Maaike Neuville over ‘Sonnet 81’ en haar verdere regieplannen

Maaike Neuville hoeven we wellicht aan niemand in Vlaanderen meer voor te stellen.  U weet wie ze is, die veelzijdige actrice die niet alleen moeiteloos in tal van personages verdwijnt die u kent van film en tv, ze is tegenwoordig ook tv-reporter voor De Chinezen, en staat vooral vaak op de planken.  Maar ze is ook auteur.  De dame heeft zelf geen onaardige pen, en ze regisseert nu ook.  Met succes.  Nadat ze in 2010 al een kortfilm maakte met ‘Terug Weg’, viel ze met haar tweede, ‘Sonnet 81’, die in december gelanceerd werd op het  Internationaal Filmfestival van Leuven, al uitgebreid in de prijzen : eerst won ze de Debuutprijs in Leuven en ze ging er ook meteen aan de haal met een felbegeerde Wilcard van het VAF. Wij hadden een uitgebreide babbel met Maaike. U kunt hier het gesprek bekijken.

We hadden het over haar kortfilm, over haar verdere plannen, over haar acteurs, haar aanpak, haar stijl, maar ook nog even over haar recente acteerprestaties in een film van een man die ze nu ook een collega mag noemen, Peter Greenaway.

‘Sonnet 81″ is een subtiel en poëtisch portret over vergankelijkheid en de onsterfelijk van een geliefde. Het is tien jaar geleden dat Ellen, dochter van Lut en Jos, overleed. Ook nu vindt de jaarlijkse reünie plaats met Ellens vrienden. Elk van hen gaat op een aparte manier met het verlies om. Waar zit het verdriet nu? En waar is iemand, die tien jaar dood is?

BEKIJK HIER HET GESPREK MET MAAIKE

Klik op de thema’s die in iedere beeldblok besproken wordt :

Maaike Neuville over het concept van ‘Sonnet 81’ : hoe ze haar intuïtie volgt, hoe vorm en inhoud voor haar samengaan.

Maaike Neuville over de acteurs uit haar film

Maaike Neuville over haar drang om te regisseren

Maaike Neuville over de stilte die bijzonder goed werkt in ‘Sonnet 81’

Maaike is beetje per beetje een eigen stijl aan het ontdekken

Maaike is blij dat haar regiecarrière met die VAF Wildcard nu echt gelanceerd is

Maaike luistert soms naar de raad van zij die het kunnen weten

Maaike maakt geen keuze : ze is actrice én regisseur

Maaike Neuville over acteren in een film van Peter Greenaway

Bekijk ook

Lukas Dhont naar de Oscars!!

Close van Lukas Dhont is genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Speelfilm. Dat maakte …