Matthias Schoenaerts op het Filmfestival van Venetië

In deze periode van het jaar zullen we de internationale filmfora weer wat attenter moeten gaan volgen. Om te zien of films van bij ons op de grote nazomerfestivals aanwezig zijn.  Zoals daar in de eerste plaats zijn, de filmfestivals van Venetië en Toronto, maar ook Locarno of San Sebastian.  Er zijn veel films van bij ons waarvan we hopen ze in een selectie terug te vinden van die festivals : zo denken we aan ‘Cargo’ van Gilles Coulier, ‘Façades’ van Nathalie Basteyns en Kaat Beels, ‘Zagros’ van Sahim Omar Kalifa, ‘Blue Silence’ van Bülent Öztürk, ‘Vele hemels’ van Jan Matthys en natuurlijk ‘Le fidèle’ van Michaël R. Roskam met Adèle Exarchopoulos en natuurlijk Matthias Schoenaerts.  Die laatste zal er zeker al bij zijn in Venetië, zo valt vandaag op alle grote, internationale fora te vernemen. Want ‘Our Souls at Night’ gaat in wereldpremière in de Dogenstad.  ‘Our Souls at Night’ is een film met Jane Fonda en Robert Redford, maar dus ook mét Matthias Schoenaerts.  Fonda en Redford zijn intussen twee monumenten van de filmindustrie. En zo worden ze ook gevierd in Venetië.

Op zich is het opmerkelijk dat ‘Our Souls at Night’ geselecteerd is voor Venetië.  Want de film is een Netflix-productie. Op het Filmfestival van Cannes was er nog veel heisa toen de Netflixproductie ‘Okja’ van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho er werd vertoond.  Het festival besliste intussen dat er voortaan nog enkel films in de officiële selectie worden opgenomen die ook in de Franse bioscopen uitkomen.  Het filmfestival van Venetië laat er zich ook niet op betrappen de film te selecteren voor de competitie. Het is er festivaldirecteur Alberto Barbera wellicht vooral om te doen twee grote sterren van de cinema van weleer in de bloemetjes te kunnen zetten. ‘Our Souls at Night’ wordt veilig en wel buiten competitie vertoond. Het is voor het eerst dat Fonda en Redford samen voor de camera staan sinds ‘The Electric Horseman’, een film uit 1979, 38 jaar geleden dus.  ‘Barefoot in the Park’, de eerste film waarin ze samen te zien waren, dateert van 1967, een halve eeuw terug.

‘Our Souls at Night’ werd geregisseerd door Ritesh Batra, de Indische maker van ‘The Lunchbox’, en is een bewerking van een boek van Kent Haruf. Het verhaal speelt zich af in een klein dorp in Colorado waar weduwe Addie (Jane Fonda) op zoek is naar gezelschap. Ze brengt een onverwacht bezoekje aan haar buurman, weduwnaar Louis (Robert Redford).

 

Bekijk ook

Dit was het Debat van de Ensors 2023!

Op zondag 29 januari, de derde dag van het Filmfestival te Oostende, vond het Debat …