu in de zalen.

 

 

Zelfs al is het verhaal niet helemaal autobiografisch, ’Le Sac de Farine’ vertrekt wel van de persoonlijke ervaringen van Kadija Leclere, die het scenario heeft geschreven en ook geregisseerd.  Daarmee levert ze meteen haar eerste eigen langspeelfilm af.  Toch kan je haar moeilijk als een nieuwelinge bestempelen in het filmmilieu, want Kadija kan terugblikken op heel wat ervaring.  In 1997 studeerde ze als actrice aan het Koninklijk Conservatorium voor Dramatische Kunsten van Brussel, en voerde dat beroep ook enkele jaren uit tot ze casting begon te doen voor films en daar een heel speciaal talent voor bleek te hebben. Het was zo dat ze de smaak kreeg te pakken om te gaan regisseren. Ze draaide in 2002 een eerste kortfilm, ’Camille’.  ’Ik was toen heel trots op mezelf,’ zegt ze nu, ’maar later drong het tot me door dat mensen weinig begrepen van wat ik wou zeggen.’ Ze moet er nu zelf om lachen.  En dat is goed, want Kadija heeft een heel mooie lach.

 

[Photo FIFF]


In 2007 schakelde ze een versnelling hoger, met ’Sarah’, een kortfilm die de kiemen bevatte van wat uiteindelijk ’Le Sac de Farine’ zou worden. In 2010 tekende ze voor haar volgende kortfilm ’La Pelote de Laine’, maar was ze tegelijk samen met Hafsia Herzi  (‘La Graine et le Mulet’, ’l’Apollonide’, ‘La Source des Femmes’) al in volle voorbereiding op ‘Le Sac de Farine’.

 

[Photo FIFF]


’La Pelote de Laine’ laat al zien wat ze uit acteurs kan halen.  Zo is er de opvallende vertolking van Rania Mellouli, een schattig en zeer getalenteerd meisje van acht jaar oud (intussen is ze tien), dat met zoveel natuurlijkheid staat te acteren dat je je als kijker afvraagt of ze dan helemaal niet weet dat er een camera op haar staat gericht.

 

[Photo FIFF]


Maar dat kleine, speciale meisje is niet de enige die opzien baart.  Er is ook de activist die op hielen gezeten wordt door de politie, vertolkt voor de Luikenaar Mehdi Dehbi. Deze jonge Belgische acteur die zijn opleiding genoeten heeft aan de Akademie in Brussel, en vervolgens verder studeerde in Parijs, alvorens te emigreren naar Londen, heeft nu al een opmerkelijke carrière op zij naam en heeft heel grote ambities. Hij spreekt vijf talen en heeft nu al voor de camera’s gestaan in Frankrijk, Engeland, Duitsland en ook in Marokko.

 

[Photo FIFF]

In ‚Le Sac de Farine’ speelt Mehdi Dehbi een belangrijke bijrol.  En ja, hij is zeer overtuigend en charismatisch.

 

 

 

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …