Millenium Documentaire Film Festival in Brussel

Terwijl in Leuven het dertiende Docville festival plaats vindt, is er in Brussel voor de achtste keer een tweetalig documentaire festival.  Tweetalig maar niet voor Nederlandstaligen.  Millenium gaat voor Frans en Engels, ook in de ondertitels, en dus moeten Vlamingen die er niet zeker van zijn dat ze een anderstalige film kunnen volgen zonder Nederlandse ondertitels zich onthouden.

Titels van Vlaamse makers zijn er sowieso ook in de minderheid.  In de internationale selectie vinden we onder meer de uitstekende documentaire van Andreas Lübbert terug, ‘El color del camaleon’, die ook in Leuven draait. Een aanrader voor al wie een vader heeft of voor alle vaders die een zoon hebben. Een crimi, een thriller, een odyssee en een lange liefdesbetuiging, zoals in onze bespreking gezegd werd.

 

‘No Man is an Island’ van Tim De Keersmaecker, een film uit 2015 waarin de regisseur twee vluchtelingen volgde die op het eiland Lampedusa een nieuw leven trachtten te beginnen. Dokter Pietro Bartolo, de eerste man die veel vluchtelingen te zien krijgen op Lampedusa, en ook een belangrijk figuur in de ‘Fuocoammare’, enkele maanden later winnaar van de Gouden Beer in Berlijn, is net als in de prijswinnaar van Gianfranco Rosi heel aanwezig in de film van Tim De Keersmaecker die intussen ook op dvd te verkrijgen is. Meer info over ‘No Man is an Island’ : klik hier.

Een andere heel opvallende film van Belgische makers, ‘Rien n’es pardonné’, van Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe, waarin het heel straffe verhaal verteld wordt van een heel straffe madame. De VRT  zond de docu vorige week nog uit en je kan de film mét ondertitels nog bekijken op de site van de zender.  Een absolute aanrader.  Klik hier om het verhaal te bekijken van activiste en journaliste Zineb El Rhazoui die haar thuisland Marokko ontvlucht na de Arabische Lente. In Parijs start ze een nieuw professioneel leven op de redactie van Charlie Hebdo, tot de terreur genadeloos toeslaat. Haar leven neemt daarna een radicale wending, van gecensureerde journaliste in Marokko tot de meest beschermde vrouw van Frankrijk.  Een absolute must.

Verder op het programma van het Millennium Festival ook de openingsfilm van DOCVILLE, ‘I’m Not Your Negro’ van Raoul Peck, tal van Belgische docu’s van over de taalgrens en heel veel internationale films.  Maar als je Nederlandstalige ondertitels bij je docu’s wilt, dan toch beter even naar DOCVILLE.

 

 

Bekijk ook

Close, Zillion en Roomies zijn de grote winnaars van De Ensors 2023!

Vanavond werden voor de dertiende keer De Ensors – de Vlaamse film- en televisieprijzen – …