Home / Nieuws / Festivals / Lunanime heeft 3 films in competitie in Annecy

Lunanime heeft 3 films in competitie in Annecy

Wat Cannes is voor de fictiefilm, is Annecy voor de animatiefilm.  Onder de Belgen die er dit jaar vertegenwoordigd zijn, ook de mensen van het Gentse productiehuis Lunanime.  Want maar liefst 3 films waaraan Lunanime heeft meegewerkt zijn dit jaar geselecteerd voor de competitie op het Annecy International Animated Film festival. Die films zullen we hier ook te zien krijgen. Zusterbedrijf Lumière zal de films distribueren in de Benelux.

Lunanime is dit jaar goed vertegenwoordigd op het walhalla van de animatiefilm. Het Gentse productiehuis heeft 3 films in competitie op het Internationale Animatie Filmfestival in Annecy, dat loopt van 11 t.e.m. 16 juni: de korte animatiefilms ‘Bloeistraat 11’ van Nienke Deutz en ‘Le Chat qui pleure’ van Jean-Loup Felicioli en Alain Gagnol  en de langspeler ‘Funan’ van Denis Do. Deze 3 films zullen in de Benelux worden uitgebracht door Lumière (releasedata TBC).

De animatie langspeelfilm ‘Funan, Le Peuple Nouveau’ van Denis Do werd geselecteerd in de Officiële Competitie. Funan werd geschreven door Denis Do en Magali Pouzol en is een coproductie van de Franse productiehuizen Les Films d’Ici (‘Waltz with Bashir’), Bac Cinéma, WebSpider Productions, Epuar, het Belgische Lunanime, het Cambodiaanse ithinkasia en Luxemburgse Juliette Films. Voor de Franse versie nemen Bérénice Bejo en Louis Garrel de stemmen van Chou en Khuon op zich. 20 minuten van de film werden volledig geanimeerd in de Gentse inhouse animatiestudio Studiolumière.

‘Funan’ vertelt het verhaal van een jonge vrouw die zich staande houdt in het Rode Khmer regime in Cambodja. Ze leert hoe ze voor zichzelf moet opkomen en overleven, en gaat op zoek naar haar zoon die ontvoerd werd tijdens hun gedwongen ballingschap uit Phnom Penh.

We schrijven 1975, de inval van de Rode Khmer in Cambodja. Een pagina in de geschiedenis die misschien niet als meest bekende gebeurtenis in ons geheugen zit, maar brandend actueel is. Funan vertelt het verhaal van een jonge familie die verdreven wordt uit hun huis, hun thuis, om vervolgens – na een dagenlange voettocht – in een werkkamp aan te komen. Tijdens hun tocht verliezen ze hun enige zoon en worden de vraagstukken rond het alles onderdrukkende communisme opgeworpen. Funan is gebaseerd op waargebeurde feiten – regisseur Denis Do (half Cambodjaans, half Frans) is de halfbroer van de verloren/teruggevonden zoon.

Funan kwam mede tot stand dankzij de steun van Screen Flanders en de Belgian Tax Shelter.

 

Uit de 3000 inzendingen over heel de wereld werden ‘Bloeistraat 11’ (Nienke Deutz) en ‘Le chat qui pleure’ (Alain Gagnol – Jean-Loup Felicioli) weerhouden voor de Internationale Competitie van in totaal een 40-tal korte films. Beide films worden vertoond in het programma ‘kortfilms in competitie 3’ – voor de screeningstijden – klik hier.

‘Bloeistraat 11’ volgt het verhaal van twee meisjes aan het begin van hun puberteit: Wolk en Aap. Ze zijn opgegroeid in dezelfde buurt en al van jongs af aan beste vriendinnen. Ze delen alles met elkaar en zouden het liefst één persoon zijn met één lichaam. Dit verlangen wordt verstoord door het begin van hun puberteit, waardoor de vriendinnen in plaats van samensmelten steeds verder uit elkaar groeien.

De intrigerende grafische benadering versterkt het verhaal rond vriendschap op een mooie, tedere en fragiele manier. De gebruikte techniek is een combinatie van 2D-animatie met stop-motion. Voor de stop-motion werd een beroep gedaan op de Mechelse studio van BEAST Animation. Bloeistraat 11 is het resultaat van een VAF Wildcard voor animatie. Voor Nienke Deutz is dit haar debuut in de internationale animatiewereld.

 

‘Bloeistraat 11’ is een productie van Lunanime (‘Van de kat geen kwaad’, ‘Phantom boy’) en Lunanime BV samen met Need Productions, Windmill Film en BEAST Animation en kwam tot stand met de steun van VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds), NFF (Nederlands Film Fonds), het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie Bruxelles, Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Deze korte film ontving ook een SABAM-beurs voor de originele filmmuziek.

 

De tweede korte animatiefilm van Lunanime in de Officiële Competitie is ‘Le chat qui pleure’. Het vertelt de avonturen van de tienjarige Lucas die zeer ongelukkig is met de komst van zijn kleine broer. Zijn jaloezie uit zich in gewelddadig gedrag. Om een drama te voorkomen, brengt Lucas’ moeder hem naar nonkel Daniël, in de hoop zo het probleem op te lossen. Nonkel Daniël bekent dat hij ooit een kleine broer had die hij ook niet kon uitstaan. Op een dag heeft hij hem in een kuip met water geduwd en is hij verdronken. Al snel denkt Lucas dat hij een duivels pact kan sluiten met zijn nonkel om zijn droom te kunnen waarmaken.

‘Le chat qui pleure’ is een korte animatiefilm in 2D van Alain Gagnol en Jean-Loup Felicioli die eerder al de lange animatiefilms ‘Van de kat geen kwaad’ en ‘Phantom Boy’ realiseerden. De film is een productie van het Franse Folimage in co-productie met Lunanime. Het  merendeel van de kortfilm werd gemaakt door Vlaamse animatoren in de  eigen studio Studiolumière, en een aanzienlijk deel van de audiopostproductie (mixage en bruitage) gebeurde in Brussel. ‘Le Chat qui pleure’ kwam tot stand met de steun van Centre National de la Cinématographie et de l’Image Animée, de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid en Procirep, Angoa en het departement van de Drôme en de agglomeratie Valence Romans Sud Rhône-Alpes.

De film zal later dit jaar worden vertoond op ARTE France.

Zie ook :

Veel Vlaams in Annecy

Bekijk ook

Ish stelt zijn eerste kortfilm voor

Bij het brede publiek is hij bekend als choreograaf en jurylid in So You Think …