Home / Nieuws / Minister Sven Gatz reikt Ultimas 2018 uit, ook Lukas Dhont valt in de prijzen.

Minister Sven Gatz reikt Ultimas 2018 uit, ook Lukas Dhont valt in de prijzen.

Gisterenavond reikte minister van cultuur Sven Gatz in de AB in Brussel tijdens een feestelijke zaalshow de Ultimas 2018 – de Vlaamse Cultuurprijzen – uit. Het werd een terugblik op de meest opmerkelijke prestaties in de culturele sector van het afgelopen jaar. Met de cultuurprijzen eerde minister Gatz de twaalf laureaten uit verschillende disciplines met een opmerkelijke erkenning. Naast de Ultimas werd ook de BILL-award uitgereikt, aan jong artistiek talent. De awardshow werd in goede banen geleid door Kirsten Lemaire en Erhan Demirci. Tamino zorgde voor een eerste muzikaal hoogtepunt, waarna Arno en Black Box Revelation een verrassingsact brachten. 

Onderaan vindt u de lijst met alle laureaten van de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste.

Zij ontvangen een geldbedrag van 10.000 euro – de prijs voor Algemene Culturele Verdienste krijgt 20.000 euro – een foto- en videoreportage en een nieuwe Ultima-award, gemaakt door Stefaan Dheedene.

foto: Jasper Jacobs

Over de Ultimas:

De Ultimas, ook wel bekend als de Vlaamse Cultuurprijzen, zijn de prijzen waarmee de Vlaamse Gemeenschap het cultureel belang van het werk van de laureaten erkent. Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiestenn, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf Ultimas uitgereikt, sinds 2018 aangevuld met de BILL Award voor jong artistiek talent.

Minister van Cultuur Sven Gatz: “Het is nu het derde jaar dat we Ultimas uitreiken om verdienstelijkke artiesten of culturele organisaties te lauweren. De eerste keer deden we dat in Gent in de Vooruit en vorig jaar in de Antwerpse Arenbergschouwburg. In de AB ben ik als Brusselaar blij een thuismatch te mogen spelen. De feestelijke uitreiking van onze Ultimas is intussen een evenement geworden waar heel de cultuursector naar uitkijkt. Ook omdat het dé gelegenheid is om te feesten met heel ons culturele veld en wie weet wel nieuwe samenwerkingen op poten te zetten!”

De laureaten voor 2018 zijn:

Algemene Culturele Verdienste: Jan Decorte en Sigrid Vinks

Amateurkunsten: The Ostend Street Orkestra

Architectuur: Marc Dubois

Beeldende Kunst: Otobong Nkanga

Circus: Danny Ronaldo

Cultureel Ondernemerschap: BKRK – bokrijk brandmerkt

Film: Lukas Dhont

Immaterieel Erfgoed: Reveil

Letteren: Peter Verhelst

Muziek: Tamino

Podiumkunsten: De Theatermaker

Sociaal-cultureel volwassenenwerk : Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen

Bill Award: Hind Eljadid

Bekijk ook

Spielberg werkt met Gents productiehuis aan Virtual Reality project over genocide!

A Mad Production, het Gents documentaire productiehuis gespecialiseerd in Film, Animatie en Virtual Reality voor …