Mandaat VAF directeur-intendant Pierre Drouot met 2 jaar verlengd

Het was vraag 5 van onze nieuwjaarsvraagjes:  Het contract van Pierre Drouot, directeur-intendant van het VAF, loopt in 2015 ten einde. Hij zal dan 72 zijn. Drouot is sinds 2005 de grote baas van het VAF. De opvolgingskwestie zal niet simpel zijn. Wie moet hem volgens u opvolgen? En eventueel ook, waarom.

Niemand is onvervangbaar wordt vaak gezegd. En meestal terecht. Maar in het geval van Pierre Drouot zou dit wel eens kunnen kloppen. Hopelijk kan zijn mandaat nog verlengd worden, zo antwoordde artistiek directeur van het Film Fest Gent Patrick Duynslaegher.

En eigenlijk was dat de mening van het gros van de mensen die  vraag 5 beantwoordden: de beste opvolger van Pierre Drouot kon niemand anders zijn dan Pierre Drouot zelf.  De wens van de hele ruime meerderheid gaat in vervulling.  We konden net opvangen dat het mandaat van Pierre Drouot met 2 jaar verlengd wordt.

Pierre Drouot reageerde met een sms’je : “Je kan het melden op Cinevox als (voorlopig) einde van het feuilleton ‘wie na Pierre Drouot?’  : Het is officieel : de Raad van Bestuur van het VAF heeft mijn contract verlengd tot eind 2017.  Er komt geen andere mededeling en ik geef geen andere interviews.”  En hij voegde er een 😉 aan toe.  Een tevreden man die heel veel mensen in de filmsector tevreden zal maken met het nieuws dat hij aanblijft.

 

Sjamaan Drouot

Zoals deze heren die zich bij het beantwoorden van onze nieuwjaarsvragen volgende quotes lieten ontlokken :

Vincent Bal : “Pierre Drouot is tamelijk onmogelijk op te volgen, dus moet hij nog maar even blijven.  Sinterklaas stopt toch ook nooit”

Peter Bouckaert : “Niemand kan Pierre Drouot beter opvolgen dan… Pierre Drouot.  Omdat hij er zelf nog veel zin in heeft en hij nog een aantal zaken wil realiseren.”

Bülent Öztürk : “Ik voel dat Pierre Drouot als een sjamaan blijft voor de Vlaamse filmindustrie en misschien nog zal aanblijven.  Zo hoop ik alvast.”

Bart Van den Bempt : “Misschien eerst gewoon even kijken hoever ze staan in de cloningindustrie en het experiment aangaan.”

Een heel leven in film

Toen Pierre Drouot in 2012 de Cultuurprijs in ontvangst mocht nemen uit handen van toenmalig minister van Cultuur Joke Schauvliege las zijn bio als volgt :

“De bio- en filmografie van Pierre Drouot (Oudenaarde, 1943) leest als een beknopte geschiedenis van 50 jaar vaderlandse film. In 1966 behoorde hij tot de eerste lichting afgestudeerden van de afdeling film van het RITS. Samen met medestudenten Paul en Guido Collet draaide hij prompt de lowbudgetfilm ‘Cash? Cash!’ (1967), een genrefilm die de tijdsgeest raak in beeld bracht. Talent was er genoeg in die periode, maar op veel belangstelling kon de Vlaamse cinema toen niet rekenen. Daar bracht hij op zijn manier verandering in. Drouot ontpopte zich tot een rebelse regisseur die in films als ‘L’étreinte’ (1968), ‘Louisa, een woord van liefde’ (1972) en ‘Dood van een Non’ (1975) het artistieke met het commerciële verzoende.

Van (co-)regisseur evolueerde hij tot (co-)scenarist en vervolgens tot (co-)producent voor films van o.a. Harry Kümel (‘Daughters of Darkness’), Fons Rademakers (‘Because of the Cats’), André Delvaux (‘To Woody Allen, From Europe With Love’), Benoit Lamy (‘Ceci n’est pas Bruxelles’; en als line-producer: ‘Jambon d’Ardenne’), Patrick Lebon (‘Salut en de kost’), Patrick Conrad (‘Mascara’), Raoul Servais (‘Taxandria’) en Jaco Van Dormael (‘Toto le héros’).

Van 1979 tot 1988 gaf Drouot ook les aan het INSAS in Brussel en behoorde hij tot de stichtende leden en beheerders van pan-Europese initiatieven zoals het opleidingsprogramma EAVE (European Audio-Visual Entrepreneurs) en SCALE, het Europese hulpprogramma aan kleine productielanden. Daarnaast was hij ook vele jaren voorzitter van de Vereniging van Belgische Filmproducenten, de Belgische Vereniging van Film en Televisie Auteurs en van de Vlaamse Film Producenten Bond. Sinds december 2002 is Pierre Drouot verbonden aan het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Eerst als expert en coach, vanaf 2005 als begeesterd directeur-intendant van het Fonds.

Bekijk ook

Jonas Hollevoet over Arme jongen zo ver van huis!

Arme jongen zo ver van huis maakte onlangs nog deel uit van de Competitie voor …