Lukas Dhont en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Na alle lof en prijzen die hem te beurt vielen na zijn kortfilms ‘Corps Perdu’ en ‘L’infini’, liet het zich raden dat er een lang vervolg zou komen aan het nog prille verhaal van Lukas Dhont.  Maar sommigen zijn dan ook gewoon voorbestemd. En Lukas lijkt zo iemand.  Dirk Impens van Menuet (‘The Broken Circle Breakdown’, ‘In Vlaamse Velden’,…) is in ieder geval overtuigd. Want hij heeft zich meteen geëngageerd om het langspeelfilmdebuut van Lukas , ‘Under My Skin’, te produceren.  Er breken dus drukke tijden aan voor de jonge Gentenaar. Maar wij wisten hem nog net op tijd onze nieuwjaarsvragen toe te schuiven.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Enkele gevestigde waarden hebben opnieuw schitterende films gemaakt en enkele debutanten hebben getoond wat ze in hun mars hebben. Daarvan heb ik jammer genoeg nog niet alles kunnen zien maar de hoogtepunten tot nu voor mij ongetwijfeld ‘Home’ , ‘Belgica’ en ‘The Land Of The Enlightened’.

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Ik bereid me voor om mijn eerste langspeelfilm te gaan draaien die ik samen met Angelo Tijssens geschreven heb. (Jeej!)

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Jakob Verbruggen en Tim Mielants die fantastische dingen doen in het buitenland. (Black Mirror, wow!) Ruben Impens als cameraman van Grave, de eerste film van Julia Ducournau, een ongewoon straf werk. Nico Leunen die niet alleen qua monteren bewijst dat hij uitmuntend werk levert maar ook meegeschreven heeft aan ‘Home’. Mijn productiehuis Menuet die zich met 100 procent vertrouwen achter mij scharen. Last but not least: Nathalie Teirlinck die haar debuut heeft kunnen verwezenlijken!

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Ik ben zoals hoogstwaarschijnlijk zeer velen benieuwd naar de eerste langspeelfilm van Gilles Coulier! Daarnaast zijn er enkele mensen die volgens mij prachtige dingen gaan doen: Wouter Bouvijn, Spencer Bogaert, Ann-Julie Vervaeke, Anthony Schatteman, Anke Blondé (Go Anke!), Wannes Destoop, Bas Devos, Boris Van Severen en Jonas Vermeulen.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Wil je ’A Little Life’ verfilmen?

Ja.

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Ik ben heel curieus, ik weet niet waar te beginnen.

Zie ook : 

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoordden 

Lukas Dhont over ‘L’Infini’

 

De jonge helden van het FFO 2015 (foto Pieter Clicteur)

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …