‘Marina’ grote winnaar van de Ensors

Vanavond reikte Filmfestival Oostende live op televisie de Ensors, de Vlaamse Filmprijzen uit. In 13 categorieën won de film “Marina” maar liefst 5 Ensors, met als hoofdprijs de Ensor voor Beste Film. Ook “Het Vonnis” en “Flying Home” vielen meermaals in de prijzen.

‘Marina’ maakte de film kans op acht Ensors en verzilverde er vijf van. De film van Stijn Coninx, die met  meer dan een half miljoen bezoekers één van de meest geliefde films van het voorbije jaar was, kreeg de Ensor voor Beste Film. Ook de Ensor voor Beste Regie ging naar Stijn Coninx, voor zijn regieprestatie voor de film ‘Marina’. Het scenario van ‘Marina’, van de hand van Rik D’hiet en Stijn Coninx won de Ensor voor Beste Scenario.

Koen De Bouw kon er zelf niet bij zijn, want zat op de set van ‘Winnipeg’. Skype haalde hem er toch even bij.

De Ensor voor Beste Acteur ging naar Koen De Bouw voor zijn hoofdrol in ‘Het Vonnis’. Hij speelde er de rol van Luc Segers die nadat de moordenaar van zijn vrouw door een procedurefout vrijuit gaat, het recht in eigen handen neemt. Charlotte De Bruyne kreeg de Ensor voor Beste Actrice voor haar rol in ‘Flying Home’. Zowel Koen De Bouw als Charlotte De Bruyne krijgen hun ster op de Walk of Fame van Oostende.

Viviane De Muynck druk aangeklampt na de ceremonie. Als winnares van de Ensor voor de beste vrouwelijke bijrol.

Johan Van Assche won de Ensor voor Beste Acteur in Bijrol voor zijn acteerprestatie in ‘De Behandeling’. De Ensor voor Beste Actrice in Bijrol ging naar Viviane De Muynck uit ‘Flying Home’. De jonge acteur Spencer Bogaert kreeg de Ensor voor Beste Debuut voor zijn hoofdrol in ‘Labyrinthus’.

De muziek van ‘I’m the same, I’m another’, van de hand van Albert Markos, werd bekroond met de Ensor voor Beste Muziek. Frank van den Eeden kreeg de prijs voor Beste D.O.P. voor zijn werk bij de film “Het Vonnis”. “Marina” kreeg nog twee extra Ensors: Beste Art Direction (Hubert Pouille) en Beste Kostuum (Catherine Marchand). De Ensor voor Beste Montage was voor Philippe Ravoet, die instond voor de montage van ‘Het Vonnis’. De Belgische inzending voor de Oscars: ‘Deux jours, une nuit’, won de Ensor voor Beste Coproductie.

Bart De Pauw mocht het nadien natuurlijk uitleggen aan de pers.

De keuze voor de winnaars binnen de verschillende Ensorcategorieën werd gemaakt door een professionele jury onder voorzitterschap van Bart De Pauw. Daarnaast heeft ook het publiek zijn stem kunnen uitbrengen. Het grote publiek was het eens met de jury en gaf eveneens aan ‘Marina’ de Telenet Publieksprijs, net zoals ook de filmindustrie ‘Marina’ aanduidde als Beste Film.

Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz gaf bovendien ook de Cultuurprijs weg aan Frank van den Eeden.

Twee andere professionele jury’s hebben binnen de Vlaamse kortfilms en documentaires ook prijzen uitgedeeld. De documentaire ‘What About Eric’ kreeg de Ensor voor Beste Documentaire. De Ensor voor Beste Kortfilm binnen de categorie fictie ging naar ‘Houses With Small Windows’ (Bülent Özturk), Wouter Bongaerts mocht de Ensor voor  de beste kortfilm binnen de categorie animatie meenemen voor zijn ‘Mia’.

Bekijk ook

Lukas Dhont naar de Oscars!!

Close van Lukas Dhont is genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Speelfilm. Dat maakte …