Michel Sabbe en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016-2017)

Michel Sabbe is een vaste waarde bij het beantwoorden van onze nieuwjaarsvragen. Het opperhoofd van de scenaristengilde heeft natuurlijk zelf heel ervaring bij het schrijven van scenario’s voor series, kortfilms en langspelers.  En kent de wereld beter dan wie ook.  Wij dus altijd super benieuwd wat hij zal antwoorden op onze vragen.  En u vast ook.  We houden u niet langer in spanning. Hier komen onze vragen en… zijn antwoorden.

 

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

 
De consensus lijkt te zijn: een zo-zo-jaar, maar ik heb toch een paar mooie films gezien. ‘Le Ciel Flamand’ bijvoorbeeld. En ‘King of the Belgians’ moet ik nog zien, daar hoor ik ook alleen maar lovende dingen over. Dat het publiek dit jaar niet altijd z’n weg vond naar de Vlaamse films klopt wellicht, maar je kan niet elk jaar de records breken.
Zelf ben ik dit jaar vooral over de taalgrens op ontdekkingstocht geweest. Ik was script editor op ‘Ennemi Public’, een tiendelige RTBF-reeks over een kindermoordenaar die vervroegd vrijkomt en zich onder protest van de lokale bevolking terugtrekt in een abdij in de Ardennen. Wanneer er even later een meisje verdwijnt, breekt de hel los… Zonder enige twijfel één van de leukste en boeiendste ervaringen in mijn carrière. En ontzettend blij voor de schrijvers en makers dat de reeks zoveel succes heeft gehad, tot ver buiten de landsgrenzen. Ongelofelijk trouwens hoeveel aanstormend talent er in Brussel en Wallonië huist. Talent dat ongetwijfeld ook z’n weg naar film zal vinden.


2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

 
Ik heb meegeschreven aan ‘Dode Hoek’ van Nabil Ben Yadir, dus daar kijk ik heel erg naar uit. Première op 24 januari en daarna: iedereen naar de zalen aub want het is een sterke thriller geworden met een alweer fantastische Peter Van den Begin in de hoofdrol! (een mens mag al eens reclame maken, toch?)
Verder kijk ik ook uit naar de Vlaamse reacties op ‘Ennemi Public’ dat binnenkort op de VRT te zien zal zijn. En regisseur Jeroen Dumoulein zit nog altijd achter mijn vodden voor een filmscript…
3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

 
Peter Van den Begin: drie hoofdrollen op nauwelijks een paar maand tijd en alledrie heel erg verschillend (al moet ik ‘King of the Belgians’ zoals gezegd nog zien).

 

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

 

De jongens van A Team Productions (Hendrik Verthé en Kobe Van Steenbergen) hadden met Peter Ghesquières ‘Downside Up’ alweer een prijsbeest te pakken op IKL. Als kortfilms een indicatie voor de toekomst van de Vlaamse film zijn, dan zou ik hen en hun stal aan talent in de gaten houden. Ik denk dat ik het vorig jaar in deze vraagjes reeds vermeld heb, maar de film komt blijkbaar pas voorjaar 2017 uit, dus, nog maar eens: Kevin Meuls ‘My First Highway’ ziet er veelbelovend uit. En ‘Home’ van Fien Troch. En Nabil natuurlijk! En ongetwijfeld nog zoveel meer waarvan we nog weinig of niets weten…

 

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

 

Rood of wit?
Antwoord: rood. En laat de fles maar staan.

 

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

 

Aan Steve de Roover: waar en wanneer kunnen we “Forgotten Scares: an in-depth look at Flemish horror cinema” je documentaire over de Vlaamse horror-scene zien?

 

Zie ook : 

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoorden

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …