Mathieu Mortelmans en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016-2017)

Dit jaar leek de Vlaamse competitie op het IKL meer op een Waalse. Er werd wellicht meer Frans gesproken dan Vlaams. Misschien ingegeven door de overwinning vorig jaar van Anouk Fortunier en haar ‘Drôle d’oiseau’.  Mathieu Mortelmans viel niet in de prijzen in Leuven. Maar zijn ‘Complices’ is wel de enige kortfilm van een Vlaamse filmmaker die dit jaar genomineerd is voor een Magritte. En zonder dat we de concurrentie gezien hebben, is hij wat ons betreft topfavoriet. Al zou hij de lengte kunnen tegen hebben. Want zijn film is een lange kortfilm. Bijna een episode van een misdaadserie.

Antwerpenaar Mortelmans draait wel vaker in het Frans. Wegens vlot tweetalig.  Maar ook aan Vlaamse kant vindt hij goed zijn weg. Zo heeft hij 2 seizoenen van ‘De Kroongetuigen’ gedraaid, een paar afleveringen van ‘Vermist’ S7 en van het tweede seizoen van ‘De Bunker’ en intussen heeft hij er ook de opnamen opzitten van ‘Gent-West’, een nieuwe prestigieuze gevangenisserie die hij samen met Jeroen Dumoulein draaide. Mathieu beantwoordde ook onze vraagjes.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Het jaar 2016 was zeker geen topper. Als we de laatste 12 maanden puur afrekenen op basis van het aantal bezoekers versus de verwachtingen, kunnen we zeker niet van grote successen spreken. Wat de kwaliteit en de ambitie betreft, gaan we toch voort op het goede elan van de laatste jaren. Ik vond vaak scenario – of wat er van overbleef – het grootste issue voor veel van de films die ik zag. Ik zie daar zeker een uitdaging in voor het komende jaar. We hebben schitterende makers, productiehuizen en -ploegen dus dat komt zeker goed.
2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Ik ga mij hoofdzakelijk concentreren op mijn eerste langspeelfilm ‘Bastaard‘. Dat wordt een psychologische thriller die ik komende zomer draai. Daar kijk ik enorm naar uit !

Er wacht mij ook het laatste deel van de postproductie van ‘Gent-West’, een gevangenisreeks die ik in 2016 draaide voor Marmalade en VIER/Telenet.

Verder ontwikkel ik ook het idee voor een tweede langspeelfilm: een tweetalig project bij een groot Vlaams productiehuis.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)
Adil, Bilal en hun DOP Robrecht Heyvaert: straffe mannen die terecht heel hard blijven gaan in binnen- en buitenland ! ‘Home’ van Fien Troch en Nico Leunen : een onverwacht fijne ontdekking op het FilmFest Gent. ‘King of the Belgians’ bekijk ik deze week op het BE Film Festival. Ik kijk er enorm naar uit !

Het lijkt bijna een evidentie te worden maar dat is het niet : het buitenlands parcours van Matthias Schoenaerts blijft indrukwekkend !

Verder niets dan goed over de ploegen waarmee ik op ‘De Bunker 2’ en op ‘Gent-West’ heb mogen werken.
4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Uitkijken naar ‘Le Fidèle’ van Michaël R. Roskam.

Ik ben heel benieuwd naar ‘Dode Hoek’ van Nabil Ben Yadir en ook naar ‘Patser‘, de derde film van Adil en Bilal. ‘Het Tweede Gelaat’ van Jan Verheyen wordt ongetwijfeld ook een blockbuster van formaat. ‘Cargo’ maakt me nieuwsgierig.

Verder ben ik ook benieuwd naar wat ze bij Marmalade uit de mouw gaan toveren in 2017.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

– Wordt 2017 een goed filmjaar ?

– Ja.

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?
Wie waagt er zich aan een remake van ‘Zaman’ ?

Zie ook : 

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoordden

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …