PhotoCallCamerador
Photos : © J.P.Malherbe/N.L.P.

LUKAS DHONT WINT DE CAMERA D’OR MET ‘GIRL’

Lukas Dhonts speelfilmdebuut ‘Girl’ werd zojuist bekroond met de Caméra d’Or voor Beste Regiedebuut op het Festival van Cannes. Dat gebeurde tijdens de officiële slotceremonie. Het is de vierde onderscheiding voor Girl dat exact een week geleden in wereldpremière ging in Cannes. Met het als eerste Vlaamse filmmaker in de wacht slepen van de Caméra d’Or plaatst Dhont zich in het rijtje van eerdere laureaten als Steve McQueen, Jafar Panahi, Jim Jarmusch en Jaco Van Dormael. 


Wat een avontuur voor Lukas Dhont, Victor Polster, Arieh Worthalter, Dirk Impens en de rest van de makers van ‘Girl’.  Nadat ze eerder met de film al de prijs voor de beste vertolking voor Victor Polster wonnen, de Queer Palm en vervolgens ook de Fipresci-prijs, sleept Lukas Dhont met zijn ‘Girl’ nu een vierde en ongelooflijk belangrijke prijs in de wacht.  Waren die drie vorige prijzen al genoeg om hem op de wereldkaart van de film te zetten, hiermee schrijft Dhont zonder meer filmgeschiedenis.  We mogen zonder twijfel zeggen dat nog nooit een Vlaamse film zo’n succes heeft behaald in Cannes.

foto J.P. Malherbe N.L.P.
De Caméra d’Or werd voor het eerst in 1978 uitgereikt. Het was toenmalig festivaldirecteur Gilles Jacob die de onderscheiding in het leven riep. De prijs gaat naar een speelfilmdebuut dat in één van de programma’s tijdens het Filmfestival van Cannes wordt getoond. Op de lijst van eerdere laureaten staan namen als Jim Jarmusch (‘Stranger than Paradise’), Mira Nair (‘Salaam Bombay’), Jaco Van Dormael (‘Toto Le Héros’), John Turturro (‘Mac’), Tran Anh Hung (‘The Scent of Green Papaya’), Jafar Panahi (‘De witte ballon’), Bahman Ghobadi (‘A Time for Drunken Horses’), Miranda July (‘Me and You and Everyone We Know’), Steve Mc Queen (‘Hunger’) en Benh Zeitlin (‘Beasts of the Southern Wild’).  En kregen daar een speciale vermelding : Jocelyn Moorhouse (‘Proof’), Bruno Dumont (‘La vie de Jésus’), Carlos Reygadas (‘Japon’) en Anton Corbijn (‘Control’).Dit jaar waren er 18 eerste films in de running voor de Caméra d’Or. De Jury stond dit jaar onder leiding van Zwitsers regisseur Ursula Meier. Lukas Dhont is de allereerste Vlaamse filmmaker die deze felbegeerde onderscheiding mee naar huis mag nemen.

De wereldpremière van Girl in de Officiële Selectie/Un Certain Regard van het Festival van Cannes ging niet onopgemerkt voorbij. Het publiek onthaalde de film met minutenlang applaus en een staande ovatie en de aanwezige pers kwam superlatieven te kort om het regiedebuut van Dhont en de acteerprestaties van Victor Polster te beschrijven. Het Franse dagblad Libération tipte ‘Girl ‘eerder deze week als grote kanshebber voor de Caméra d’Or. Le Figaro noemde de film van Dhont de “eerste echte verrassing van het festival”, terwijl Les Inrockuptibles het grote acteertalent van hoofdrolspeler Victor Polster in de verf zette.

Het toonaangevende Amerikaanse filmblad Variety sprak van een “verbluffend debuut voor zowel regisseur Lukas Dhont als zijn hoofdrolspeler Victor Polster”, terwijl The Hollywood Reporter in het personage van Lara de grote doorbraak zag van de vijftienjarige Polster als acteer- en danstalent.

Ook de Vlaamse dagbladen waren lovend. De Tijd prees regisseur Lukas Dhont om zijn “zelden geziene volwassenheid en zelfzekerheid” en zijn regiedebuut om zijn “machtige vertolkingen, met Victor Polster als onwaarschijnlijke uitschieter.” De Standaard zag in Girl“een ontroerende ervaring, zonder één vals sentiment” en De Morgen besloot dat “Dhont regisseert met zo’n sprekend gemak dat het nauwelijks te geloven valt dat dit nog maar zijn eerste langspeelfilm is.”

foto J.P. Malherbe/N.L.P.

Cannes 2018 gaat alvast de geschiedenis in als het wonderjaar voor de Vlaamse film. Naast de selectie en zegetocht van ‘Girl’ dat in Officiële Selectie werd voorgesteld, nodigde de Quinzaine des Réalisateurs de korte documentaire Our Song To War’ van Juanita Onzaga en de middellange stop-motion animatiefilm Ce magnifique gâteau’ van Marc James Roels en Emma de Swaef uit. Deze laatste kreeg zelfs de eer om als enige film de feestelijke avond n.a.v. de 50ste verjaardag van de Quinzaine op te luisteren. Verder op het programma stonden ook nog coproducties met Vlaanderen zoals Nos batailles’ en de geanimeerde documentaire Another Day of Life’.

‘Girl’ werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens en geregisseerd door Lukas Dhont. Frank van den Eeden tekende voor de fotografie, terwijl Alain Dessauvage instond voor de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het CCA) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds).

De Duitse sales agent The Match Factory vertegenwoordigt ‘Girl’ internationaal. Lumière brengt de film dit najaar uit in de Benelux, Cinemien doet dit voor Lumière in Nederland en Diaphana Distribution verdeelt de film in Frankrijk.

‘Girl’ kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

 

Zie ook : 

Een eerste reactie na het winnen van de ‘Camera d’Or’

Victor Polster beste acteur

Queer Palm voor ‘Girl’

Fipresci Prijs voor ‘Girl’

Dirk Impens over het belang van Cannes

Dirk Impens voor de derde keer naar Cannes

‘Girl’ in het bioscoopjournaal

Iedereen wilde Lukas in Cannes

Lukas Dhont zit helemaal op schema

Lukas Dhont over Frank van den Eeden

Lukas Dhont over Dirk Impens

Lukas Dhont strikt Sidi Larbi Cherkaoui

Lukas Dhont maakt films om mensen te begrijpen

Lukas Dhont wil zijn film op groot scherm zien

Lukas Dhont over de casting van ‘Girl’

Lukas Dhont draait in augustus zijn eerste langspeler en kijkt er naar uit

Lukas Dhont en zijn overpeinzingen bij de overgang

Lukas Dhont over ‘L’infini’

Lukas Dhont over Pierre Drouot en zijn opvolger

Bekijk ook

Op naar de Oscars met Eden Dambrine!

Eden Dambrine, slechts 16 jaar oud en nu al talk of the town! Het jonge talent …