Home / Nieuws / Varia / ‘Minoes’ van Vincent Bal op Netflix

‘Minoes’ van Vincent Bal op Netflix

Vincent Bal (‘Brabançonne’, ‘Nono, het zigzagkind’) kon recent de stemmenregie voor de film ‘Urbanus de Vuilnisheld’ nog op zijn conto schrijven, die nu in de zalen loopt. In 2001 regisseerde hij ook ‘Minoes’, naar een verhaal van Annie M.G. Schmidt. Daarmee wist hij bij onze noorderburen in 2002 twee Gouden Kalveren te verzilveren, voor beste actrice (Carice van Houten) en beste langspeelfilm. Achttien jaar na datum krijgt de film op Netflix een tweede jeugd.

Sinds 2016 is Vincent erg actief op Instagram met zijn Shadowology project. Hij kon ondertussen rekenen op zo’n 600.000 volgers. Het begon toen hij tijdens het schrijven van een nieuw scenario merkte dat de schaduw van zijn kop thee op een kleine olifant leek. Met een paar lijnen voltooide hij het beeld, nam er een foto van en deelde die op Instagram. De vele positieve reacties zetten hem ertoe aan dagelijks een ‘schaduw doodle’ te tekenen. Die doodles kan je hier ontdekken. Ondertussen is Shadowology een begrip geworden. Vincent heeft plannen om samen Marlon Nowe, een animator die in LA woont, met deze techniek een kortfilm te maken. Ze hebben al een life action deel gedraaid en gemonteerd en beginnen nu aan het animatie gedeelte. Ze zijn een crowdfunding campagne begonnen. Wie hen wil helpen kan dat hier doen.

Synopsis

Tibbe is beginnend journalist bij de Killendoornse Courant en staat op het punt ontslagen te worden. Eigenlijk is hij te verlegen om een goede journalist te zijn, maar de hoofdredactrice geeft hem nog één kans. Terwijl hij over een goed verhaal loopt te tobben, ontmoet hij de merkwaardige juffrouw Minoes. Zij beweert vroeger een poes te zijn geweest. Ze gedraagt zich inderdaad nogal kats: ze spint, ze geeft kopjes, ze slaapt bij voorkeur opgerold in een doos én ze blijkt met katten te kunnen communiceren. Tibbe heeft echter zijn twijfels over juffrouw Minoes. Maar zij kan hem aan exclusief nieuws helpen dankzij haar nauw contact met de katten, waardoor hij zijn baan kan behouden. Dus besluit hij haar als zijn assistente aan te nemen.
Op een dag ontdekken de katten dat meneer Ellemeet, de fabrieksdirecteur en plaatselijke weldoener, eigenlijk een boosdoener is. Als juffrouw Minoes ervoor zorgt dat Tibbe de duistere zaakjes van meneer Ellemeet publiceert, keert de gehele bevolking van Killendoorn zich tegen hem. Tibbe weigert zijn bericht te rectificeren, waardoor hij alsnog op staande voet wordt ontslagen. Hier laten juffrouw Minoes en haar ‘kattenpersdienst’ het niet bij zitten. Met een slim plan willen ze Ellemeets wandaden bewijzen en bekendmaken.

 

Bekijk ook

Film Fest Gent 2019 brengt hulde aan horrorgenre met concert ‘Hollywood Nightmares’

Met Hollywood Nightmares: Scary Symphonic Scores brengen Film Fest Gent en Brussels Philharmonic, onder begeleiding …