‘Marina’ overschrijdt de kaap van de 400.000. toeschouwers

‘Marina’ heeft de kaap van de 400.000. toeschouwers overschreden. Heel knap.  Dat betekende meteen dat de makers een omlijste affiche ontvingen, waarop vermeld stond dat hun film tot nu toe al goed was voor 400.000 bezoekers.  Zoiets heet ‘De Diamanten Award’.  Die omlijste affiche werd overhandigd aan Matteo Simoni en Evelien Bosmans.  De Gouden, Platina en Diamanten Award (voor respectievelijk 100.000, 200.000 en 400.000 bezoekers) werd voor Vlaamse filmproducties in het leven geroepen door de vzw Les Films du Bord de Mer (Filmfestival Oostende) met de steun van het VAF/Filmfonds.

Naast ‘Het Vonnis’ van Jan Verheyen en ‘FC De Kampioenen – Kampioen zijn Blijft Plezant’ van Eric Wirix, is ‘Marina’ de derde film die op een paar weken tijd in de top 20 van meest bezochte Vlaamse films indook.  ‘FC De Kampioenen’ zit momenteel aan 545.000. verkochte tickets, Jan Verheyen en ‘Het Vonnis’ moeten het met 380.000. toeschouwers stellen. Eric Wirix en co hebben voorlopig nog geen Gouden, Platina of Diamanten Award gekregen.  De film kreeg ook geen subsidie van het VAF.  Benieuwd of de mensen van Skyline zelf hun affiche zullen laten inlijsten.

3 recente Vlaamse films in top-20

 

Zo staat ‘FC De Kampioenen’ op de 9de plaats in de top-20 van de meest bekeken Vlaamse Films Aller Tijden, terwijl ‘Marina’ op de 18de plaats staat en ‘Het Vonnis’ op 19.  De top-20 wordt geleid door Erik Van Looy met ‘Loft’ en op 2, 3 en 4 staan 3 films van Stijn Coninx : ‘Koko Flanel’, ‘Hector’ en ‘Daens’.  Jan Verheyen zag door de recente successen van de Vlaamse films twee van zijn eerdere films uit die top-20 gedonderd : ‘Team Spirit 2’ komt nu op 21 te staan, terwijl ‘Team Spirit’ op 22 komt.  Op 15 staat wel nog een andere film van hem : ‘Zot van A.’

 

‘Marina’ is gebaseerd op de jeugdherinneringen van zanger Rocco Granata, speelt sinds 6 november in de Belgische bioscoopzalen en houdt dapper stand in de top 10 van de nationale bezoekersaantallen.

Op naar Palm Springs

Donderdagochtend vertrekken regisseur Stijn Coninx, Matteo Simoni en producent Peter Bouckaert naar Palm Springs Filmfestival (Californië) alwaar de film vertoond zal worden, net zoals ‘Het Vonnis’ die eveneens geselecteerd werd. De film van Eric Wirix werd niet geselecteerd. Wel aanwezig in Palm Springs is Felix Van Groeningen met ‘The Broken Circle Breakdown’ dat in de laatste rechte lijn naar de eindmeet van de Oscars gaat.

‘Marina’ is een productie van Peter Bouckaert voor Eyeworks, in coproductie met de broers Dardenne en het Italiaanse Orisa Produzioni.  De film kon rekenen op steun van o.a. het VAF/Filmfonds, één, Wallimages en de Belgische tax shelter voor filmfinanciering.  De film wordt verdeeld door KFD (Kinepolis Film Distribution).

Zie ook :

Al 100.000. bezoekers

Peter Bouckaert over 2014

Bekijk ook

De soundtrack van De Patrick op vinyl!

Wat een jaar was het voor het uitbrengen van vinyl, na de aankondiging van Bullhead, …