Millenium Festival van start!

Van 5 tot en met 13 mei 2022 is het weer zover, dan kan je een week lang spraakmakende documentaires bekijken op het Millenium Festival in Brussel. In het programma staan ook dit jaar een aantal Belgische topfilms.

Millenium Festival zet sterk in op nieuw talent in de filmwereld. Dat weerspiegelt zich in het feit dat er niet alleen een Internationale Competitie is op het festival, maar ook de Internationale Youth Vision Competitie, waarin jonge filmmakers beloond kunnen worden voor hun werk. Daarnaast is er ook oog voor de Belgische cinema met een Belgische Competitie en de Young Belgian Talents Competitie voor beginnende cineasten van eigen bodem. Wij lijsten voor u al graag enkele films op van Vlaamse makers of met Vlaamse invloeden.

A Small Town in Spain, triptych – Jan Vromman

In A Small Town in Spain, triptych kijkt regisseur Jan Vromman terug op de geschiedenis van het Spaanse stadje Trujillo. De bewoners daarvan zijn daarbij nooit ver weg.

Deze docu is één van de films uit de reeks Close Up Belgian, die focust op Belgische cinema.

De Vaststelling van De Grijze Garnaal – Remi Murez

Terwijl de zeegolven onvermoeibaar de kust op en af rollen, dreigt onder het wateroppervlak het gevaar van een monster van ijzer en gas. Terwijl de dieren hun gang blijven gaan en de meeuwen alarmerend lijken te krijsen, primeert vooral de vraag wat de mens hiermee zal doen?

Newcomers – Camille Ghekiere

Vier jonge tieners die vanuit Syrië, Marokko, de Dominicaanse Republiek en Colombia naar hier verhuisden, zoeken hun weg in het soms verbazende België. Voorzien van heel wat fantasie en muzikale ingevingen delen ze hun verhaal.

Camille Ghekiere won met deze film al een VAF Wildcard en de prijs voor Beste Kortfilm tijdens de Kortfilmcompetitie op Filmfestival Oostende. “Sinds ik zelf op Erasmus ging in het zuiden van Spanje had ik het idee dat we veel kunnen leren van zuiderse landen wanneer het gaat over levenswijsheid en sociale cohesie”, vertelde Ghekiere toen over haar film. “Daar weten ze beter dan wij in België hoe je samenhorigheid creëert. Toen ik de jongeren uit de film ontmoette, was dat voor mij de perfecte spreekbuis om dat verhaal te vertellen.” Recent won Newcomers bovendien een prijs voor de montage ervan op Brussels Short Film Festival.

Deze film behoort tot de Close Up Belgian-reeks van het Millenium Festival.

Paradisiac – Bas Van Hoeck

Bas Van Hoeck studeerde met Paradisiac af aan het RITCS. In de film volgt hij Ben Abderrahman, eigenaar van Hotel Mozart in het hartje van Brussel. Geïnspireerd door zijn geloof en eigen overtuigingen deelt Ben dagelijks wat hij heeft met anderen: elke avond deelt hij brood uit aan wie daar nood aan heeft en stelt hij lege kamers in zijn hotel open voor mensen zonder slaapplaats.

Paradisiac maakt deel uit van de Young Belgian Talents Competitie.

Pipa & Nona – Marie Christiaens

Soms moet je de inspiratie voor een film niet te ver zoeken, moet Marie Christiaens gedacht hebben. Na haar filmstudies brengt ze in Pipa & Nona het levensverhaal van haar eigen grootouders op het witte doek. Een magische reis door de tijd.

Christaens werd met deze film genomineerd in de Young Belgian Talents Competitie.

Tout va bien! Le cinéma de Jan Bucquoy – Stefan Thibeau

In het spoor van Marie Bucqouy, dochter van regisseur Jan Bucquoy, maakt deze film een reis die zich focust op het werk van die laatste. Allerlei uiteenlopende locaties passeren daarbij de revue: van camping Cosmos tot het Slipmuseum! Langzaam vervagen de grenzen tussen fictie en realiteit… tot de reis ten einde komt bij Bucquoys meest recente werk: La Dernière Tentation des Belges. Thibeau levert zo een film af over een filmmaker en zijn nieuwste wapenfeit.

Tout va bien! is onderdeel van de reeks Close Up Belgian.

What makes us Boys – Janet van den Brand, Timothy Josha Wennekes

 Eén ding staat centraal in What Makes Us Boys: de broederband tussen de veertienjarige Daan en zijn elfjarige broer Sam. De twee groeien op in een Nederlandse woonwijk, maar hebben het niet altijd makkelijk. Gelukkig hebben ze steun aan elkaar, maar wanneer Daan naar de middelbare school vertrekt en zijn broertje achterblijft in de lagere school, wordt hun band op de proef gesteld.

Deze film maakt kans op een prijs in de Belgische Competitie.

Het volledige programma van Millenium Festival kan je hier vinden.

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …