Lukas Dhont met zijn ‘Girl’ naar Cannes

BRUSSEL/PARIJS, 12 april 2018. ‘Girl’, het speelfilmdebuut van Lukas Dhont is geselecteerd voor het Festival van Cannes. De film zal in wereldpremière worden vertoond in het Un Certain Regard-programma, een onderdeel van de Officiële Selectie dat gedurfde films en jong talent in de schijnwerpers plaatst. Dat maakte de organisatie van het Festival van Cannes zonet bekend tijdens een persconferentie. Het is van 1989 geleden, met ‘Het Sacrament’ van Hugo Claus, dat een majoritair Vlaamse film geselecteerd was voor Un Certain Regard.


Een eerste reactie van regisseur Lukas Dhont: “Ik ben ontzettend blij met het parcours dat ik met ‘Girl’ heb mogen afleggen en het vertrouwen dat ik van velen heb gekregen om mijn eerste speelfilm op deze manier te maken. ‘Girl’ nu in wereldpremière mogen voorstellen op het Filmfestival van Cannes voelt gewoon… ongelooflijk.”

Producent Dirk Impens vult aan: “Lukas’ debuutfilm aan de wereld kunnen tonen in de Officiële Selectie van het Filmfestival van Cannes is niets minder dan een heel gewaagde droom die werkelijkheid wordt.”

In een reactie feliciteert Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz de filmmakers en crew: “Een topprestatie van een getalenteerd cineast en getalenteerde acteurs. Door de investeringen in Vlaamse audiovisuele productie via het VAF/Filmfonds speelt onze kleine regio mee op internationaal niveau. Proficiat aan Lukas Dhont, Dirk Impens en iedereen die achter de schermen heeft meegewerkt aan dit knap staaltje cinema.”

‘Girl’ laat ons binnenkijken in het leven van de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina. Samen met haar vader trotseert ze de wereld, maar vooral haar lichaam dat tegenstribbelt, want Lara is geboren als jongen.

De rol van Lara wordt vertolkt door Victor Polster. Arieh Worthalter neemt het personage van Lara’s vader op zich en daarnaast zijn er ook belangrijke rollen voor Valentijn Dhaenens en Katelijne Damen.

Lukas Dhont (foto KVdm – Cinevox)

Lukas Dhont schreef het scenario van ‘Girl’ samen met Angelo Tijssens en ontwikkelde de film in het kader van de Résidence du Festival, een initiatief van de aan het Festival van Cannes verbonden Cinéfondation. In 2017 won het project de work-in-progress-prijzen op CONNeXT in Gent en het Europees Filmfestival van Les Arcs. Begin dit jaar tipte Screen International de film nog als “hottest project from the Benelux in 2018”.

Lukas Dhont liet zich eerder al opmerken met de korte films ‘L’infini’ (2014), dat zich kwalificeerde voor de Academy Awards, en het eveneens met prijzen overladen ‘Corps perdu’ (2012).

Producent van ‘Girl’ is Dirk Impens. Hij drukte zijn stempel op de Vlaamse filmindustrie met films als ‘The Broken Circle Breakdown’, ‘De helaasheid der dingen’ en ‘Daens’. ‘Girl’ wordt meteen ook zijn laatste speelfilmproductie. Vorig jaar kondigde Impens aan dat hij zijn activiteiten als producent stop zou zetten.

‘Girl’ is een productie van Menuet in coproductie met het Belgische Frakas Productions en het Nederlandse Topkapi Films. Internationaal wordt de film door de Duitse sales agent The Match Factory vertegenwoordigd. Lumière brengt de film dit jaar uit in d.e Benelux, Cinemien doet dit voor Lumière in Nederland. Diaphana Distribution verdeelt de film in Frankrijk.

‘Girl’ kwam tot stand met de steun van het VAF

Zie ook : 

Lukas Dhont zit helemaal op schema

Lukas Dhont over Frank van den Eeden

Lukas Dhont over Dirk Impens

Lukas Dhont strikt Sidi Larbi Cherkaoui

Lukas Dhont maakt films om mensen te begrijpen

Lukas Dhont wil zijn film op groot scherm zien

Lukas Dhont over de casting van ‘Girl’

Lukas Dhont draait in augustus zijn eerste langspeler en kijkt er naar uit

Lukas Dhont en zijn overpeinzingen bij de overgang

Lukas Dhont over ‘L’infini’

Lukas Dhont over Pierre Drouot en zijn opvolger

Bekijk ook

Drie Belgische kortfilms naar Palm Springs!

Drie korte fictiefilms uit Vlaanderen zijn geselecteerd voor het Palm Springs International ShortFest, het grootste …