Michaël R. Roskams ‘Le Fidèle’ naar Venetië

VENETIË / BRUSSEL, 27 juli 2017. ‘Le Fidèle’, de derde speelfilm van Michaël R. Roskam (‘Rundskop’, ‘The Drop’), heeft een uitnodiging op zak voor de Officiële Selectie van het Filmfestival van Venetië (Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica, 30 aug–9 sep). De film krijgt er zijn wereldpremière. Ook Kevin Janssens, Tibo Vandenborre en Johan Leysen worden op het Lido van Venetië verwacht. Zij zijn op het festival te zien in de Belgische productie ‘Tueurs’. Matthias Schoenaerts zit natuurlijk ook nog in een andere film in Venetië, ‘Our Souls at Night’ van Ritesh Batra, aan de zijde van Robert Redford en Jane Fonda, en Sam Louwyck zit dan weer in ‘Les garçons sauvages’ van de Fransman Bertrand Mandico.  En ook Fien Troch is natuurlijk in Venetië als jurylid van de Orrizonti-competitie. 

“Aangezien ‘Le Fidèle’ een liefdesverhaal is, heb ik altijd stiekem gehoopt op een selectie in Venetië, meer dan waar ook”, zegt Michaël R. Roskam in een eerste reactie. “De stad van de liefde en van één van de belangrijkste festivals ter wereld… Daar de wereldpremière mogen vieren, is gewoonweg fantastisch!”

‘Le Fidèle’ is Roskams derde speelfilm, na het Oscar-genomineerde Rundskop en zijn Amerikaanse filmdebuut ‘The Drop’. In deze romantische neo-noir brengt hij Matthias Schoenaerts en de Franse actrice Adèle Exarchopoulos (‘La Vie d’Adèle’) samen in een donkere liefdestragedie tegen de achtergrond van het beruchte Belgische gangstermilieu.

Le Fidèle

Het is liefde op het eerste gezicht tussen de raadselachtige Gino “Gigi” Vanoirbeek en de beloftevolle racepilote Bénédicte “Bibi” Delhany. Passionele, onvoorwaardelijke liefde. Maar Gigi draagt een geheim met zich mee. Het soort geheim dat levensbedreigend kan zijn, voor hen beiden en voor iedereen rond hen. Gigi en Bibi zullen tegen het noodlot, rede en hun eigen zwaktes in moeten vechten om hun liefde te redden. Maar hoe lang kan je vechten voor iets dat misschien al lang verloren is?

De vaste ploeg van Roskam

Naast Schoenaerts en Exarchopoulos zijn er bijrollen voor o.a. Sam Louwyck en Stefaan Degand. Roskam schreef het scenario samen met Thomas Bidegain (scenarist van o.m. ‘Dheepan’ en ‘De rouille et d’os’) en Noé Debré (‘Dheepan’). Zijn crew is grotendeels dezelfde gebleven als ten tijde van zijn eerste Belgische film. Nicolas Karakatsanis stond opnieuw achter de camera, nadat hij eerder ook al meewerkte aan ‘Rundskop’ en ‘The Drop’. Alain Dessauvage zorgde voor de montage, Raf Keunen tekende voor de originele muziekscore.

‘Le Fidèle’ is een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film (‘Rundskop’, ‘D’Ardennen’), in coproductie met Peter Bouckaert van Eyeworks, Jean-Yves Roubin van Frakas Productions en tv-zender RTBF. De Franse coproducent is Pierre-Ange Le Pogam van Stone Angels, de Nederlandse coproducenten zijn Maarten Swart voor Kaap Holland Film BV en Bruno Felix & Femke Wolting van Submarine.

Na de wereldpremière tijdens de 74ste editie van het Filmfestival van Venetië, in de Officiële Selectie buiten competitie, brengt Kinepolis Film Distribution (KFD) Le Fidèle bij ons in nationale release op 4 oktober. Begin november komt de film ook uit in Frankrijk (via Pathé) en in Nederland (Paradiso Filmed Entertainment). In de VS is Neon, vorig jaar opgericht door het powerduo Tim League en Tom Quinn, de distributeur.

Heel veel Belgen in Venetië

Verschillende mensen die met ‘Le fidèle’ te maken hebben, hebben nog andere belangen te verdedigen in Venetië. Sam Louwyck bijvoorbeeld speelt ‘The Captain’ in ‘Les garçons sauvages’ of ‘The Wild Boys’ van de Fransman Bertrand Mandico. Een film met onder meer Elina Löwensohn over vijf jongens uit betere families die een wrede misdaad begaan. De film is geselecteerd voor The International Critics Week in Venetië. En Matthias Schoenaerts zit ook in ‘Our Souls at Night’, een film waarbij hij wellicht wat in de schaduw zal staan van sterren als Robert Redford en Jane Fonda die mensen spelen die op latere leeftijd de liefde vinden. Bart Van Langendonck doet eveneens een dubbelslag. De producent van ‘Le fidèle’ is ook coproducent van ‘Tueurs’, een actiethriller waar in Franssprekend België al veel te doen was, onder meer omdat de helft van het regieduo, meer bepaald François Troukens, een voormalige gangster is, die na een carrière als tv-presentator nu dus ook gaat regisseren. En met succes blijkbaar.  In zijn film zitten naast de Vlamingen Kevin Janssens, Tibo Vandenborre en Johan Leysen ook bekende Waalse namen als Bouli Lanners, Olivier GourmetNatacha Régnier en Anne Coesens.  De co-regisseur van François Troukens is de meer ervaren Jean-François Hensgens, die hier de camera hanteerde, net als bij de laatste drie films van Joachim Lafosse en een dertigtal andere langspelers. ‘Tueurs’ werd uitgenodigd voor het ‘Cinema nel Giardino’-nevenprogramma.  O’Brother brengt ‘Tueurs’ bij ons op 6 december uit.

 

Zie ook :

 

Kevin Janssens over ‘Tueurs’

Nog Kevin Janssens over ‘Tueurs’

Kevin Janssens over zijn tegenspelers in ‘Tueurs’

Matthias Schoenaerts met Jane Fonda en Robert Redford in Venetië

‘Le fidèle’ ook al verkocht aan China

 

 

Bekijk ook

Gratis tickets voor Filmfestival Oostende!

Deze wedstrijd is afgelopen! Als partner van Filmfestival Oostende mag Cinevox een hoop tickets weggeven …