Home / Nieuws / Festivals / ‘Monos’ van Alejandro Landes wint de Explore Zone Award op FFG!

‘Monos’ van Alejandro Landes wint de Explore Zone Award op FFG!

De vijfkoppige Explore Zone-jury

Woensdag won Monos de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design, donderdag valt de mysterieuze thriller van regisseur Alejandro Landes alweer in de prijzen op Film Fest Gent: Monos haalt de Explore Zone Award binnen.

De Explore Zone Award wordt jaarlijks uitgereikt door een vijfkoppige Explore Zone-jury, die dit jaar bestaat uit Geertrui De Vijlder, Mathilde Luijten, Sander Misplon, Marijn Claeys en Emiel Vandekerckhove, allen tussen de 18 en 26 jaar oud. Zij keken tijdens deze festivaleditie naar vijftien films die geselecteerd waren voor het Explore Zone-parcours. Donderdag hebben ze Monos aangeduid als winnaar van de Explore Zone Award.

Dankzij deze prijs kan Monos in aanloop naar de Belgische release rekenen op een mediacampagne ter waarde van bijna €35.800 op Studio Brussel en in De Morgen, Knack Focus en UniversCiné.

Monos volgt acht tieners die in een onherbergzaam landschap in Zuid-Amerika een paramilitaire training krijgen. Deze commando’s zijn de ‘monos’ en werken voor een niet-gespecificeerde organisatie waarvoor ze een al even mysterieuze opdracht uitvoeren. Nadat hun trainer hen verlaat, moeten ze zorg dragen voor de twee wezens die aan hen zijn toevertrouwd: Shakira, een niet altijd even gehoorzame melkkoe, en een Amerikaanse gijzelaar. Maar de cohesie binnen het achttal is broos: machtsspelletjes, pesterijen en samenzweringen vallen niet te vermijden, zeker niet wanneer ze de jungle intrekken…

De jongerenjury was erg onder de indruk: “Monos is uitdagend, spannend en nieuw. Een film die ongegeneerd esthetisch durft te zijn, geil, lijfelijk en sprookjesachtig tegelijkertijd. Door het verhaal geen uitgesproken tijd en plaats te geven, krijgt de film iets mythisch. Wanneer al het vertrouwde wegvalt en enkel het oergevoel overblijft, worden grenzen en labels overbodig. Het tribale krijgt de bovenhand en zorgt voor een roes die geen onderscheidt maakt tussen leeftijd, sekse of andere culturele conventies. Door de poëtische cinematografie wordt de film meer dan een coming-of-ageverhaal. Ook de soundtrack mag niet vergeten worden. Hij versterkt met gemak de emotionele ups en downs, van lieflijk naar gewelddadig binnen één scène.”

Scenarioprijs

Naast de winnaar van de Explore Zone Award werd vanavond ook de Visser Neerlandia Scenarioprijs uitgereikt. Die gaat dit jaar naar Matthijs Bockting voor zijn scenario Hout. De jury noemt Hout “een scenario dat zowel kan ontroeren als choqueren. Een goed uitgewerkt verhaal met een magisch-realistische toets dat boeiend blijft door zijn interessante schriftuur en psychologische uitwerking.”

De twee prijzen werden uitgereikt voor de vertoning van de debuutfilm Cleo van Eva Cools, die in 2016 overigens de Visser Neerlandia Scenarioprijs won voor het scenario van Cleo.

De 46ste editie van Film Fest Gent loopt van 8 tot en met 18 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole. Meer informatie vind je hier.

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …