Michael Roskam vanuit Los Angeles : “‘Rundskop’ zit volgens mij niet bij de favorieten. Maar we kunnen verrassen.”

Vrijdagavond 20 januari 22 uur Belgische tijd, 13 uur in Los Angeles. Michaël R. Roskam heeft er een zoveelste vergadering opzitten in de buurt van Hollywood, wanneer we hem aan de lijn krijgen. Hij is onderweg naar zijn hotel en kan ons even te woord staan.  Hij is daar intussen al lang geen nobody meer.  Het toonaangevende vakblad Variety zette hem in de lijst van de 10 nieuwe regisseurs die in de gaten moeten gehouden worden en zijn film maakte ook een opvallende beurt op het Palm Springs Festival, het laatste belangrijke Amerikaanse festival in de aanloop naar de nominaties, waar Matthias Schoenaerts met de acteursprijs ging lopen. Een zoveelste prijs voor de film op Amerikaanse bodem.  En vooral : deze week is ‘Rundskop’ geselecteerd voor de shortlist van de 9 films die nog in aanmerking komen voor een nominatie voor de Oscar van Beste Buitenlandse Film.  Uit een lijst van 63 werden er 9 films geselecteerd.  Dinsdag worden de uiteindelijke 5 nominaties bekend gemaakt.  Maar wij hadden dus een gesprek met Michael Roskam terwijl hij aan het stuur zat van de wagen waarmee hij zich momenteel verplaatst.

“Ik heb net een afspraak gehad hier met een producent.  Wie weet zit er ooit wel eens een film in hier. We zullen zien.  Ik blijf gewoon voortdoen in België en dan zie ik wel of hier iets uit de bus komt.”

Ben je nu nog campagne aan het voeren?  Kan je nu nog iets doen?

“Nog een beetje. Fin, campagne, dat is misschien een raar woord voor de moeite die je gewoon doet om ervoor te zorgen dat de mensen op de hoogte zijn van je film en je bestaan.  Nu weten ze het wel, omdat we in die shortlist van 9 films.  Dus is het nu niet meer zo nodig om nog iets te doen. Bij de vorige screenings mochten de producenten en regisseurs nog aanwezig zijn en mochten ze Q&A’s doen (red. Questions & Answers : interviews).  Dus als er dan members van the academy in het publiek zitten, en je bent daar aanwezig, dan kunnen ze je vragen stellen, zoals dat op elk festival gebeurt.  Maar nu is er een beperkt comité dat bepaalt wie genomineerd wordt.  En de leden van dat comité krijgen nu nog eens alle 9 films te zien.  En die 9 screenings zijn gesloten.  Daar mag niemand naartoe.”

Uit hoeveel leden bestaat dat comité?

“Ik denk 22.  Er zijn 22 leden die nu beslissen.  Daar zitten producenten, filmmakers, acteurs tussen.  Bijvoorbeeld Annette Bening zit daar in, Michael Mann zit er dit jaar ook in, voilà, het zijn die jongens die beslissen welke vijf films uiteindelijk genomineerd worden.”

Ben je nu aan het zweven door de straten van L.A.?

“Wel, laten we zeggen : de ophanging van mijn auto is relatief zacht, dus het voelt zweverig aan, maar voor de rest hou ik de voetjes op de grond.  Het is plezant, het is goed, maar op de duur besef je wel dat er ook energie kruipt in de aandacht voor je persoon en voor je film.  En dat zorgt er ook voor dat ik niet aan het doen ben wat ik eigenlijk zou moeten doen : films maken.  Het zijn mooie tijden hé.  Ongelukkig word je niet van al die complimenten, maar soms denk ik wel : het is goed geweest, laten we nu maar doordoen.”

Je blijft nu nog met 9 kanshebbers over. Ken je eigenlijk je tegenstanders goed?

“Sommigen van reputatie, van de films die ze al gemaakt hebben.  Van de nieuwe lichting ken ik niemand.  Ik ben wel ondertussen goed bevriend geraakt met een andere kandidaat, met Ole Madsen die de Deense film ‘Superclasico’ gemaakt heeft.  En we zitten hier in hetzelfde hotel. Hij is momenteel bezig met een film te ontwikkelen in Hollywood  en we zijn zowat buddies geworden. Het is een heel fijne kerel.”

We hebben hier op Cinevox even gekeken op Imdb naar de quotering van de 9 films.  Ik weet niet of jij al die oefening gemaakt hebt?

“Nee.  Nog niet.”

Volgens die quotering zit jij bij de beste vijf.

“Ach fijn (lacht). Dat is toch al iets hé.”

Je maat Ole staat daar wel op de laatste plaats.

“En op de hoeveelste plaats staan wij?  Gewoon uit nieuwsgierigheid.”

‘Rundskop’ staat op de vierde plaats, ex aequo met ‘Pina’.

“Als ik mijn persoonlijke analyse maak, zal het allemaal afhangen van wat ze met ‘Pina’ gaan doen.  Gaan ze er van uit dat ‘Pina’ al genomineerd zal zijn in de categorie ‘beste documentaire’ en nomineren ze die film daarom niet, dan vermoed ik dat we een kans hebben om in die top 5 te komen.  ‘A Separation’, ‘Monsieur Lhazar’, ‘In Darkness’ en ‘Footnote’ lijken mij de grote favorieten. En ook ‘Pina’.  Maar als ze redeneren dat ‘Pina’ er in de categorie van de documentaires bij zal zijn, dan maken we misschien ook een kans op een nominatie.  Ik ben voorzichtig optimistisch.  Ik denk dat we kunnen verrassen, zoals we dat altijd al gedaan hebben met deze film.  Ik hoop dat we kunnen blijven verrassen, dan zitten we erbij. Ja bon, is het zo niet, dan is het zo niet hé (lacht).

Het feit dat je bij de 9 laatste bent, uit die 63 inzendingen, is natuurlijk de grootste erkenning hé.  Je bent eruit gepikt.

“Dat is het. Voor mij is het gewoon een fantastisch jaar geweest. We zijn bijna exact een jaar verder,  2 februari is de film uitgekomen in België, en als ik dan kijk wat er allemaal gebeurd is… Die ’10 director’s to watch’ van Variety is eigenlijk al een award op zich. We zitten in de shortlist van 9.  Ik ben nu hier op een heel leuke manier contacten aan het leggen met heel veel toffe mensen, de film heeft het goed gedaan, we hebben al die prijzen gewonnen, nu ook nog eens al die nominaties voor de Magrittes,… Ik wil maar zeggen, het is niet zo dat ik het gevoel heb dat ik nog iets nodig heb om van een geslaagd filmjaar te kunnen spreken. Nu gaat het gewoon nog om de extra-topping : de slagroom en de kers.  Maar het blijft sowieso een heel lekkere taart.”

Wanneer kom je nu terug?

“Zondag kom ik aan in België.”

En stel nu dat je een nominatie haalt, wie zal er dan in de zaal zitten om de eventuele Oscar op te halen?

“Dat weet ik niet.  Ik heb geen idee. Ik ga ook dinsdag gewoon verder werken aan wat ik van plan was te doen. Ik ga daar niet op wachten.  Ik werd al gevraagd om ergens in een tv-studio te gaan zitten en de bekendmaking van de nominaties live te volgen.  Ik wil gerust reageren in het geval ik genomineerd ben, maar ik ga daar niet zo gaan staan en mensen getuige laten zijn van mijn reactie.”

Heb je anders nog een boodschap voor België?

“Ja, ik kom terug. Tot zondag!”

 

Lees ook :

de tegenstanders van ‘Rundskop’

Hollywood houdt Roskam in de gaten

 

 

 

 

Check Also

Boris Van Severen over zijn rol in ‘Skunk’!

Boris Van Severen (‘Belgica’, ‘Déjà Vu’, ‘Arcadia’) konden we tijdens #FFO24 strikken voor een gesprek, …