Home / Nieuws / Lukas Dhont verhinderde de censuur van Netflix op ‘Girl’
(foto KVdm - Cinevox)

Lukas Dhont verhinderde de censuur van Netflix op ‘Girl’

Goed nieuws voor Lukas Dhont: Netflix gaat uiteindelijk toch niet met de schaar door de naaktscène van ‘Girl’. Daar was eerder sprake van in het kader van de Oscarcampagne, maar uit een statement in The Hollywood Reporter blijkt nu dat “de filmmakers het laatste woord kregen.”

Controverse alom begin vorige week, toen bleek dat naast de MPAA (Motion Pictures Association of America) ook distributeur Netflix zelf een hermontage vroeg om ‘Girl’ uit te brengen in Amerika. Waar MPAA struikelde over de pijpscène, was voor Netflix de korte flits waarin we Lara’s penis te zien krijgen een probleem. Naar verluidt zou dit door sommigen als kinderpornografie kunnen geïnterpreteerd worden, daar de acteur Victor Polster op dat moment maar 15 jaar oud was.

Lukas Dhont liet eerder al weten dat hij niet gediend was met die beslissing, maar zich na lange debatten toch bij het verdict moest neerleggen. Dat weerlegt hij nu in een statement dat via Netflix aan The Hollywood Reporter wordt gecommuniceerd: “Naar aanleiding van de rapporteringen deze week in de Belgische media, hadden wij een gesprek met Netflix over hoe sommige scènes in ‘Girl’ ontvangen kunnen worden buiten de Europese grenzen. We kregen de mogelijkheid om in de film te knippen, maar uiteindelijk kregen wij als filmmakers het laatste woord. Het was altijd een dialoog.”

Het lijkt erop dat Netflix zich dus wil verschonen bij de Europese fans van ‘Girl’, die massaal verongelijkt reageerden op de censuur. Hoe het ook zij,  in het laatste zinnetje staat er nu te lezen: “De versie van ‘Girl’ die te zien zal zijn op Netflix, wordt dezelfde die in première ging op Cannes, in Belgische cinema’s en overal ter wereld.”

Of dat ook geldt voor de versie die in de Amerikaanse zalen komt is wel nog de vraag, want MPAA is nog niet geweken van haar stelling over die – nochtans nauwelijks zichtbare – pijpscène. De kans is groot dat Lukas Dhont alsnog aan het hermonteren moet, al gaat het dan slechts om een versie die in een beperkt aantal zalen komt, en niet de wereldwijde release op Netflix.

 

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …